Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Οκτ-2016 00:01

  Πέφτουν οι τελικές υπογραφές για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

  Πέφτουν οι τελικές υπογραφές για τον Αστέρα Βουλιαγμένης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Την επόμενη εβδομάδα θα γραφτεί το τελευταίο επεισόδιο στο ... σήριαλ της αξιοποίησης – ιδιωτικοποίησης της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης, στη χερσόνησο "Μικρό Καβούρι” που ξεκίνησε το 2012. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας παραχώρησης, έναντι 400 εκατ. ευρώ, στο  αραβο-τουρκικών συμφερόντων Jermyn Street Real Estate Fund IV θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Το τελευταίο αυτό και πιο κρίσιμο βήμα, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση από το επενδυτικό σχήμα των 400 εκατ. ευρώ και στην έναρξη υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος της Jermyn , θα λάβει χώρα στην έδρα του ΤΑΙΠΕΔ όπου το "παρών” θα δώσουν υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και η πλευρά των επενδυτών.
   
  Μέλλει, βέβαια, να φανεί εάν στην ειδική εκδήλωση για το οικονομικό κλείσιμο θα παραστούν τα πρόσωπα-κλειδιά του έργου. Ο διευθύνων σύμβουλος της AGC (της οποίας θυγατρική είναι η Jermyn με μεγαλομέτοχο τον Τούρκο Ferit Şahenk) Walid Abu-Suud  και ο Philip Ammerman που ως στέλεχος της συμβουλευτικής Navigator Consultin είχε ρόλο-κλειδί, μεταξύ άλλων, στις επαφές των επενδυτών με την ελληνική πλευρά.
   
  Σήμερα, εξάλλου, ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με εισφορά σε είδος του ακινήτου ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ και του ακινήτου ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου που έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
   
  Αντίστροφη μέτρηση
   
  Η διοίκηση της AGC Equity Partners, της οποίας θυγατρική αποτελεί η Jermyn δεν έχει, μέχρι σήμερα,  παράσχει, επισήμως, λεπτομέρειες για τα ακριβή σχέδια αξιοποίησης της έκτασης, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιήσει, με συνέντευξη Τύπου, μετά το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας.
   
  Η εσωστρέφεια αυτή είναι φυσιολογική, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, εάν ληφθεί υπόψη ότι το έργο πέρασε από χίλια κύματα. Μετά την αρχική αρνητική απόφαση-τον Μάρτιο του 2015- του Συμβουλίου Επικρατείας, η συμφωνία βρέθηκε πολύ κοντά στην ακύρωσή της, με την AGC Equity Partners να δηλώνει ότι "εξεπλάγη και απογοητεύτηκε” μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.
   
  Η αρνητική απόφαση του ΣτΕ είχε κόστος και για την Αστήρ Παλλάς. Το καλοκαίρι του 2014 είχε ανακοινώσει ότι θα σταματήσει να δέχεται κρατήσεις για το 2015 λόγω των -προγραμματισμένων για το χειμώνα του 2015-εργασιών ανακαίνισης, οι οποίες "πάγωσαν” μετά την απόφαση της δικαιοσύνης. Ως αποτέλεσμα, το 2015 ξεκίνησε για την Αστήρ με μηδενικές κρατήσεις.
   
  Πλέον, η Αστήρ Παλάς πιάνει το νήμα από εκεί που βρισκόταν το φθινόπωρο του 2015. Παύει να δέχεται κρατήσεις από την 1η Νοεμβρίου για τα ξενοδοχεία Arion και Westin Athens, ενώ για την πρώτη μονάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι από τις 31 Οκτωβρίου δεν θα ανήκει στη Starwood.
   
  Τι ακολουθεί μετά το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας που τοποθετείται για την επόμενη εβδομάδα; Η έκδοση των απαιτούμενων αδειών δόμησης ώστε να ξεκινήσουν, όπως όλα δείχνουν τον Χειμώνα, οι εργασίες ανακατασκευής.
   
  Να σημειωθεί ότι τις ανακοινώσεις των νέων ιδιοκτητών αναμένουν και οι εργαζόμενοι στην εγκατάσταση, οι οποίοι, όπως αναφέρουν στο Capital.gr, δεν διαθέτουν επίσημη ενημέρωση για την "επόμενη μέρα” του πολυτελούς resort.
   
  Τα σχέδια αξιοποίησης
   
  Στην έκταση οι επενδυτές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν το πιο πολυτελές θέρετρο της Ελλάδας αντάξιο της υπεραξίας του ακινήτου αλλά της ιστορίας του.
   
  Σύμφωνα με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ),  η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση, με συντελεστή δόμησης 0,2, ανέρχεται σε 56.500 τ.μ. σε σύνολο 301.865 τ.μ., ενώ, μετά την αποπεράτωση της ανακατασκευής, οι δομημένοι χώροι θα μειωθούν κατά 20.655 τ.μ. Ταυτόχρονα,  η χρήση κατοικίας θα διαμορφωθεί σε 39.000 τ.μ., ενώ προβλέπεται ότι στο 74% της έκτασης θα αναπτυχθούν χρήσεις τουρισμού και αναψυχής.
   
  Ακόμη, θα κατασκευαστούν 15 πολυτελείς κατοικίες στο νότιο-δυτικό κομμάτι της χερσονήσου στη θέση που βρίσκεται σήμερα το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο "Αφροδίτη”. Καθένα από τα σπίτια θα έχει συνολική κάλυψη 15.000 τ.μ., θα διαθέτει πισίνα, κήπο κτλ και θα απευθύνεται σε κροίσους.
   
  dimitris.delevegos@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ