Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Μαρ-2017 07:34

  Οι τράπεζες απέκτησαν τον έλεγχο της μάρμαρα Λαζαρίδης

  Οι τράπεζες απέκτησαν τον έλεγχο της μάρμαρα Λαζαρίδης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου
   
  Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τέθηκε η μαρμαροβιομηχανία Λαζαρίδης, σύμφωνα με την απόφαση (53/28.02.2017) του Μονομελούς Πρωτοδικείου Δράμας που αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr.

  Η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της αίτησης που είχαν καταθέσει οι πιστώτριες τράπεζες Πειραιώς και Alpha για ένταξη της βιομηχανίας μαρμάρου, με έδρα τη Δράμα, στην έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης των άρθρων 68 επ.του ν.4307/2014.

  Οι οφειλές και οι απόπειρες μεταβίβασης ενεργητικού

  Η Λαζαρίδης χρωστά συνολικά (βάσει στοιχείων 31.12.2015) 39,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 13 εκατ. ευρώ οφείλονται στην Τράπεζα Πειραιώς και 14,2 εκατ. ευρώ στην Alpha bank, με τις δύο τράπεζες να εκπροσωπούν το 69,55% του συνόλου των οφειλών της Λαζαρίδης.

  Ωστόσο, οι συσσωρευμένες οφειλές της Λαζαρίδης ανέρχονται σε 45 εκατ. ευρώ, καθώς η μαρμαροβιομηχανία έχει σταματήσει τις πληρωμές της προς τις πιστώτριες τράπεζες εδώ και τέσσερα χρόνια.

  Ενόσω οι πιστώτριες τράπεζες ζητούσαν την υπαγωγή της Λαζαρίδης σε ειδική διαχείριση, υπήρξε προσπάθεια μεταβίβασης των στοιχείων του ενεργητικού της μαρμαροβιομηχανίας σε άλλα σχήματα.

  Προς την κατεύθυνση αυτή, ιδρύθηκε η Λαζαρίδης Εξορυκτική Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην οποία μεταβιβάστηκαν τα μισθωτικά δικαιώματα λατομικής έκτασης στο Νευροκόπι. Ταυτόχρονα, μετά την κατάθεση της αίτησης των τραπεζών (για υπαγωγή της Λαζαρίδης σε ειδική διαχείριση), το σύνολο των μεριδίων της Λαζαρίδης, αξίας 1 εκατ. ευρώ, μεταβιβάστηκε στην εταιρεία περιορισμένης ευθύνης Δανάη Μάρμαρα.

  Κατόπιν των παραπάνω κινήσεων, οι τράπεζες και σχήμα που εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για την απόκτηση στοιχείων του ενεργητικού της Λαζαρίδης, κατέθεσαν προληπτικά μέτρα (που έγιναν δεκτά) προκειμένου να αποτραπεί η διάθεση περιουσιακών στοιχείων της μαρμαροβιομηχανίας.

  Οι πλειστηριασμοί

  Στο πλαίσιο του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, που θα "τρέξουν" οι τράπεζες το αμέσως προσεχές διάστημα, η εταιρεία Minemar αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Για το σκοπό αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει εξασφαλίσει εγγυητική επιστολή ύψους 5 εκατ. ευρώ.

  Η Λαζαρίδης, που απασχολεί περίπου 150 άτομα, διαθέτει λατομεία εκτός από τη Δράμα, στη Θάσο, τη Χίο και την ΠΓΔΜ.

  Η ειδική διαχείριση

  Η Λαζαρίδης αποτελεί μία από τις πρώτες εταιρείες που εντάσσεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, βάσει του νόμου 4307 που δίνει τη δυνατότητα στο 40% των πιστωτών να καταθέσει αίτηση (υπαγωγής σε ειδική διαχείριση), αποκτώντας τον έλεγχο μίας επιχείρησης μέσω της τοποθέτησης ειδικού διαχειριστή.

  Στην Λαζαρίδης διορίστηκε ως ειδικός διαχειριστής η ελεγκτική εταιρεία Ernst&Young, η οποία θα προχωρήσει στη διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού με στόχο την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της επιχείρησης ή επιμέρους λειτουργικών κλάδων.  

  Το μοντέλο της ειδικής διαχείρισης αποσκοπεί στην ολοκλήρωση, το συντομότερο δυνατό, των διαδικασιών εκποίησης, με στόχο οι τράπεζες να περιορίσουν ενδεχόμενες απώλειες, αλλά και να μην εμπλακούν σε μακροχρόνιες διαπραγματευτικές διαδικασίες.
   
  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ