Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Ιαν-2017 08:25

  Chipita: Μετά τον Νίκα έτοιμη για νέα εξαγορά

  Chipita: Μετά τον Νίκα έτοιμη για νέα εξαγορά
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση
   
  Μπορεί να απαιτήθηκαν περισσότερα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων προκειμένου η Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου να πετύχει συμφωνία με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση της ΠΓ Νίκας, πλέον όμως η ιστορική αλλαντοβιομηχανία εισέρχεται σε μια νέα φάση της 50χρονης πορείας της.

  Η ολοκλήρωση του deal με τη Νίκας, που τοποθετείται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ανοίγει τον δρόμο για νέες ανακατατάξεις στον κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας οι οποίες περιλαμβάνουν και μια ακόμη εξαγορά. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η Chipita είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια ακόμη εξαγορά αλλαντοβιομηχανίας μέσα στο επόμενο διάστημα. Μέσω της κίνησης αυτής αφ ενός η Chipita θα ενισχύσει τη θέση της στον συγκεκριμένο κλάδο και αφ ετέρου η εξαγορά θα δράσει επικουρικά στην Νίκας τόσο σε επίπεδο μεριδίων αγοράς όσο και στο σκέλος της παραγωγής.

  Σημειώνεται πως με βάση τον αρχικό σχέδιο που είχε εκπονηθεί όταν στο σχήμα για την απόκτηση της ΠΓ Νίκας ήταν μέσα και η Impala Invest BV, η οποία αποχώρησε από το σχήμα τον περασμένο Οκτώβριο, προβλεπόταν η συνεργασία ή ακόμη και εξαγορά ομοειδούς επιχείρησης που βρίσκεται στην Ήπειρο. Ο λόγος για την αλλαντοβιομηχανία Βίκη, υψηλόβαθμο στέλεχος της οποίας διέψευσε χθες στο Capital.gr ότι η εταιρεία βρίσκεται σήμερα σε συζητήσεις με την Chipita.

  Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία εξαγοράς της Νίκας από την Chipita, η οποία αποτελεί την πρώτη ουσιαστικά αναδιάρθρωση δανεισμού μεγάλης επιχείρησης, προβλέπει γενναίο κούρεμα του δανεισμού της (κεφάλαιο και τόκοι), πώληση περιουσιακών στοιχείων στις τράπεζες αλλά και σημαντική ένεση ρευστότητας. 

  Συγκεκριμένα η συμφωνία μεταξύ της Chipita και των πιστωτριών τραπεζών προβλέπει τη διαγραφή σημαντικού μέρους του δανεισμού της Νίκας, ο οποίος σε ενοποιημένο επίπεδο αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο που θα αναδιαρθρωθεί κατά τρόπο ώστε στο τέλος της περιόδου αναδιάρθρωσης το ποσό που θα μείνει προς εξυπηρέτηση να διαμορφωθεί στα 26,4 εκατ. ευρώ. Επίσης το σχέδιο προβλέπει και νέα κεφάλαια που θα κληθούν να εισφέρουν οι μέτοχοι της εταιρείας μέσα από αύξηση κεφαλαίου συνολικού ύψους 23,3 εκατ. ευρώ.

  Σημειώνεται πως μέρος της απομείωσης του δανεισμού, 17 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από τη μεταβίβαση προς την Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Κεφαλαρίου Α.Ε. του ενυπόθηκου ήδη ακινήτου της εταιρίας στον Άγιο Στέφανο, το οποίο στη συνέχεια η εταιρεία θα μισθώσει για τις ανάγκες της.

  Κατά το παρελθόν, όταν μέσα στο σχήμα για την εξαγορά της Νίκας ήταν και η Impala υπήρξε η σκέψη για τη μεταφορά της παραγωγής της Νίκας από τον Άγιο Στέφανο που είναι σήμερα στα εργοστάσια της Impala σε Σπάρτη και Βουλγαρία ενώ είχε "παίξει” και το σενάριο μεταφοράς των παραγωγικών εγκαταστάσεων στη Λαμία. 

  Διαβάστε ακόμη:

  - Πώς έκλεισε το deal Chipita-Νίκας, όλο το παρασκήνιο

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων