Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Οκτ-2016 08:02

  Η εβδομάδα της κρίσης για τον ΑΔΜΗΕ

  Η εβδομάδα της κρίσης για τον ΑΔΜΗΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Έφτασε η ώρα των δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή και οι πιο πρόσφατες πληροφορίες θέλουν τελικώς και τους τρεις υποψήφιους της πρώτης φάσης να δίνουν το παρών. Αυτή τουλάχιστον είναι η προσδοκία της διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι εφόσον το προσφερόμενο τίμημα δεν κριθεί επαρκές τότε η πώληση δε θα προχωρήσει. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η ανεξάρτητη αποτίμηση που διενεργείται από την HSBC προκειμένου να προσδιοριστεί το "κατώφλι" των προσφορών που θα γίνουν αποδεκτές. 

  Σε κάθε περίπτωση οι προσδοκίες για το διαγωνισμό παραμένουν θετικές και εκτιμάται ότι θα υποβληθούν ανταγωνιστικές προσφορές και από τους τρεις παίκτες. Δύο εξ αυτών άλλωστε είχαν συμμετάσχει και στον προηγούμενο διαγωνισμό. Η ιταλική Terna η οποία αν και σύμφωνα με πληροφορίες αναζήτησε κάποιον εταίρο – πιθανώς κάποιο fund – όπως όλα δείχνουν τελικώς θα κατέβει μόνη της και η κινεζική State Grid, η οποία σε όλες τις διαδικασίες του διαγωνισμού συμμετείχε με πολυπληθείς αντιπροσωπείες και φαίνεται να έχει πάρει πολύ ζεστά την υπόθεση. 

  Αντίθετα η τρίτη εταιρεία που συμμετέχει στο διαγωνισμό η γαλλική RTE δεν είχε συμμετοχή στη διαδικασία για την πώληση του 66%. Μάλιστα μέχρι πριν λίγες ημέρες υπήρχε έντονη φημολογία ότι δε θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά ούτε σε αυτόν τον διαγωνισμό. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα διέρρευσε η πληροφορία ότι όχι μόνο θα δώσει το παρόν, αλλά επιπλέον συζητά για το σκοπό αυτό με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες υδροηλεκτρικών στον κόσμο τη Hydro Quebec. 

  Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ διενεργείται από τη ΔΕΗ και εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης που αποσκοπεί στην απόσχιση της θυγατρικής που διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς, με διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από το Δημόσιο. Ωστόσο ο επενδυτής που θα αποκτήσει το 24% θα έχει δικαιώματα στο μάνατζμεντ καθώς θα μπορεί να ελέγχει την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Η επιτυχής ολοκλήρωση του placement αλλά και του άλλου πυλώνα του κυβερνητικού σχεδίου (δημιουργία εταιρείας συμμετοχών που θα έχει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και η οποία θα μπει στο χρηματιστήριο) θα απομακρύνει το ενδεχόμενο πώλησης του 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε τρίτο επενδυτή. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ