Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Ιουν-2016 17:37

  Τρεις ελληνικές εταιρείες στις νέες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για την καινοτομία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τρεις ελληνικές εταιρείες, οι Spectrum, Innora και Mistras, περιλαμβάνονται στις νέες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για την επιτάχυνση της καινοτομίας και την ταχύτερη πρόσβαση στην αγορά. Στα 16 νέα χρηματοδοτούμενα έργα συμμετέχουν 72 εταίροι από 16 χώρες, με στόχο διατεθούν οι καινοτομίες τους στην αγορά ταχύτερα.
   
  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγεί συνολικά 36 εκατ. ευρώ γι' αυτά τα 16 νέα καινοτόμα έργα, που εντάχθηκαν στον τέταρτο γύρο της πρωτοβουλίας "Επιτάχυνση της Καινοτομίας" (FTI), στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ "Ορίζοντας 2020".
   
  Τα έργα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σύνθετα υλικά προηγμένης τεχνολογίας για τα πτερύγια ανεμογεννητριών, ρομπότ λέιζερ που ανιχνεύει ελαττώματα συγκόλλησης σε κύτη πλοίων, μία εξελιγμένη διάταξη επαναιμάτωσης που χρησιμοποιείται στην ανάνηψη, τεχνολογίες ωκεάνιας ενέργειας και ένα νέο ταχύτερο σύστημα ελέγχου της ευαισθησίας των βακτηρίων στα αντιβιοτικά.
   
  Η πρωτοβουλία FTI ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 15ης Μαρτίου 2016, ο τέταρτος γύρος της πρωτοβουλίας προσέλκυσε συνολικά 263 προτάσεις έργων με 1.157 συμμετέχοντες. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των προτάσεων από την έναρξη του προγράμματος ανήλθε σε 1.166, από τις οποίες 62 επιλέχτηκαν να λάβουν χρηματοδότηση 134,7 εκατ. ευρώ, συνολικά. Σχεδόν το ήμισυ (46%) των συμμετεχόντων στα έργα είναι μικρομεσαίες εταιρείες.
   
  Οι τρεις ελληνικές εταιρείες που επιλέχθηκαν στον τέταρτο γύρο συμμετέχουν σε τρία έργα. Συγκεκριμένα, το έργο ShipTest συντονίζει η εταιρεία Spectrum από τον Πειραιά, ενώ σε αυτό συμμετέχει και η εταιρεία Innora από το Κορωπί. Αφορά ένα πλήρως αυτοματοποιημένο ρομπότ ελέγχου, που καθοδηγείται από λέιζερ, για τον εντοπισμό των ατελειών στις συγκολλήσεις στο κύτος των πλοίων. Η διάθεση του συστήματος στην αγορά αναμένεται να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της επόμενης πενταετίας κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 398 άμεσες και 1.185 έμμεσες θέσεις εργασίας.
   
  Η Innora συμμετέχει ως εταίρος και στο έργο iPerm, που έχει ως στόχο την κατασκευή ενός μόνιμου, ευφυούς και ενεργειακά αποδοτικού ασύρματου δικτύου παρακολούθησης των διακρατικών αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η διάθεση του συστήματος στην αγορά αναμένεται να δημιουργήσει 215 νέες άμεσες θέσεις εργασίας.
   
  Τέλος, η εταιρεία Mistras συμμετέχει ως εταίρος στο έργο RiserSure, στόχος του οποίου είναι η ταχεία εκτίμηση της ακεραιότητας των εύκαμπτων κατακόρυφων αγωγών, που χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοικτής θαλάσσης. Το τελικό προϊόν θα μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής σε εγκαταστάσεις ανοικτής θαλάσσης και θα βελτιώσει την ασφάλειά τους.
   
  Η επόμενη προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στην πρωτοβουλία "Επιτάχυνση της Καινοτομίας" (FTI) λήγει στις 25 Οκτωβρίου 2016.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ