Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Ιαν-2017 12:46

  "Πωλητήρια" από Εθνική και Eurobank στη Ρουμανία

  "Πωλητήρια" από Εθνική και Eurobank στη Ρουμανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Εντατικούς ρυθμούς λαμβάνει η αποεπένδυση των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια, με τις επόμενες κινήσεις να αναμένονται στην αγορά της Ρουμανίας. Πρόκειται για μία αγορά όπου η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται φέτος στο 4% - 5% και παράλληλα ο τραπεζικός τομέας πρέπει να συγχωνευθεί, συνθήκη που μπορούν να εκμεταλλευθούν οι ελληνικές τράπεζες για την αποχώρησή τους με ευνοϊκότερους όρους. 

  Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι "πωλητήριο" των θυγατρικών τους στη Ρουμανία θα βγάλουν μέχρι τα τέλη του μήνα τόσο η Εθνική Τράπεζα, όσο και η Eurobank. 

  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τη θυγατρική της Εθνικής, Banca Romaneasca, η οποία θα προηγηθεί, το πωλητήριο θα αφορά τόσο την τράπεζα, όσο και την εταιρία leasing. Εκτός της πώλησης κρατείται το διασυνοριακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας προκειμένου να μην επηρεαστεί αρνητικά το προσφερόμενο τίμημα για την τράπεζα. Μετά την πώληση δεν αποκλείεται συμφωνία με τον αγοραστή για μεταβίβαση του διασυνοριακού χαρτοφυλακίου προς διαχείριση. 

  Στην περίπτωση της θυγατρικής της Eurobank, Bancpost, η πώληση θα αφορά είτε ολόκληρη την τράπεζα, εφόσον βρεθεί τοπικός επενδυτής που θα προβεί στην εξαγορά, είτε διατήρηση ενός ποσοστού από τη Eurobank, εφόσον ο αγοραστής είναι ξένο fund.

  Η  Bancpost κατέχει το 3% της ρουμανικής αγοράς και είναι η 9η μεγαλύτερη τράπεζα σε επίπεδο ενεργητικού. Η Eurobank απέκτησε ποσοστό πλειοψηφίας το 2003 και τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας το 2009. Η  Banca Romaneasca έχει μερίδιο αγοράς 1,7% και είχε εξαγοραστεί από την Εθνική Τράπεζα το 2003 επί διοίκησης του αείμνηστου Θεόδωρου Καρατζά. 

  Σημειώνεται ότι Εθνική και Eurobank είχαν εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο η θυγατρική της δεύτερης, Bancpost, να εξαγοράσει την Banca Romaneasca. Οι διαπραγματεύσεις που ήταν ζωηρές την άνοιξη του 2016, δεν κατέληξαν, καθώς ναυάγησε γενικότερα ο αρχικός σχεδιασμός των ελληνικών τραπεζών για swap θυγατρικών στα Βαλκάνια. Ο λόγος ήταν η ασυμφωνία στις καταβολές που θα έπρεπε να γίνουν μεταξύ των τραπεζών ώστε να καλυφθούν οι διαφορές στην αξία των περιουσιακών στοιχείων που θα ανταλλάσσονταν.

  Στην αγορά της Ρουμανίας (όπως και της Αλβανίας και της Κύπρου), φαίνεται ότι θα παραμείνει η Alpha Bank. H τράπεζα, ωστόσο, πρόκειται να αποχωρήσει άμεσα από τη Σερβία, όπου η παρουσία της χρονολογείται από το 2002. Σταθμός για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στη χώρα ήταν το 2005, όταν απέκτησε την έβδομη μεγαλύτερη σερβική τράπεζα, Jubanka, η οποία μετονομάσθηκε σε Alpha Bank Beograd και εν συνεχεία σε Alpha Bank Srbija. Η τράπεζα έχει δίκτυο 67 καταστημάτων και 2,5% μερίδιο αγοράς. 

  Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης της σερβικής θυγατρικής της Alpha Bank, αναμένεται σύντομα, με την τοπική ΑΙΚ Banka (6η μεγαλύτερη τράπεζα της Σερβίας, με ενεργητικό 1,4 δις. ευρώ και μερίδιο αγοράς περίπου 6%) να έχει υποβάλει την καλύτερη προσφορά. Με την αποχώρησή της από την αγορά της Σερβίας, η Alpha Bank θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι του SSM για τη μείωση της εκτός Ελλάδος παρουσίας της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ