Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Ιαν-2017 09:20

  Προσπάθεια να μην πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική

  Προσπάθεια να μην πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Προσπάθεια να εξαιρεθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από τις δεσμεύσεις του πλάνου αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας, βρίσκεται σε εξέλιξη, παράλληλα με τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για την πώληση της θυγατρικής ασφαλιστικής.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή με την οποία ζητείται η επανεξέταση του πλάνου, απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος.

  Όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr τον Ιούλιο του 2016 ("Αλλαγή στόχου για την Εθνική Ασφαλιστική εξετάζει η Εθνική Τράπεζα"), η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα ξεκινούσε διαπραγματεύσεις με την DGComp προκειμένου να επιτύχει εξαίρεση της Εθνικής Ασφαλιστικής από τις δεσμεύσεις για πώλησή της που περιλαμβάνονται στο πλάνο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

  Όπως αναφέραμε, μετά την εισροή ρευστότητας 3,6 δις. ευρώ στον όμιλο της Εθνικής από την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank στις 15 Ιουνίου, η διοίκηση του ομίλου μελετά την υποβολή στην DGComp αναθεωρημένου πλάνου αναδιάρθρωσης, στο οποίο θα προτείνει ακόμη και την εξ ολοκλήρου απαλλαγή από την δέσμευση για πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

  Παράλληλα, θα προτείνεται να εξαιρεθούν από την πώληση οι θυγατρικές σε Κύπρο και Μάλτα, αφενός λόγω του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος τους, αφετέρου επειδή μετά το Brexit, οι δραστηριότητες της Εθνικής στη Μ. Βρετανία θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Μάλτα. 

  Με βάση το υπάρχον σχέδιο αναδιάρθρωσης, η Εθνική έχει αναλάβει τη δέσμευση να ολοκληρώσει την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής μέχρι τον Ιούνιο του 2017, έχοντας συμφωνήσει τη μεταβίβασή της σε νέο αγοραστή μέχρι τα τέλη του 2016.  Ειδικότερα, στο σχέδιο που έχει υποβληθεί, ο όμιλος αφήνει ανοικτό το θέμα να διατηρήσει το 25% της θυγατρικής ασφαλιστικής εάν το ζητήσει ο αγοραστής.

  Με βάση τα χρονοδιαγράμματα, πάντως, οι διαδικασίες για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχουν ξεκινήσει και μάλιστα βρίσκονται στο στάδιο των data rooms από τους ενδιαφερόμενους που έχουν προκύψει από την short list. Πληροφορίες κάνουν λόγο για έξι υποψήφιους ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων ο κινεζικός όμιλος Fossun, δύο κινεζικά funds, μεγάλος ιταλικός ασφαλιστικός όμιλος και κοινοπραξία ιδιωτών με ξένα funds. 

  Η Εθνική Ασφαλιστική είναι η αρχαιότερη ασφαλιστική εταιρία στην Ελλάδα με συνεχή και αδιάκοπη λειτουργία άνω των 122 ετών. Ηγείται του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα κατέχοντας τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Στο τέλος του 2015 κατείχε μερίδιο 16,6% επί των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, συμπεριλαμβανομένων και των επενδυτικών προϊόντων. Το δίκτυό της αριθμεί 150 γραφεία πωλήσεων με 2.180 ασφαλιστικούς συμβούλους και 1.443 συνεργαζόμενα πρακτορεία. Διαθέτει επίσης θυγατρικές σε Κύπρο και Ρουμανία. 

  Τα καθαρά προ φόρων κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής για τη χρήση 2015 ανήλθαν σε 76,6 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών της σε 587,2 εκατ. ευρώ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ