Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Σεπ-2016 09:21

  ΟΤΕ: Ο ανταγωνισμός ζητά να παγώσουμε τις επενδύσεις μας για μια 3ετία!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Στην αντεπίθεση περνά ο Όμιλος ΟΤΕ βάλλοντας κατά των θέσεων που διατύπωσαν ανταγωνιστές του στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί της πρότασης της ΕΕΤΤ για την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL Vectoring στο δίκτυο πρόσβασης, η συνισταμένη των οποίων είναι να "παγώσει" ο ΟΤΕ το επενδυτικό του πλάνο ακόμη και για μια τριετία, προκειμένου αυτοί να καλύψουν την απόσταση ("ασυμμετρία") που τους χωρίζει σήμερα! Παράλληλα, από τον ΟΤΕ κάνουν λόγο για "υποσχετικές επενδύσεων" από τον ανταγωνισμό, τη στιγμή που ο ΟΤΕ, η μόνη εταιρεία που ουσιαστικά έχει επενδύσει στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (NGA) στην Ελλάδα, έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση επενδύσεων €1,3 δισ.ευρώ στην Ελλάδα για δίκτυα NGA, και μάλιστα με ίδια κεφάλαια και χωρίς καμία επιδότηση. 

  Σε αντίθεση, μάλιστα, με την όποια κριτική ασκείται, από τον ΟΤΕ τονίζουν πως το vectoring δεν αποτελεί υποκατάστατο του Fiber to the Home, της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, αναφέροντας πως με το VDSL Vectoring μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και με λελογισμένο κόστος δίκτυο οπτικών ινών μέχρι τις γειτονιές και να προσφερθούν ταχύτητες 100 Μbps άμεσα (και 300 Mbps έως το 2018), σε προσιτές τιμές και σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των καταναλωτών. 

  Ποιο είναι, όμως, το υπόβαθρο πίσω από αυτή την αντιπαράθεση ; Αφορά στο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας μέχρι το 2020, να υπάρχουν υποδομές για να παρέχουν υπηρεσίες με ταχύτητες 30 Μbps σε όλους τους πολίτες και πρόσβαση σε ταχύτητες 100 Mbps. για το 50% των πολιτών. Μάλιστα, σύμφωνα και με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (14.9.2016), ο απώτερος στόχος μέχρι το 2025 είναι όλοι να έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες τουλάχιστον 100 Μbps.

  Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε μεγάλο μέρος της χώρας. Και αυτό, σε μία οικονομία που βρίσκεται σε κρίση τα τελευταία  7 χρόνια, το διαθέσιμο εισόδημα των κατοίκων έχει μειωθεί πάνω από 30% (2009-2015), και το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να έχει πιεστικές ανάγκες χρηματοδότησης.

  Αυτό σημαίνει ότι το βάρος πέφτει στους παρόχους που καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες οι οποίες θα πρέπει αφενός να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών, να πληρούν τις προϋποθέσεις-στόχους της Ε.Ε., αλλά και να διατίθενται σε τιμές που να μην είναι απαγορευτικές για το μειωμένο εισόδημα των πολιτών.

  Με αυτά τα δεδομένα, σήμερα, ο Όμιλος ΟΤΕ πραγματοποιεί το 60% των συνολικών επενδύσεων της αγοράς τηλεπικοινωνιών στη χώρα και για την επόμενη τετραετία υλοποιεί επενδύσεις ύψους €1,3 δισ. μόνο στην Ελλάδα, δημιουργώντας τα  δίκτυα και τις υποδομές του μέλλοντος. Οι επενδύσεις αυτές, που υλοποιούνται με ίδια κεφάλαια χωρίς καμία επιδότηση, θα επικεντρωθούν σύμφωνα με πληροφορίες σε ποσοστό άνω του 50% σε δίκτυα σταθερής Νέας Γενιάς. 

  Για τον Όμιλο ΟΤΕ, τελικός στόχος είναι η οπτική ίνα να φτάσει στο σπίτι (Fiber to the Home), κάτι που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών του σχεδίων. 

  Απαραίτητος ενδιάμεσος σταθμός στην πορεία αυτή είναι η άμεση εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL Vectoring στο δίκτυο πρόσβασης. Με το VDSL Vectoring μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και με λελογισμένο κόστος δίκτυο οπτικών ινών μέχρι τις γειτονιές και να προσφερθούν ταχύτητες 100 Μbps άμεσα (και 300 Mbps έως το 2018), σε προσιτές τιμές και σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των καταναλωτών. 

  Έτσι, έως το 2020, τουλάχιστον το 50% των Ελλήνων θα έχει πρόσβαση σε ταχύτητες internet 100 Mbps μέσω σταθερού internet και πάνω από το 70% μέσω συνδυασμού σταθερού και κινητού internet. Η προσέγγιση αυτή ταυτίζεται  και με το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς, δηλαδή το Ελληνικό εθνικό σχέδιο δράσης στο πλαίσιο του Ψηφιακού Θεματολογίου για την Ευρώπη (Digital Agenda 2020).

  Σε ότι αφορά στην τεχνολογία vectoring, από τον ΟΤΕ αναφέρουν πως δεν αποτελεί υποκατάστατο του Fiber to the Home, της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι. Στην επόμενη φάση εξέλιξης, τονίζεται, το ίδιο δίκτυο θα επεκταθεί και οι οπτικές ίνες θα φτάσουν μέχρι το σπίτι, προσφέροντας ταχύτητες τουλάχιστον 1 Gbps. 

  Ισότιμος ανταγωνισμός

  Σε ότι αφορά στις απόψεις και τις προτάσεις επί του κειμένου της δημόσιας διαβούλευσης αναφορικά με την πρόταση της ΕΕΤΤ για την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL Vectoring στο δίκτυο πρόσβασης, καθώς και τις επιμέρους προτεινόμενες τροποποιήσεις, όπως επισημαίνεται, ο Όμιλος ΟΤΕ πιστεύει στις δυνάμεις του υγιούς ανταγωνισμού και της στήριξης των επενδυτών.

  Σύμφωνα με αυτές, οι βασικές αρχές, με τις οποίες πρέπει να σχεδιάζονται τα νέα δίκτυα πρέπει:
  • Να μεγιστοποιούν την συνολική κάλυψη εξασφαλίζοντας σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό συνδρομητών πρόσβαση σε υπηρεσίες internet υπερ-υψηλών ταχυτήτων
  • Να επιτρέπουν ισότιμα σε όλους τους παρόχους που θέλουν και μπορούν, να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα
  • Να αξιοποιούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό όλες τις υφιστάμενες επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ώστε να μην κατασπαταλώνται επενδυτικοί πόροι.

  Μέχρι σήμερα, αναφέρουν στελέχη του ομίλου, ο ΟΤΕ έχει βρεθεί σε αρκετές περιπτώσεις να ανταγωνίζεται με άνισους όρους (π.χ. Τοπικός Βρόχος) ή να υποχρεώνεται να σταματήσει ή να καθυστερήσει επενδύσεις (διάθεση VDSL, VDSL Vectoring). Αν και το ρυθμιστικό πλαίσιο επιτρέπει στους άλλους παρόχους να επενδύσουν οποιαδήποτε στιγμή, μέχρι σήμερα οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ επιλέγουν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, να πωλούν ταχύτητες έως 24 Mbps στους πελάτες τους, εκμεταλλευόμενοι ακόμα (από το 2006) το κομμάτι της αγοράς που η ΕΕΤΤ τους διέθεσε σε εξευτελιστική τιμή τον Τοπικό Βρόχο.

  Κίνδυνος για τεχνητούς αποκλεισμούς στις επενδύσεις

  Ο Όμιλος ΟΤΕ στην γραπτή τοποθέτηση του στη δημόσια διαβούλευση αναφέρει πως η τεχνολογία Vectoring αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι για την ανάπτυξη των Δικτύων Πρόσβασης Νέας Γενιάς στην Ελλάδα, φέρνοντας την οπτική ίνα στη γειτονιά και δίνοντας τη δυνατότητα όχι μόνο να αναβαθμιστούν οι ταχύτητες πρόσβασης των χρηστών από υπαίθριες καμπίνες, που σήμερα φτάνουν μέχρι 50Mbps, σε 100Mbps άμεσα, και από το 2018 σε 300Mbps, αλλά και στη συνέχεια να φτάσει η οπτική ίνα σε κάθε σπίτι.

  Προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, σύμφωνα με τον ΟΤΕ, ο υπό διαβούλευση Κανονισμός της ΕΕΤΤ χρειάζεται να ικανοποιεί τις ακόλουθες βασικές αρχές:

  * Να μεγιστοποιεί τη συνολική κάλυψη εξασφαλίζοντας σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό συνδρομητών πρόσβαση σε υπηρεσίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων, χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς που δεν οφείλονται σε τεχνικούς λόγους. Εξάλλου, σύμφωνα και με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, ο απώτερος στόχος είναι όλοι να έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες τουλάχιστον 100 Μbps μέχρι το 2025. 
  * Να αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλες τις υφιστάμενες επενδύσεις σε Δίκτυα Πρόσβασης Νέας Γενιάς με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων επενδυτικών πόρων. 
  * Να επιτρέπει ισότιμα σε όλους τους παρόχους να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα μέσα από ένα πλαίσιο λειτουργικών και συμμετρικών ρυθμίσεων, σύμφωνα με τους κανόνες του δικαίου του ανταγωνισμού και του τηλεπικοινωνιακού δικαίου.

  Με βάση τις αρχές αυτές, ο όμιλος ΟΤΕ αναφέρει στην απάντησή του, ότι "υπάρχουν ωστόσο προβλέψεις στον προτεινόμενο κανονισμό οι οποίες αν παραμείνουν ως έχουν, αναιρούν αυτές τις βασικές αρχές". 

  Συγκεκριμένα, το σχέδιο του Κανονισμού προτείνει διαφορετικά ποσοστά κάλυψης για τον ΟΤΕ (80%) σε σχέση με των άλλων παρόχων (40%) ως προαπαιτούμενο για την "κατοχύρωση" περιοχών (Αστικών Κέντρων - Α/Κ) επένδυσης, ενώ περιορίζει σημαντικά τον χρονικό ορίζοντα επενδύσεων του ΟΤΕ σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα των άλλων παρόχων (6 μόνο μήνες για τον ΟΤΕ και 24 μήνες για τους παρόχους). 

  Οι διατάξεις αυτές εάν παραμείνουν ως έχουν και δεν προβλεφθεί συμμετρική υποχρέωση κάλυψης (της τάξης του 70%) για όλους τους παρόχους σε συνδυασμό με ένα χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 12 μηνών για τον ΟΤΕ (σε σχέση με τους 24 μήνες των παρόχων) θα έχουν ως αποτέλεσμα να μείνουν ακάλυπτα για τουλάχιστον 2 χρόνια 1,1 εκατομμύρια νοικοκυριά τα οποία διαφορετικά θα αποκτούσαν στον ίδιο χρονικό ορίζοντα πρόσβαση σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων με επενδύσεις είτε του ΟΤΕ είτε των άλλων παρόχων.  Σημειωτέον ότι χθες η Vodafone  (http://www.capital.gr/story/3158006/ti-upostirizei-i-em-vodafone-em-gia-to-vdsl-vectoring) σύστησε το προτεινόμενο χρονικό διάστημα για την υλοποίηση των επενδύσεών του ανταγωνισμού στο Vectoring, να καλύπτει χρονικό ορίζοντα όχι δύο αλλά τουλάχιστον, όπως υποστηρίχθηκε, τριών ετών, κάτι που ήδη προκάλεσε την αντόδραση του ΟΤΕ που μιλά για προσπάθεια δημιουργίας τεχνητών αποκλεισμών στις επενδύσεις. 

  Περαιτέρω, σημειώνεται, η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία, στην περίπτωση που ανατεθεί μία περιοχή Vectoring σε πάροχο απαγορεύεται σε άλλο πάροχο, ο οποίος έχει ήδη επενδύσει σε αυτή την περιοχή, να αναβαθμίσει τις υφιστάμενες VDSL υπηρεσίες του σε ταχύτητες 100 mbps, δημιουργεί σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού και μονοπωλιακές συνθήκες σε γεωγραφική διάσταση.

  Χιλιάδες νοικοκυριά αποκλείονται 

  Επιπλέον, αναφέρουν πηγές από τον Οργανισμό, αυτό οδηγεί στον αποκλεισμό για τουλάχιστον δύο χρόνια 300.000 νοικοκυριών που θα μπορούσαν να απολαύσουν άμεσα ταχύτητες 100 Μbps (πρόκειται για τις 2.000 καμπίνες VDSL που έχουν ήδη κατασκευαστεί από τον ΟΤΕ σε αστικά κέντρα και που η πρόταση του Κανονισμού ως έχει απαγορεύει την αναβάθμισή τους σε ταχύτητες 100 mbps). Ο Όμιλος ΟΤΕ ανέφερε στην απάντησή του ότι στην ουσία η πρόταση αυτή: 

  • περιορίζει τον ΟΤΕ σε μόλις 5.500 καμπίνες από τις 18.000 καμπίνες που βρίσκονται στα 174 Α/Κ όπου υπάρχει φυσική συνεγκατάσταση (ποσοστό μόλις 31% του συνόλου των καμπινών!). 
  • αφήνει ακάλυπτα για τουλάχιστον 2 χρόνια 1,1 εκατομμύρια νοικοκυριά,
  • απαξιώνει 2.000 καμπίνες (30% των επενδύσεων που έχει ήδη πραγματοποιήσει ο ΟΤΕ), αποκλείοντας για τουλάχιστον δύο χρόνια 300.000 νοικοκυριά από ταχύτητες 100Μbps και
  • υποχρεώνει τον ΟΤΕ να παγώσει για μια διετία και πλέον το επενδυτικό του πλάνο με αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και ανάπτυξη.

  Τι προτείνει ο ΟΤΕ 

  Για την αποφυγή των παραπάνω, ο Όμιλος ΟΤΕ προτείνει το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί να διασφαλίζει τουλάχιστον τα παρακάτω: 

  - Συμμετρικό ποσοστό κάλυψης 70% για την ανάθεση ενός Αστικού Κέντρου , τόσο για τον ΟΤΕ όσο και για τους παρόχους. 
  - Επαρκές χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών για τις επενδύσεις του ΟΤΕ στο πρώτο βήμα της Α’ φάσης ανάθεσης (ιδανικά, σημειώνεται, θα έπρεπε να δοθεί ίσος χρόνος σε όλους τους παρόχους).
  - Μη απαξίωση υφιστάμενων επενδύσεων σε VDSL και συγκεκριμένα να δοθεί η δυνατότητα οι ήδη κατασκευασμένες καμπίνες σε Αστικά Κέντρα που δεν μπορούν να κατοχυρωθούν από ένα πάροχο λόγω χαμηλού ποσοστού κάλυψης του Αστικού Κέντρου, να μπορούν να αναβαθμιστούν σε τεχνολογία Vectoring από τον πάροχο που τις κατασκεύασε. 

  Η ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα 

  Θα πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα στην Ελλάδα, ευρυζωνικές ταχύτητες πρόσβασης είναι διαθέσιμες (ή είναι σε φάση ολοκλήρωσης τα απαιτούμενα έργα) στο 99% των τηλεφωνικών συνδέσεων.

  Αυτό το ποσοστό από το 2003 μέχρι σήμερα,  έχει επιτευχθεί αποκλειστικά με επενδύσεις του ΟΤΕ ή αφορούν σε επιδοτούμενες δράσεις (Rural, Μέτρο 4.2 της ΚτΠ, κλπ). Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία άλλη επένδυση από τους άλλους παρόχους σε ακραίο δίκτυο σταθερής για ανάπτυξη δικτύου πρόσβασης.

  Σήμερα, ευρυζωνικές ταχύτητες μέσω NGA είναι διαθέσιμες σε πάνω από το 42% των τηλεφωνικών συνδέσεων της χώρας. Αυτές στο σύνολό τους αφορούν στις επενδύσεις του ΟΤΕ τα τελευταία 5 χρόνια σε τεχνολογία Fiber to the Cabinet-FTTC με την οποία οπτικές ίνες αντικαθιστούν σταδιακά τα καλώδια χαλκού από το Αστικό Κέντρο του ΟΤΕ στην περιοχή μέχρι τις καμπίνες στις γειτονιές, παρέχοντας πρόσβαση σε ταχύτητες VDSL σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

  Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος ΟΤΕ ήταν έτοιμος τεχνολογικά να προσφέρει ταχύτητες VDSL 50 Mbps από το 2010 αλλά υπήρξε καθυστέρηση δύο ετών -όχι από υπαιτιότητα του ΟΤΕ-, και κατά την προσπάθεια εμπορικής διάθεσης υπηρεσιών.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ