Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 29-Μαρ-2016 08:05

    Θρίλερ για τη σωτηρία ή την πτώχευση της ΕΒΖ

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Για επτά εκατομμύρια ευρώ κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η επιβίωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης το μέλλον της οποίας πιθανόν θα "κλειδώσει" στις επόμενες 24 ώρες στον απόηχο των εντατικών διαβουλεύσεων που γίνονταν μέχρι και αργά χθες το βράδυ ενόψει του αυριανού κρίσιμου διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς.

    Σενάρια απεμπλοκής της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αναχρηματοδότηση και την έγκριση του σχεδίου βιωσιμότητας της εταιρείας, εξετάστηκαν και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, όπου το κλίμα ήταν βαρύ στον απόηχο της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας με την Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείονταν ακόμη και το ενδεχόμενο να "αφεθεί" να πτωχεύσει η εταιρεία περνώντας στον πλήρη έλεγχο της πιστώτριας τράπεζας αν δεν διασφαλιστούν όροι χρηματοδότησης που να εξυπηρετούν τον σχεδιασμό για συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας της εταιρείας.

    Το πρόβλημα είναι πως ενώ η ΕΒΖ και η τράπεζα Πειραιώς έχουν κατ’ αρχήν συμφωνήσει σε ένα ιδιαίτερα επώδυνο σχέδιο αναδιάρθρωσης που προβλέπει περικοπές μισθών άνω του 30-40% και πώληση παραγωγικών και μη εγκαταστάσεων της εταιρείας συμπεριλαμβανομένων και των δύο θυγατρικών στη Σερβία, η τελική συμφωνία μπλοκάρει στα χρήματα που ζητείται να αποδεσμεύσει άμεσα η πιστώτρια τράπεζα, ενώ γίνεται και παζάρι για να αυξηθεί η χρηματοδότηση σε σχέση με τα χρήματα που προσφέρει συνολικά η Πειραιώς,

    Συγκεκριμένα ενώ στην πρόταση χρηματοδότησης η ΕΒΖ ζητά άμεσα περίπου 15 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσει τα περσινά χρέη προς τους τευτλοπαραγωγούς (8 εκατ. ευρώ) και να ενισχυθεί με κεφάλαια κίνησης, η τράπεζα δέχεται να καταβάλει άμεσα περίπου 5 εκατ. ευρώ και αντιπροτείνει να εκταμιεύει σταδιακά άλλα 7 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου ανάλογα με το πότε θα επιτυγχάνει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που θα αποκτήσει από την ΕΒΖ. Υπάρχει δηλαδή μια διαφορά περίπου 3 εκατ. ευρώ στο ύψος της χρηματοδότησης που χρειάζεται η εταιρεία, αλλά το σημαντικότερο είναι ο χρόνος εκταμίευσης των χρημάτων και ειδικότερα του σκέλους των 7 εκατ. ευρώ.

    Στελέχη που γνωρίζουν την κατάσταση της ΕΒΖ υποστηρίζουν ότι αν η εταιρεία δεν λάβει άμεσα το σύνολο των κεφαλαίων, δεν έχει προοπτικές επιβίωσης και είναι θέμα χρόνου να οδεύσει πλέον στον έλεγχο της Πειραιώς.

    Όπως έχει ήδη γράψει το Capital.gr, το σχέδιο αναδιάρθρωσης των χρεών ύψους 160 εκατ. ευρώ της ΕΒΖ προβλέπει το "σπάσιμο" των δανείων σε τρία ίσα μέρη όπου:

    - περίπου 50-60 εκατ. ευρώ θα συνεχίσουν να εξοφλούνται κανονικά

    - άλλα 50 εκατ. ευρώ θα "παγώσουν" και θα μετατεθούν προς μελλοντική αποπληρωμή (δάνειο balloon) με σκοπό τη διαγραφή τους

    -και τέλος άλλα 50 εκατ. ευρώ θα "απορροφηθούν" από την τράπεζα Πειραιώς με αντάλλαγμα την απόκτηση των ακινήτων της εταιρείας σε Ελλάδα και Σερβία, για τα οποία η Τράπεζα θα παράσχει χρηματοδότηση στην εταιρεία.

    Βασίλης Γεώργας

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ