Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Φεβ-2017 07:52

  Θύμισε... τηλεοπτικές άδειες, η δημοπρασία ΝΟΜΕ για το ρεύμα

  Θύμισε... τηλεοπτικές άδειες, η δημοπρασία ΝΟΜΕ για το ρεύμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Μπορεί οι συμμετέχοντες να μην έμειναν κλεισμένοι σε δωματιάκια για 48 ώρες, ωστόσο η διαδικασία της χθεσινής δημοπρασίας ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κατ΄αναλογία σαν μια μικρογραφία του πολύκροτου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

  Κι αυτό γιατί μια διαδικασία που προβλεπόταν να διαρκέσει 30 λεπτά, τελικά ξεπέρασε τις 5 ώρες, ενώ και οι τιμές φούσκωσαν σε τέτοια επίπεδα ώστε να χαρακτηρίζονται οριακά βιώσιμες για τους παίκτες της αγοράς.

  Και μπορεί ο κερδισμένος της διαδικασίας να εμφανίζεται ο μοναδικός παίκτης της αγοράς που δε συμμετείχε ως αγοραστής αλλά ως πωλητής, δηλαδή η ΔΕΗ, ωστόσο στην πραγματικότητα τα προβλήματα που πιθανόν να ανακύψουν στην πορεία, δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και δυσκολεύουν περισσότερο το έργο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

  Πάντως η ΔΕΗ από τη χθεσινή δημοπρασία θα βάλει στο ταμείο της ένα επιπλέον ποσό που πλησιάζει τα 5 εκατ. ευρώ εξαιτίας των χτυπημάτων που ανέβασαν τις τιμές και ταυτόχρονα είδα την τιμή της ενέργειας που αγόρασαν οι ανταγωνιστές της να καθίσταται οριακά βιώσιμη σε σχέση με τα δικά της κόστη.

  Μάλιστα το παράδοξο αυτό, οδηγεί κάποιες πηγές της αγοράς στο συμπέρασμα ότι ορισμένοι συμμετέχοντες θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να διαθέσουν σε εξαγωγές και όχι στην εσωτερική αγορά την ενέργεια που αγόρασαν, προκειμένου να μην καταγράψουν ζημιά από τη συναλλαγή. Εφόσον η εκτίμηση αυτή επαληθευθεί τότε εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα στην εσωτερική αγορά και θα ενταθούν οι πιέσεις από την πλευρά της τρόικας για τη λήψη δομικών μέτρων για το άνοιγμα του ηλεκτρισμού. 

  Η διαδικασία

  Τι συνέβη όμως χθες αναλυτικά στη διάρκεια της δημοπρασίας ΝΟΜΕ; Η έναρξη του διαγωνισμού έγινε στις 12 το μεσημέρι ενώ η τελευταία προσφορά υποβλήθηκε στις 5,23 το απόγευμα, δηλαδή η συνολική διάρκεια πλησίασε τις πεντέμισι ώρες. Συμμετείχαν συνολικά 14 δικαιούχοι προμηθευτές που είχαν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ, ο οποίος και ήταν υπεύθυνος για τη δημοπρασία. 

  Η αξία της δημοπρατούμενης ενέργειας με βάση την τιμή εκκίνησης ήταν 47,4 εκατ. Ευρώ. Ωστόσο ο συνολικός τζίρος της δημοπρασίας μετά τα χτυπήματα των συμμετεχόντων που ανέβασαν τις τιμές, έφτασε τα 52,1 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 4,7 εκατ. ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, ποσό που λογίζεται ως επιπλέον όφελος για τη ΔΕΗ. 

  Επιτυχημένες προσφορές έκαναν οι 12 από τους 14 συμμετέχοντες. Οι δύο εταιρείες που έμειναν εκτός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Βιοχάλκο που ζήτησε 1MW με προσφορά στα 40,8 ευρώ/MWh και έμεινε στη δημοπρασία μέχρι τις 4 το απόγευμα και μια ακόμη εταιρεία η οποία έκανε την τελευταία της προσφορά στις 2 το μεσημέρι στα 39,1 ευρώ /MWh.

  Τα τρία μεγαλύτερα μερίδια ήτοι 31MW/h, 33MW/h και 20MWh/h εικάζεται ότι κατευθύνθηκαν στους τρεις καθετοποιημένους παίκτες της αγοράς δηλαδή την Protergia, τον Ήρωνα και την Elpedison, με διαφορά στην τιμή ένα λεπτό του ευρώ (2 μερίδια ήταν στα 41,05 ευρώ/MWh και 1 μερίδιο στα 41,06 ευρώ/MWh).

  Τουλάχιστον μία εταιρεία αυτοπρομήθειας (σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΤΕ) εξασφάλισε μερίδιο πολύ μεγαλύτερο από το πελατολόγιό του. Η συγκεκριμένη εταιρεία  μαζί με τους άλλους μεσαίους παίκτες της αγοράς (Watt & Volt, Green, Volterra, NRG, ΕΛΤΑ) καθώς και οι νεοεισερχόμενοι (KEN) απέκτησαν τα υπόλοιπα μερίδια που ξεκινούν από τα 4 MW/h και φτάνουν μέχρι τα 16MW/h. Επίσης ένας προμηθευτής προερχόμενος από τη βιομηχανία (Τιτάν) εξασφάλισε ένα μερίδιο 1MW/h.

  Σύμφωνα, τέλος, με τον προγραμματισμό μέσα στο 2017 θα γίνουν ακόμη 3 δημοπρασίες ήτοι στις 26 Απριλίου 145MWh/h, στις 12 Ιουλίου 145MWh/h και στις 18 Οκτωβρίου 246 MWh/h, εκτός και εάν υπάρξει κάποια διαφορετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ