08:00 02/11
"Έκρηξη" επενδύσεων σε αμυντικές startups
Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο στην πρώτη γραμμή. Οι ευρωπαϊκές startups τεχνολογίας άμυνας άντλησαν 1,4 δισ. ευρώ στους 7 πρώτους μήνες του 2025.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:34
της Νένας Μαλλιάρα
Ένα χρόνο μετά την πώληση της Finansbank, η Εθνική Τράπεζα ολοκληρώνει την πώληση της δεύτερης μεγαλύτερης θυγατρικής στο εξωτερικό, της UBB στη Βουλγαρία.
Ειδικότερα και σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος υπέγραψε σήμερα σύμβαση με τη Βελγική τράπεζα KBC (KBC Group) για την πώληση του 99.91% της θυγατρικής της τράπεζας στη Βουλγαρία, United Bulgarian Bank A.D. (UBB) και του 100% της θυγατρικής της εταιρίας Interlease E.A.D.
Το συμφωνημένο τίμημα για τη Συναλλαγή ανέρχεται σε €610 εκατομμύρια. Πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής η UBB θα προβεί σε διανομή μερίσματος προς την ΕΤΕ ύψους €50 εκατομμυρίων, κατόπιν έγκρισης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης.
Το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή 1.1x P/BV(1) περίπου και επιφέρει αύξηση του pro forma δείκτη ιδίων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (CET1) της ΕΤΕ για το 3ο τρίμηνο του 2016 κατά περίπου 100 μονάδες βάσης(2).
Όπως είχε γράψει το Capital.gr, για την απόκτηση της βουλγαρικής θυγατρικής της Εθνικής είχαν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές η βελγική KBC και η ουγγρική OTP, οι οποίες έχουν και οι δύο παρουσία στη Βουλγαρία.
Σύμβουλος στη διαδικασία πώλησης της UBB είχε αναλάβει η Credit Suisse, ενώ η διαδικασία υποβολής προσφορών είχε ανοίξει από τον Νοέμβριο με στόχο η πώληση να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2017.
Στη Βουλγαρία η UBB κατέχει σημαντικό μερίδιο αγοράς και μάλιστα είναι η πρώτη τράπεζα από πλευράς χορηγήσεων στον αγροτικό τομέα. Το συνολικό ενεργητικό της ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις της σε 2,5 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις σε 2,6 δισ. ευρώ. Το 2015 η UBB εμφάνισε κέρδη προ φόρων 34,1 εκατ. ευρώ, τα οποία αυξήθηκαν από το 2014 λόγω της βελτίωσης των καθαρών εσόδων από τόκους και της αύξησης των εσόδων από προμήθειες. Οι προβλέψεις της τράπεζας αυξήθηκαν επίσης κατά 15,5% στα 63,7 εκατ. ευρώ.
Η πώληση της UBB εντάσσεται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι ελληνικές τράπεζες για μείωση της παρουσίας τους εκτός Ελλάδος. Οι κινήσεις επισπεύδονται, καθώς όπως είχε γράψει το Capital.gr, παρά το γεγονός ότι η δέσμευση των τραπεζών για μείωση της παρουσίας τους εκτός Ελλάδος εκτείνεται μέχρι τα τέλη του 2018, ο SSM έχει ζητήσει απτά δείγματα της στρατηγικής τους μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Σημειώνεται δε ότι μόνο το πλάνο των πωλήσεων βρίσκεται πλέον στον ορίζοντα για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι συζητήσεις που είχαν μεταξύ τους για ανταλλαγή θυγατρικών, ναυάγησαν το καλοκαίρι λόγω της ασυμφωνίας και κυρίως της έλλειψης ρευστότητας για τις πληρωμές που θα έπρεπε να καταβληθούν έναντι των διαφορών στην ανταλλαγή ενεργητικών. Σημειώνεται ότι επίκεντρο των κινήσεων που θα ακολουθήσουν είναι οι αγορές της Σερβίας (σύμφωνα με πληροφορίες, πώληση των θυγατρικών τους εξετάζουν Alpha Bank και Eurobank), της Ρουμανίας και της Κύπρου.
Η ανακοίνωση της τράπεζας
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) υπέγραψε σήμερα σύμβαση με τη Βελγική τράπεζα KBC (KBC Group) για την πώληση του 99.91% της θυγατρικής της τράπεζας στη Βουλγαρία, United Bulgarian Bank A.D. (UBB) και του 100% της θυγατρικής της εταιρίας Interlease E.A.D. (η Συναλλαγή).
Το συμφωνημένο τίμημα για τη Συναλλαγή ανέρχεται σε €610 εκατομμύρια. Πριν από την ολοκλήρωση της Συναλλαγής η UBB θα προβεί σε διανομή μερίσματος προς την ΕΤΕ ύψους €50 εκατομμυρίων, κατόπιν έγκρισης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης. Το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή 1.1x P/BV(1) περίπου και επιφέρει αύξηση του pro forma δείκτη ιδίων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (CET1) της ΕΤΕ για το 3ο τρίμηνο του 2016 κατά περίπου 100 μονάδες βάσης(2).
Η πώληση της UBB επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Διοίκησης της ΕΤΕ να εφαρμόσει με συνέπεια το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας.
Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στη Βουλγαρία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τη UBB και την Interlease ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές. H συναλλαγή αυτή ενισχύει περαιτέρω την ΕΤΕ από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας, επιτρέποντάς της να κατευθύνει τους πόρους της προς την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Χαίρομαι που ο νέος ιδιοκτήτης της UBB, η KBC, ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος, θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τράπεζα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να κατακτήσει ισχυρή θέση στη Βουλγαρική αγορά".
Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στις εγκρίσεις της Κεντρικής Τράπεζας και της Εποπτικής Χρηματοπιστωτικής Αρχής της Βουλγαρίας, της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου / της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού.
Η Credit Suisse International ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ. Η Freshfields Bruckhaus Deringer ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Boyanov & Co ως τοπικός νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ.