Τετάρτη, 06-Απρ-2016 08:48
Euromedica: Μεγαλώνει η έκθεση στο δανεισμό, ανησυχία για τις ζημιές

Διέξοδο προκειμένου να τονώσει τη ρευστότητά της και να περιορίσει τις συσσωρευμένες ζημιές της αναζητά η διοίκηση της Euromedica, σε μια περίοδο όμως που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ευνοϊκή, όχι μόνο για την αγορά των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και των διαγνωστικών κέντρων, αλλά και των επιχειρήσεων της Υγείας γενικότερα.
Με δεδομένο μάλιστα πως- σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο τελευταίο μνημόνιο-, οι μηχανισμοί του clawback και του rebate (επιστροφές προς τον ΕΟΠΥΥ όταν οι δαπάνες των κλινικών ξεπερνούν τον αρχικό προϋπολογισμό και οι αναγκαστικές εκπτώσεις που κάνουν οι πάροχοι προς τον Οργανισμό) θα ισχύουν για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της περίθαλψης μέχρι και το 2018, και σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση στις δαπάνες της Υγείας για την ίδια περίοδο καθώς και τη μείωση των τιμών στις διαγνωστικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα της εισηγμένης εκτιμάται πως θα επηρεαστούν περαιτέρω.
Και όλα αυτά όταν ήδη η αγορά έχει να αντιμετωπίσει, εκτός από τις απαιτήσεις του ΕΟΠΥΥ σε clawback και rebate, τις πάγιες καθυστερήσεις στην πληρωμές του Οργανισμού και την αύξηση του ΦΠΑ στα νοσήλια των κλινικών κατά 10 μονάδες που έγινε το προηγούμενο καλοκαίρι.
Παρά το γεγονός πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Euromedica είχε δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και την παροχή υπηρεσιών σε ξένους υπηκόους, η κατεύθυνση αυτή δεν φαίνεται να απέδωσε τα αναμενόμενα, ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά του ομίλου. Τι μέλλει γενέσθαι; Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Δ.Σ. για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015, προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, όσο κι αν αυτό φαίνεται δύσκολο με βάση τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες, αλλά και η αποεπένδυση σε πάγια περιουσιακά στοιχεία και συμμετοχικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις και η επανεξέταση διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του ομίλου με σκοπό την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση της.
Πάντως ο προβληματισμός για τη δανειακή έκθεση του ομίλου και για το ύψος των ζημιών είναι μεγάλος, εντός και εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με τη χρήση του 2015, το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της εισηγμένης έφτασαν τα 388 εκατ. ευρώ έναντι 369 εκατ. το 2014, ενώ οι ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανήλθαν στα 207 εκατ. Την ίδια ώρα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 126,1 εκατ. ευρώ έναντι 140,4 εκατ. ευρώ την χρήση 2014, ενώ οι ζημιές έγιναν μεγαλύτερες: τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν κατά την χρήση του 2015 σε ζημίες 11,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 7,6 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2014.
Όπως τέλος αναφέρει η διοίκηση της Euromedica, τονίζοντας τις αρνητικές επιδράσεις που έχουν οι απαιτήσεις του ΕΟΠΥΥ, ο κύκλος εργασιών του ομίλου προ της επίδρασης του clawback και rebate κατά την κλειόμενη χρήση ανήλθε σε 161 εκατ. ευρώ από 186 εκατ. το 2014. Αντίστοιχα, πριν από τις επιπτώσεις του rebate και του clawback τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στο επίπεδο των 43,5 εκατ. ευρώ από 53,9 εκ. ευρώ το 2014.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr