Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Οκτ-2016 10:23

  Μία προσφορά για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

  Μία προσφορά για το αεροδρόμιο στο Καστέλι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:25

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Με μία δεσμευτική προσφορά, αυτή της κοινοπραξίας εταιρειών ΤΕΡΝΑ-GMR θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης που είναι προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr και με όσα είναι έως τώρα γνωστά,  τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα σχήματα, δηλαδή  η κοινοπραξία Ελλάκτωρ - Vinci, η ελληνοκινεζική σύμπραξη China State Construction - Αρχιρόδον, η Zurich Airport, η ΜΕΤΚΑ και η J&P Άβαξ δεν κατέθεσαν προσφορά, καθώς είχαν ζητήσει την, εκ νέου, παράταση του διαγωνισμού.

  Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ύπαρξη μίας μόνο προσφοράς, δεν αποτελεί τροχοπέδη για να προχωρήσει ο διαγωνισμός, καθώς το οικονομικό κλείσιμο μεγάλων αποκρατικοποιήσεων πραγματοποιήθηκε μετά την εμφάνιση ενός μόνον υποψήφιου προτιμητέου επενδυτή.

  11 παρατάσεις

  Το έργο του αεροδρομίου στο Καστέλι βρέθηκε αντιμέτωπο με μια μακρά σειρά παρατάσεων. Προκηρύχθηκε αρχές του 2014, με το διαγωνισμό να αναβάλλεται συνεχώς. Αρχικά είχε οριστεί ως ημερομηνία υποβολής προσφορών η 11η Νοεμβρίου 2014, με τη διαδικασία να αναβάλλεται για τα μέσα Δεκεμβρίου της ίδια χρονιάς. Μετά τις εκλογές του ίδιου έτους, η διαγωνιστική διαδικασία εισέρχεται σε ένα σπιράλ αναβολών για τον Φεβρουάριο, τον Απρίλιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015. 

  Τη… σκυτάλη των παρατάσεων έλαβε και το 2016 οπότε ο διαγωνισμός ορίστηκε για τον Φεβρουάριο για να παραταθεί για τον Μάιο, τον Σεπτέμβριο και για την 27η Οκτωβρίου οπότε, τελικά, η διαδικασία υποβολής προσφορών προχώρησε, με το σχήμα ΤΕΡΝΑ-GMR να καταθέτει την μοναδική προσφορά.

  Να σημειωθεί ότι το έργο βρίσκεται σε καθεστώς αναβολών και παρατάσεων από το 2003. Έκτοτε έχουν αλλάξει 15 υπουργοί Δημοσίων Έργων – Υποδομών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ