Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Μαϊ-2017 07:49

  Πότε κλείνει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Toυ Στέλιου Κράλογλου

  Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής όπως εκτιμά ο  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας κ. Χριστόφορος Σαρδελής.  

  Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr τονίζει  ότι ο έντονος ανταγωνισμός στην διαγωνιστική διαδικασία και οι πιέσεις που ασκούνται από τις ενδιαφερόμενες χώρες οφείλονται στα εντυπωσιακά οικονομικά μεγέθη αλλά και στους δείκτες φερεγγυότητας της εταιρίας.

  Βάσει της κατάστασης φερεγγυότητας, η Εθνική Ασφαλιστική  παρουσίαζε στις 31/12/2016 ενεργητικό της τάξης των 3,349 δισ. ευρώ. Οι τεχνικές προβλέψεις ανέρχονται σε 2,496 δισ. ευρώ, οι λοιπές υποχρεώσεις σε 301,046 εκατ. ευρώ.

  Η διαφορά ενεργητικού /παθητικού είναι 551,632 εκατ. ευρώ.  Το σύνολο ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται σε 601,632 εκατ. ευρώ . Το σύνολο των επιλέξιμων ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 551,624 εκατ. ευρώ  και η κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας  στα 325,429 εκατ. ευρώ  ενώ η ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση στα 98,638 εκατ. ευρώ.  Ο δείκτης φερεγγυότητας (δηλαδή επιλέξιμα ίδια κεφάλαια /κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας) διαμορφώνεται στο 170%.

  Επιπλέον τα αποτελέσματα της Εθνικής Ασφαλιστικής, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 57,7 εκατ. ευρώ για το 2016 έναντι 76,7 εκατ. ευρώ του 2015. Όπως εξηγεί ο κ. Σαρδελής η Εθνική Ασφαλιστική στοχεύει σε  κερδοφορία της τάξης των 80 εκατ. ευρω για το 2017 και σε δείκτη φερεγγυότητας της τάξης του 200%. Ακόμα και σε δυσμενή σενάρια  ο δείκτης δεν αναμένεται να βρεθεί χαμηλότερα από το 145%, όπως υπογραμμίζει ο κ. Σαρδελής. "Τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι οι προβλέψεις μας για το 2017 θα επαληθευτούν".

  Σχετικά με την πώληση της  Εθνικής ασφαλιστικής εξηγεί οτι πρόκειται για δέσμευση που έχει αναλάβει η Εθνική τράπεζα από το 2014 λέγοντας οτι  ήταν μια προϋπόθεση για προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

  "Υπάρχει και μια γενικότερη αρχή στην Ευρώπη οτι οι τράπεζες πρέπει να επικεντρώνονται σε αμιγώς τραπεζικά προϊόντα" σημειώνει ο κ. Σαρδελής και συμπληρώνει ότι  "επειδή οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι τράπεζες ανήκουν στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο τα όρια είναι λίγο σχετικά". Σε κάθε περίπτωση η  Εθνική Τράπεζα μέσω του  Bank-assurance θα παραμείνει στο χώρο των ασφαλειών μέσω μιας ειδικής σύμβασης που θα υπογράψει με την θυγατρική της, ανεξάρτητα από το νέο μετοχικό σχήμα της Εθνικής Ασφαλιστικής.
   
  Ο κ. Σαρδελής εξηγεί οτι τα ασφαλιστικά προϊόντα της εταιρείας είναι εγγυημένα λόγω της υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και δεν θα επηρεαστούν σε περίπτωση νέας μετοχικής σύνθεσης στην εταιρεία. 

  Ως κομβικό παράγοντα των εξελίξεων χαρακτηρίζει την χαλάρωση των capital controls, ώστε να διευρυνθούν οι δυνατότητες για ουσιαστικότερες επενδυτικές κινήσεις, πετυχαίνοντας όχι μόνο καλύτερη αντιστοίχιση μεταξύ στοιχείων ενεργητικού και παθητικού αλλά και βελτιώνοντας την διασπορά του επενδυτικού κινδύνου. Αυτά έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλη σημασία για την αξιολόγηση της φερεγγυότητας μιας ασφαλιστικής εταιρείας υπό το υφιστάμενο καθεστώς του Solvency II. 

  Σχετικά με το νέο καθεστώς στην ιδιοκτησία και τις αντιδράσεις των  εργαζομένων ο κ. Σαρδελής λέει ότι οι συνθήκες εργασίας λόγω του  ισχυρού ανταγωνισμού είναι απαιτητικές και θα παραμείνουν απαιτητικές υπό οποιοδήποτε ιδιοκτησιακό καθεστώς.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων