Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Μαϊ-2016 08:57

  Τα ΙΚΕΑ ανεβάζουν ταχύτητες για τη Fourlis

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τα ΙΚΕΑ ανεβάζουν ταχύτητες για τη Fourlis

  Για ένα ακόμη τρίμηνο, τα ΙΚΕΑ ανεβάζουν ταχύτητα και τζίρους, ενισχύοντας την προσπάθεια του ομίλου Fourlis να διατηρήσει θετικό πρόσημο στην τελευταία γραμμή του ισολογισμού για το 2016, κάτι που κατάφερε στην περυσινή χρήση για πρώτη φορά μέσα στην περίοδο της κρίσης.
   
   
  Στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η δραστηριότητα από τα ΙΚΕΑ (λιανική οικιακού εξοπλισμού και επίπλων) απέφερε πωλήσεις 59,6 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σημαντικά αυξημένο, σε ποσοστό 53% ήταν το EBITDA (2,3 εκατ. έναντι 1,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015), ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο, με ζημιές προ φόρων 2,5 εκατ. έναντι ζημιών € 3,8 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
   
  Η επίδοση αυτή έρχεται ως συνέχεια του τελευταίου τριμήνου του 2015, όταν τα ΙΚΕΑ εμφάνισαν πωλήσεις αυξημένες κατά 6,8% (σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014), κάτι που καταγράφηκε και στο τρίτο τρίμηνο, παρά τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κρίσης και των capital controls στην Ελλάδα.
   
  Η Fourlis έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία και στις τρεις χώρες όπου διαθέτει παρουσία μέσω των καταστημάτων οικιακού εξοπλισμού (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία) το ηλεκτρονικό κατάστημα της ΙΚΕΑ (e-commerce), κάτι που έχει εχισχύσει τις πωλήσεις. Σήμερα λειτουργούν 5 ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο, και ένα στη Σόφια της Βουλγαρίας. Επίσης λειτουργούν 6 σημεία παραγγελιοληψίας προϊόντων ΙΚΕΑ στη Ρόδο, στην Πάτρα, στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στη Κομοτηνή και από τον Ιούλιο 2015 και στην πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας.
   
  Με τη διοίκηση να διατηρεί επιφυλακτική στάση για την εφετινή χρονιά, εκτιμώντας πως ο συνδυασμός αύξησης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, πίεσης για την αποπληρωμή δανείων των νοικοκυριών και σταδιακής εξάντλησης των αποταμιεύσεων που είχαν αποσύρει τα νοικοκυριά από τις τράπεζες θα πλήξει την κατανάλωση, οι επενδυτικές της κινήσεις θα είναι επιλεκτικές.
   
  Στο πλαίσιο αυτό, το βάρος πέφτει στα Intersport, για τα οποία σχεδιάζεται η δημιουργία τεσσάρων νέων καταστημάτων μέσα στο 2016 και η λειτουργία του e-commerce στην Κύπρο. Σήμερα το δίκτυο της αλυσίδας αποτελείται από 106 καταστήματα σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο και Τουρκία και ηλεκτρονικά καταστήματα σε Ελλάδα, Ρουμανία και Τουρκία.
   
  Στο Χρηματιστήριο, η Fourlis αποτιμάται στα 176 εκατ.ευρώ, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται στα 3,46 ευρώ. Πρόσφατα η Eurobank Equities αναβάθμισε την τιμή-στόχο για τον τίτλο στα 3,80 ευρώ (από 3,40 ευρώ προηγουμένως), με σύσταση "αγορά". Η ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι ο όμιλος έχει εμφανίσει ανθεκτικότητα, με τα capital controls να έχουν προσωρινό μόνο αντίκτυπο, ενώ το μερίδιο αγοράς θα συνεχίσει να ενισχύεται εξαιτίας της οικονομικής του δυναμικής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων