Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Απρ-2017 00:12

  Έκλεισε το deal με τα αεροδρόμια- Εισέπράξε €1,23 δισ. το Δημόσιο

  Έκλεισε το deal με τα αεροδρόμια- Εισέπράξε €1,23 δισ. το Δημόσιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τελευταία Ενημέρωση: 19:05

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Τη συμφωνία παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της Fraport για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων υπέγραψαν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί, Οικονομικών, κ. Ευκλειδης Τσακαλώτος, ο Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης και ο Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος. Εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, υπέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Αντώνης Λεούσης.

  Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

  Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, μία συμφωνία - ορόσημο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, με αναμενόμενα πολλαπλάσια οφέλη συνολικά για την ελληνική οικονομία ολοκληρώνεται σήμερα με την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από το Ελληνικό Δημόσιο στην κοινοπραξία FRAPORT AG - SLENTEL Ltd.

  Την ολοκλήρωση της συμφωνίας παραχώρησης των αεροδρομίων για 40 χρόνια μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Fraport Greece υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί, Οικονομικών, κ. Ευκλειδης Τσακαλώτος, ο Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης και ο Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος.

  Εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, υπέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Αντώνης Λεούσης. Ο επενδυτής κατέβαλλε το εφάπαξ τίμημα ύψους 1,234 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική οικονομική συμφωνία, στο πλαίσιο του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπει επιπλέον €22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό, καθώς και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζεται κατά έτος 28,6% των Κερδών προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων των αεροδρομίων. Συνολικά το ύψος των παραπάνω εσόδων θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ στη χρονική διάρκεια της παραχώρησης.

  Πλέον του ανωτέρω εφάπαξ και ετήσιου (σταθερού και μεταβλητού) τιμήματος, το Ελληνικό Δημόσιο προσδοκά σωρευτικά φορολογικά, κοινωνικά και άλλα οφέλη ύψους μέχρι 4,6 δισ. ευρώ.

  Στον ιδιώτη επενδυτή παραχωρείται η χρήση, λειτουργία, ανάπτυξη και εκμετάλλευση των αεροδρομίων για περίοδο 40 ετών.

  Σε αεροδρόμια υψηλής στρατιωτικής δραστηριότητας (δηλαδή των Χανίων και του Ακτίου) δεν παραχωρείται ο χώρος των διαδρόμων προσγείωσης και των τροχιοδρόμων, ο οποίος και παραμένει στην Πολεμική Αεροπορία, παρά μόνο ο αεροσταθμός και ο χώρος στάθμευσης των αεροπλάνων πολιτικής αεροπορίας, ενώ ο παραχωρησιούχος θα πληρώνει το Δημόσιο για τη χρήση των κοινών υποδομών.

  Εντός των υποχρεώσεων της Κοινοπραξίας είναι να αναβαθμίσει τα αεροδρόμια μέσα στα 4 πρώτα χρόνια της παραχώρησης, ώστε να συμμορφώνονται με τα αντικειμενικά προσδιορισμένα κριτήρια Επιπέδου C, όπως αυτά καθορίζονται από την ΙΑΤΑ και στη συνέχεια να τα συντηρεί και να διατηρεί αυτά τα επίπεδα εξυπηρέτησης για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης. Οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευάσει ο επενδυτές περιέρχονται και αυτές στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου και επιστρέφουν σε αυτό με τη λήξη της παραχώρησης".

  Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:
   
  Σήμερα το σχήμα Fraport-Slentel θα καταβάλει το ποσό ύψους 1,23 δισ. ευρώ, για την απόκτηση, για 40 έτη, των 14 αεροδρομίων στο πλαίσιο ειδικής τελετής που θα λάβει χώρα στην οδό Κολοκοτρώνη στην έδρα του ΤΑΙΠΕΔ. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας οριστικοποιούνταν, έως χθες αργά το βράδυ, ενώ από τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης τα αεροδρόμια πέρασαν υπό τον έλεγχο του ελληνογερμανικού σχήματος.
   
  Την περασμένη Παρασκευή, τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών, Άμυνας και Οικονομικών υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την υπογραφή των επιμέρους, ανά αερολιμένα, πρωτοκόλλων παράδοσης - παραλαβής.
   
  Σε κάθε αεροδρόμιο τοποθετείται airport manager, που αποτελεί στέλεχος της Fraport Greece, όπως και υπάλληλοι που έχει προσλάβει ο παραχωρησιούχος. Ενδεικτικά, στο αεροδρόμιο Μακεδονία θα τοποθετηθούν περίπου 200 υπάλληλοι της Fraport, με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να συνυπάρχει με την εταιρεία παραχώρησης.
   
  Τι αλλάζει

   
  Εκτός από την καταβολή του τιμήματος, ύψους 1,23 δισ. ευρώ, η έναρξη ισχύος της σύμβασης παραχώρησης, οδηγεί στην καταβολή, για τα επόμενα 40 χρόνια, ετήσιου πάγιου τιμήματος παραχώρησης αξίας 22,9 εκατ. ευρώ και ετήσιου μεταβλητού τιμήματος παραχώρησης της τάξης του 28,5% των λειτουργικών κερδών της Fraport Greece. Οδηγεί ακόμη στην έναρξη επενδύσεων, μέσα στην πρώτη τετραετία παραχώρησης, της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 20% συγκριτικά με το προβλεπόμενο από τη σύμβαση παραχώρησης.
   
  Άμεσα η Fraport Greece θα υλοποιήσει παρεμβάσεις, που σχετίζονται με την αναβάθμιση της σήμανσης στα αεροδρόμια και την βελτίωση των χώρων υγιεινής με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών. Οι εργασίες αναβάθμισης στα 14 αεροδρόμια (Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Άκτιο, Καβάλα, Ρόδος, Κως, Σάμος, Μυτιλήνη, Μύκονος, Σαντορίνη και Σκιάθος), θα βρεθούν σε πλήρη εξέλιξη (με ανάδοχο την Intrakat) το Φθινόπωρο.
   
  Μία ακόμη συνέπεια της έναρξης ισχύος της σύμβασης παραχώρησης αφορά την ενίσχυση της απασχόλησης.
   
  Εκτός από τα περίπου 400 άτομα που έχει προσλάβει η Fraport, στις κατασκευαστικές εργασίες υπολογίζεται ότι θα απασχοληθούν περίπου 2.000 άτομα, ενώ η αύξηση των εμπορικών χώρων από 5.000 τ.μ. σε 12.000 τ.μ. θα ενισχύσει τις έμμεσες θέσεις απασχόλησης. 

  Ιδιωτικοποίηση-μαμούθ
   
  Το ποσό που θα καταβάλει σήμερα η Fraport-Slentel στο Δημόσιο και θα μεταφερθεί στον ειδικό λογαριασμό για την μείωση του δημόσιου χρέους αντιπροσωπεύει, ουσιαστικά, την μερίδα του λέοντος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις το 2017.
   
  Κατά τη διετία 2015-2016 η αξία των ολοκληρωθεισών ιδιωτικοποιήσεων δεν ξεπέρασε τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα συνολικά εισπραχθέντα έσοδα τοποθετούνται σε 800 εκατ. και είναι αυξημένα διότι συμπεριλαμβάνονται πρόσοδοι παλαιότερων ιδιωτικοποιήσεων.
   
  Για τη φετινή χρονιά, ο πήχης των εσόδων έχει τεθεί σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Οι ιδιωτικοποιήσεις που αναμένεται με σχετική βεβαιότητα να αποφέρουν έσοδα είναι αυτές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (45 εκατ. ευρώ), της Αφάντου Ρόδου (42,1 εκατ. ευρώ) και των ακινήτων που πωλούνται μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών.
   
  Παραμένει αμφίβολο, εάν μέσα στη χρονιά θα καταστεί εφικτή η είσπραξη της πρώτης δόσης (300 εκατ. ευρώ) του εφάπαξ τιμήματος (915 εκατ.) για την αξιοποίηση του Ελληνικού, ενώ ερώτημα παραμένει εάν θα τελεσφορήσει φέτος η πώληση του 66% της ΔΕΣΦΑ.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  Το "ξεπούλημα" των 14 αεροδρομίων που έγινε επένδυση €1,23 δισ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ