Πέμπτη, 02-Ιουν-2016 09:11
Πώς προχωρά το business plan της ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Την αισιοδοξία της για την επίδοση του ομίλου ΓΕΚΤΕΡΝΑ συνολικά στις αγορές όπου δραστηριοποιείται, εξέφρασε η διοίκηση του ομίλου στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.
Σύμφωνα με τα reports των αναλυτών που ακολούθησαν, οι επικεφαλής του ομίλου υποστήριξαν πως η επιτάχθνση του ρυθμού εκτέλεσης των έργων για τους αυτοκινητοδρόμους, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για την κερδοφορία. Το τρέχον ανεκτέλεστο των 2,8 δις.ευρώ και οι θετικές προοπτικές για νέους διαγωνισμούς παρέχουν μεγαλύτερη ορατότητα για τον όμιλο, ανέφερε η Axia Ventures.
Υπενθυμίζεται ότι στον κλάδο των Παραχωρήσεων, ο όμιλος έχει πλέον αναλάβει ένα ικανό χαρτοφυλάκιο τριών μεγάλων οδικών έργων, στα δύο εκ των οποίων (Ιόνια Οδός και Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας) θα αυξήσει σημαντικά την συμμετοχή του στο προσεχές διάστημα (το τρίτο έργο αφορά τη συμμετοχή του Ομίλου στην Ολυμπία Οδό). Συνολικά, ο όμιλος θα έχει επενδυμένα ίδια κεφάλαια περίπου 185 εκατ. ευρώ στα εν λόγω τρία έργα.
Στο κομμάτι των ΑΠΕ, η θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή αναμένεται να λειτουργήσει αιολικό πάρκο ισχύος 73,2 MW (στη νήσο Άγιος Γεώργιος, ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα) μέχρι το τέλος του εξαμήνου, ενώ άλλα αιολικά 47MW θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους, ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας στα 790MW στο τέλος του 2016,
Επιπρόσθετα, η εταιρεία ξεκινά την κατασκευή αιολικού πάρκου 150MW στο Τέξας των ΗΠΑ, Το αιολικό πάρκο που αποκτήθηκε από την Tri Global Energy LLC, αναμένεται να λειτουργήσει σταδιακά, με το πρώτο στάδιο να προγραμματίζεται για το 2017. Στόχος της εταιρείας είναι, μέσα στα επόμενα χρόνια, να προσεγγίσει το μέγεθος των 1.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητας της.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2016, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πραγματοποίησε ενοποιημένες πωλήσεις 50,4 εκατ. ευρώ (έναντι 45,9 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2015), αυξημένες κατά 9,8%. Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) ανήλθε σε 30,5 εκατ. ευρώ, έναντι 29,2 εκατ. ευρώ το α‘ τρίμηνο του 2015, αυξημένη κατά 4,4%. Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε 20,8 εκατ. ευρώ έναντι 19,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,5%.
Αντίστοιχα, στο πρώτο τρίμηνο του 2016, οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκαν στα 281,9 εκατ. ευρώ, έναντι 227,1 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2015, αυξημένες κατά 24,1%. Η λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου ανήλθε σε 72 εκατ. ευρώ, έναντι 39,4 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αυξημένη κατά 82,7%, θετικά επηρεασμένη κυρίως από τον τομέα των κατασκευών.
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ αποτιμάται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας στα 207 εκατ.ευρώ και η θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 311 εκατ.ευρώ.