Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Δεκ-2016 08:13

  Ολοκληρώνεται η παραχώρηση του "Ερημίτη" στην NCH Capital

  Ολοκληρώνεται η παραχώρηση του "Ερημίτη" στην NCH Capital
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:09

  Ήταν Ιανουάριος του 2013 όταν το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε πως η αμερικανική επενδυτική εταιρεία NCH Capital, έπειτα από σχετική διαγωνιστική διαδικασία, αποκτούσε το δικαίωμα χρήσης της επιφάνειας έκτασης ακινήτου 447 στρεμμάτων στην περιοχή Ερημίτης στην  Κασσιόπη της Κέρκυρας, προκειμένου να υλοποιήσει μια σύνθετη τουριστική ανάπτυξη.

  Από τότε μέχρι σήμερα, η επένδυση που αποτέλεσε αντικείμενο έντονης πολεμικής και αντιδράσεων, ακόμη και από την τοπική αυτοδιοίκηση, βρέθηκε κοντά στην… ερήμωση, ωστόσο οι προσπάθειες που κατέβαλε το ΤΑΙΠΕΔ και η επιμονή των επενδυτών απέτρεψαν το ναυάγιο.

  Έπειτα από την επίλυση σειράς νομικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων, για τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ λειτούργησε καταλυτικά, μια από τις πρώτες αξιοποιήσεις κρατικής ακίνητης περιουσίας οδεύει προς ολοκλήρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της NCH Capital αναμένεται, εκτός απροόπτου, να υπογράψουν εντός της ημέρας με τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ τις τελικές συμβάσεις παραχώρησης ώστε να ξεκινήσει να υλοποιείται η τουριστική επένδυση του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου,συνολικού  ύψους 100 εκατ.ευρώ, στην περιοχή.

  Πρόκειται για την πρώτη άµεση, 100% διεθνή, επένδυση σε δηµόσια γη τα τελευταία 15 χρόνια, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 23 εκατ. ευρώ αφορούν στο οικονοµικό αντάλλαγµα για την απόκτηση του δικαιώµατος της επιφάνειας, επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν σε πιθανή συµµετοχή του ΤΑΙΠΕ∆ στην µελλοντική υπεραξία του ακινήτου µετά από 6 χρόνια, ενώ σε 75 εκατ. ευρώ εκτιµάται το σύνολο της επένδυσης για την δημιουργία Παραθεριστικού – Τουριστικού Χωριού που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 180 κλινών, 84 τουριστικών κατοικιών, μαρίνα δυναμικότητας 57 σκαφών κ.α.

  Για τις ανάγκες και την αυτονομία της επένδυσης, η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει μονάδα αφαλάτωσης, μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης και συλλογής ομβρίων υδάτων, δίκτυο άρδευσης και πυρόσβεσης, δίκτυο οπτικών ινών και να υλοποιήσει έργα αναβάθμισης και προστασίας της δασικής έκτασης και των μικρών υγροτόπων κ.α.

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr, η συνολική έκταση του ακινήτου στον Ερημίτη της Κασσιόπης ανέρχεται σε 490.000 τ.µ., εκ των οποίων άνω των 320.000 τ.µ. θα παραµείνουν προσβάσιµα στο ευρύ κοινό. Στην υπόλοιπη έκταση, ο επενδυτής θα έχει το δικαίωµα να αξιοποιήσει περίπου 35.000 τ.µ. για ήπια τουριστική ανάπτυξη. Η γη παραμένει στην κυριότητα του Ελληνικού ∆ημοσίου και παραχωρείται για 99 χρόνια, καθώς η αξιοποίηση θα πραγµατοποιηθεί µε τον θεσµό της επιφάνειας.

  Η NCH Capital που ιδρύθηκε το 1993 από τους George Rohr και Moris Tabacinic, εδρεύει στη Νέα Υόρκη και έχει υλοποιήσει δεκάδες επενδύσεις με έμφαση στο real estate. Στα πλάνα του fund είναι η δημιουργία σειράς επενδύσεων στο κομμάτι των τουριστικών αναπτύξεων, πιθανότητα με την επωνυμία "Bay View Collection", μέρος των οποίων θα είναι και το Bay View Corfu, σε συνεργασία με μεγάλο διαχειριστή ξενοδοχειακών μονάδων.

  Η ανακοίνωση της εταιρείας

  Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται πλέον η επένδυση της NCH Capital Inc., μέσω των επενδυτικών κεφαλαίων που διαχειρίζεται, στην περιοχή Κασσιόπη στην Κέρκυρα, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών και της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης του 100% των μετοχών της Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

  Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου συμβάλει ουσιαστικά και έμπρακτα στην ανάπτυξη του νησιού, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση επιπλέον επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και στην αναβάθμιση του παραθεριστικού προϊόντος της Κέρκυρας. 

  Η επένδυση περιλαμβάνει τη δημιουργία μεικτού τουριστικού θέρετρου υψηλής αισθητικής, κάτω από την ομπρέλα διεθνούς αλυσίδας παγκοσμίου φήμης με το κατασκευαστικό κόστος να ξεπερνά τον αρχικό υπολογισμό των €100 εκ..

  Ο προσανατολισμός του έργου στρέφεται προς την αειφόρο και πράσινη ανάπτυξη, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία, ανάδειξη και αναβάθμιση του φυσικού πλούτου της περιοχής. Η επιλογή μελετητών και αρχιτεκτονικού γραφείου γίνονται με γνώμονα την εξειδίκευση τους στον περιβαλλοντικό και βιοκλιματικό σχεδιασμό δίνοντας έτσι το στίγμα και τον προσανατολισμό του έργου. Προτίμηση δίνεται στον Έλληνα επαγγελματία, αποδεικνύοντας και εμπράκτως την εμπιστοσύνη της NCH Capital Inc., στο Ελληνικό δυναμικό, φιλοσοφία η οποία  συνεχίζεται σε όλα τα στάδια υλοποίησης και λειτουργίας του έργου.

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάδας και Βαλκανίων της NCH Capital Inc., Ανδρέας Σάντης δήλωσε σχετικά: "Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ένα τόσο σημαντικό έργο για την Κέρκυρα και την Ελλάδα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Όραμά μας η διαμόρφωση ενός μοναδικού τρόπου ζωής, σ’ ένα προορισμό, όπου ο κάθε Κερκυραίος, ο κάθε Έλληνας να νιώθει υπερηφάνεια.

  Αποτελεί ένα σημείο αναφοράς δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου ενισχύοντας την τοπική κοινωνία της Κέρκυρας και συμβάλλοντας στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.”

  Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

  Ολοκληρώθηκε σήμερα η ιδιωτικοποίηση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, με την υπογραφή της μεταβίβασης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας "Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Α.Ε.", η οποία είχε συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για το σκοπό της αξιοποίησης του ανωτέρω ακινήτου και την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος ύψους 10 εκατ. ευρώ.

  Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό είχε πλειοδοτήσει η σύμπραξη των εταιριών με τις επωνυμίες "NCH New Europe Property Fund II L.P." και "NCH Balkan Fund L.P.". Η κυρία Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος του Ταμείου και ο κ. Ανδρέας Σάντης για λογαριασμό του Πλειοδότη, υπέγραψαν την πώληση των μετοχών της ανωτέρω εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV). 

  Το οικονοµικό αντάλλαγµα για την απόκτηση του δικαιώµατος της επιφάνειας από την NCH Capital ανήλθε σε 23 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν σε πιθανή συμμετοχή του ΤΑΙΠΕ∆ στη μελλοντική υπεραξία του ακινήτου µετά από 6 χρόνια. Τέλος, σε 75 εκατ. ευρώ εκτιµάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο. 

  Η συνολική έκταση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας ανέρχεται σε 490.000 τ.µ., μεταβιβάζονται τα 438.228,89 τ.µ., εκ των οποίων άνω των 320.000 τ.µ. θα παραµείνουν προσβάσιµα στο ευρύ κοινό, ενώ στην υπόλοιπη έκταση ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει περίπου 35.000 τ.µ. για ήπια τουριστική ανάπτυξη. 

  Η κυρία Τσιτσογιαννοπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε σχετικά: "Η αξιοποίηση της περιοχής "Ερημίτης” της Κέρκυρας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής των ΕΣΧΑΔΑ, με σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Σήμερα ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση, η οποία θα εκκινήσει μια σημαντική τουριστική επένδυση, που μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αναβάθμιση υφιστάμενων, αλλά και κατασκευή νέων υποδομών, ενθάρρυνση του αειφόρου παράκτιου τουρισμού, διασφάλιση της προστασίας περιβάλλοντος και ανάδειξη του φυσικού κάλλους των 490 στρεμμάτων που περιλαμβάνει το ειδικό σχέδιο. Αναμένεται να δημιουργήσει τουριστική, οικονομική αλλά και κοινωνική ανάπτυξη συνολικά στα νησιά του Ιονίου, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν και τις αφίξεις στα νησιά του Ιονίου".

  Η NCH Capital Inc. με έδρα τη Νέα Υόρκη, είναι διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων με μεγάλη εμπειρία σε διεθνείς επενδύσεις. Οι δραστηριότητες της επεκτείνονται σε όλη την Ευρώπη και διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας 3 δισ. δολαρίων. Θεωρείται ένα από τα πιο δραστήρια funds στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, με παρουσία σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.

  Ν. Χρυσικόπουλος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ