Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Ιουλ-2016 17:29

  ΔΕΗ: Τέσσερις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τον ΑΔΜΗΕ

  ΔΕΗ: Τέσσερις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τον ΑΔΜΗΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:13

  Τέσσερις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος (Expressions of Interest - EoI) υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό για την απόκτηση του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

  Η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας ολοκληρώθηκε και η ΔΕΗ, υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 11ης Ιουλίου 2016, θα εξετάσει τις υποβληθείσες Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος και θα προσκαλέσει τους επιλέξιμους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στην Πρόσκληση για την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος, για τη συμμετοχή τους στη δεύτερη φάση της διαδικασίας.

  Στη δεύτερη φάση, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο έλεγχο (due diligence) και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, αναφέρει η Επιχείρηση σε σχετική ανακοίνωση.

  Η HSBC Bank plc, η Citigroup Global Markets Ltd., και η NBG Securities ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, ενώ η Rokas ως νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στη διαγωνιστική διαδικασία για τον ΑΔΜΗΕ.

  Οι ενδιαφερόμενοι είναι η ιταλική TERNA, η γαλλική RTE και oι κινεζικές State Grid και South Power Grid, ωστόσο η τελευταία αναμένεται να αποκλειστεί από τη διαδικασία, με δεδομένο ότι είναι κινεζική εταιρεία χωρίς να υπάρχει κάποια συμμετοχή της σε ευρωπαϊκή εταιρεία μέλος του δικτύου ευρωπαίων διαχειριστών ENTSO-E, που αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνισμό. Η κινεζική εταιρεία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού της Κίνας, που διαχειρίζεται τις ηλεκτρικές υποδομές σε πέντε νότιες περιφέρειες της χώρας.

  Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ιταλική Terna, η γαλλική RTE και η κινεζική China State Grid εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον και την απόκτηση μεριδίου του ΑΔΜΗΕ, πριν κλείσει η προθεσμία για τις προσφορές. Το πρακτορείο επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο για τις πληροφορίες του.

  Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η ΔΕΗ επιχειρεί να προχωρήσει στην παραχώρηση του 24% του ΑΔΜΗΕ, κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί κατά την υπογραφή του νέου ελληνικού προγράμματος πέρυσι. 

  Μέχρι χθες οι πληροφορίες ανέφεραν ως σίγουρη τη συμμετοχή της Ιταλικής Terna που είχε συμμετάσχει και στον προηγούμενο διαγωνισμό για το 66% του ΑΔΜΗΕ καθώς επίσης και τη γαλλική RTE θυγατρική της EdF.

  Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι και η RTE είχε κάνει διερευνητικές επαφές στον προηγούμενο διαγωνισμό ωστόσο δεν εκδήλωσε επίσημο ενδιαφέρον. Τότε είχε κριθεί ότι πιθανόν να δημιουργηθεί εμπλοκή από το γεγονός ότι η RTE είναι θυγατρική της γαλλικής εταιρείας ηλεκτρισμού EdF και εφαρμόζει το μοντέλο διαχωρισμού ΙΤΟ, που εφαρμόζεται και στην περίπτωση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

  Όσο για τον τρίτο ενδιαφερόμενο την κινεζική China State Grid, η εταιρεία είχε και εκείνη συμμετάσχει στο διαγωνισμό για το 66%. Με βάση τις προδιαγραφές του διαγωνισμού το γεγονός ότι συμμετέχει στον ευρωπαϊκό οργανισμό των διαχειριστών ENTSO-E καλύπτει το κριτήριο της τεχνικής επάρκειας, καθώς η κινεζική εταιρεία έχει το 25% της πορτογαλικής REN. Σημειώνεται ότι το Capital.gr είχε εγκαίρως επισημάνει το γεγονός ότι οι Κινέζοι παραμένουν ενεργοί στο παιχνίδι της διεκδίκησης του ΑΔΜΗΕ.

  Η πρώτη φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος θα ολοκληρωθεί με την προεπιλογή των εταιρειών που πληρούν τα κριτήρια του διαγωνισμού και θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών κατά την οποία θα αποκτήσουν πρόσβαση στο virtual data room που ξεκινά να λειτουργεί στις αρχές Αυγούστου και παράλληλα θα αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά στοιχεία και εκθέσεις και θα λάβουν τα σχέδια της συμφωνίας αγοραπωλησίας και της συμφωνίας μετόχων.

  Σύμφωνα με τα επιλογής οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει ως προς το τεχνικό σκέλος να είναι διαχειριστές μέλη του ENTSO-E και να έχουν αποδεδειγμένη επάρκεια στη διαχείριση δικτύων ενώ ως προς το οικονομικό σκέλος θα πρέπει να εμφανίζουν ίδια κεφάλαια στις τελευταίες 3 οικονομικές χρήσεις ίσα με τουλάχιστον 350 εκ. Ευρώ. Σύμβουλοι στη διαδικασία για την πώληση του 24% είναι οι τράπεζες HSBC, Citigroup, NBG Securities και Rokas Law Firm.

  Ο προτιμητέος επενδυτής θα έχει επιλεγεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου ενώ η συναλλαγή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017.

  Διαβάστε ακόμη:

  *Με υπογραφή Σκουρλέτη η πώληση του 17% της ΔΕΗ

  *Γιατί οι Κινέζοι μένουν στο παιχνίδι για ΑΔΜΗΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ