Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 29-Σεπ-2016 07:58

    Κινήσεις έκπληξη από τα ΕΛΠΕ στους υδρογονάνθρακες

    Κινήσεις έκπληξη από τα ΕΛΠΕ στους υδρογονάνθρακες
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Χάρη Φλουδόπουλου

    Κατά τη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο Global Oil & Gas South East Europe & Mediterranean, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Γρηγόρης Στεργιούλης ήταν σαφής ως προς τις προθέσεις της εταιρείας να προχωρήσει σε μια πιο εντατική δραστηριοποίηση στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. 

    Δεν ήταν τυχαίες άλλωστε και οι δημόσιες αναφορές που έκανε, ανακοινώνοντας την απόφαση του ομίλου να επανεξετάσει όλα τα παλαιά σεισμικά δεδομένα που διαθέτουν τα Ελληνικά Πετρέλαια για ολόκληρη την Ελλάδα με νέες μεθόδους και τεχνικές. Αυτή η εντατική επαναδραστηριοποίηση σύμφωνα με πληροφορίες έχει φέρει ήδη τους πρώτους καρπούς με αποτέλεσμα στους επόμενους μήνες να αναμένονται συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά του ομίλου. Έτσι όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες τα ΕΛΠΕ ετοιμάζουν πρόταση προς το ελληνικό Δημόσιο για την εκμετάλλευση συγκεκριμένης περιοχής κατά το πρότυπο της πρότασης της πρότασης που κατέθεσε προ τριετίας η ιταλική Enel προκαλώντας τον περήφανο διαγωνισμού για την παραχώρηση τριών περιοχών στη Δυτική Ελλάδα.

    Η σχετική δυνατότητα (δηλαδή να καταθέτει μια εταιρεία πρόταση για έρευνα σε συγκεκριμένη περιοχή και στη συνέχεια να προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός προβλέπεται με βάση την εθνική νομοθεσία για τον κλάδο των ερευνών υδρογονανθράκων).

    Σημειώνεται ότι στην κατεύθυνση της εντατικοποίησης της παρουσίας του Ομίλου στην αγορά των υδρογονανθράκων τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε επαφή με μεγάλο αριθμό ξένων εταιρειών που αποτελούν εν δυνάμει επενδυτές στη χώρα μας. Μάλιστα σε αντίθεση με την αίσθηση που υπάρχει σε πολλές πλευρές ότι το περιβάλλον χαμηλών τιμών δεν ευνοεί τις επενδυτικές προσπάθειες στον κλάδο των υδρογονανθράκων, στελέχη του κλάδου του πετρελαϊκόυ upstream τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή έχουν εμφανιστεί σημαντικές ευκαιρίες καθώς οι εταιρείες εξοπλισμού αλλά και τα γεωτρύπανα υποχρησιμοποιούνται εξαιτίας της μείωσης των επενδύσεων του κλάδου. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μειωθεί δραματικά τα κόστη είτε πρόκειται για σεισμικές έρευνες είτε για εκμισθώσεις γεωτρύπανων. 

    Σημειώνεται ότι εκτός από την πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί προς το ελληνικό δημόσιο από τα ΕΛΠΕ τους επόμενους μήνες, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες στην περιοχή του Πατραϊκού, για την οποία μάλιστα χθες ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων του ομίλου Γιάννης Γρηγορίου αποκάλυψε την εκτίμηση ότι εάν υπάρχει πετρέλαιο τότε το εκτιμώμενο απόθεμα είναι της τάξης των 100 εκατ. βαρελιών. 

    Για τον Πατραϊκό, τα ΕΛΠΕ αναμένεται μέχρι το Φεβρουάριο να έχουν παραλάβει από την εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει την σεισμικές έρευνες τα επεξεργασμένα σεισμικά στοιχεία. Αμέσως μετά αναμένεται να προχωρήσει η αξιολόγηση και ερμηνεία των στοιχείων που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2017. Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, τα ΕΛΠΕ  αναμένεται να εντοπίσουν τους γεωτρητικούς τους στόχους και να φέρουν τα πρώτα γεωτρύπανα για την περιοχή του Πατραϊκού εντός του 2018.  

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ