Συνεχης ενημερωση
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
dimitris.delevegos@capital.gr
Τα εμπορικά ακίνητα "δοκιμάστηκαν" κατά την εξαετία της κρίσης, με αποτέλεσμα σήμερα να συγκεντρώνουν υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι, παρά τη συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης, καταφέρνουν να συγκρατούν σε υψηλά επίπεδα την επισκεψιμότητα και τα έσοδά τους. Ως εκ τούτου, αυτού του είδους τα ακίνητα βρίσκονται στο στόχαστρο των ανώνυμων εταιρειών επένδυσης σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ) οι οποίες διαθέτουν ρευστότητα και επιδιώκουν να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό τους με ακίνητα εγγυημένων αποδόσεων και με φερέγγυους μισθωτές.
Συζητήσεις
Έτσι, η Grivalia Properties, που διαθέτει ρευστότητα άνω των 100 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Lamda Development με στόχο την απόκτηση των Mall Athens, Golden Hall και Mediterannean Cosmos της Θεσσαλονίκης. Ενδεχόμενη κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα ήταν επωφελής για τις δύο πλευρές. Για την εισηγμένη με διευθύνοντα σύμβουλο τον Οδυσσέα Αθανασίου θα οδηγούσε σε άμεση ενίσχυση της ρευστότητας, με δεδομένο ότι η αξία των τριών εμπορικών ανέρχεται σε 509,4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Την ίδια στιγμή, για τη Lamda Development το έργο της ανάπλασης στο Ελληνικό, που είναι υψηλής κεφαλαιακής έντασης, βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα, με τις επικείμενες εξελίξεις να είναι καθοριστικές για την κατάληξη των συζητήσεων μεταξύ Lamda-Grivalia. Αυτό το διάστημα η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν, σε διάστημα τριών μηνών, στη σύναψη νέας συμφωνίας για την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού.
Την ίδια στιγμή, η Lamda Development απέκτησε πρόσφατα, προς 3,6 εκατ. ευρώ, το 66% –ήλεγχε ήδη το 34%– της ECE - Lamda Hellas (μετονομάστηκε σε Malls Management), που διαχειρίζεται τα εμπορικά κέντρα The Mall Athens και Golden Hall. Η κίνηση αυτή επιτρέπει στην εισηγμένη να περιορίσει το κόστος, αφού, μεταξύ άλλων, εξοικονομεί τις δαπάνες διαχείρισης που κατευθύνονταν στη γερμανική εταιρεία ECE, ενώ ταυτόχρονα θα είναι σε θέση να αποφασίσει αυτόνομα για την υλοποίηση ενδεχόμενης συμφωνίας με την Grivalia ή άλλο σχήμα για τα malls.
Όσον αφορά την ΑΕΕΑΠ, ενδεχόμενη απόκτηση των τριών malls θα της επέτρεπε να ενισχύσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της με ακίνητα καλών αποδόσεων (8,5%) και ανοδικής κερδοφορίας (+7%).
-
00:05 Γιατί το "σχέδιο Βενεζουέλα" του Τραμπ δεν θα λειτουργήσει στο Ιράν
-
00:05 Το ραβδί στο σακίδιο
-
00:05 Οι τράπεζες ανεβάζουν βάρος και ρυθμό
-
00:04 Αποχαιρέτα το Διεθνές Δίκαιο που χάνεις
-
00:04 Πράσινη μετάβαση για τους πολίτες, με τους πολίτες
-
00:04 Μπορεί η Ευρώπη να καλύψει το κενό που αφήνει ο Τραμπ;
-
00:03 Διεθνείς κρίσεις, αποφάσεις και ρίσκο
-
00:02 Ζητάνε διάλογο για τον μονόλογο.. του κράτους
-
00:01 Το Ιράν ξεσηκώνεται
-
11/01 Βόρεια Μακεδονία: Βανδαλισμός στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στα Σκόπια-Έντονη αντίδραση της Σόφιας
-
Μ. Καρυστιανού: Δεν θα είναι στο κόμμα ο Φαραντούρης, ποιους άλλους "κόβει" - Ο πιο στενός της συνεργάτης
-
Μπλόκο στα μετρητά και στον χρυσό στην Τουρκία - Νέα μέτρα για τις αποταμιεύσεις
-
Γροιλανδία: Ο Τραμπ ζητά σχέδιο εισβολής, αντιδρά ο στρατός – Σε συναγερμό οι Ευρωπαίοι του ΝΑΤΟ
-
Πιο πλούσια από ποτέ τα γερμανικά νοικοκυριά
-
Οι ΗΠΑ "μπαίνουν" στις κυπριακές στρατιωτικές βάσεις
-
Αλλάζει το επίδομα ανεργίας
-
Ο Τραμπ απειλεί την Κούβα: Δεν θα υπάρξουν άλλα χρήματα ή πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα - Κάντε συμφωνία μαζί μας πριν είναι πολύ αργά
-
Μ. Σάλλας: Αγροτική πολιτική χωρίς διατροφική επάρκεια
-
Όλες οι καραμπόλες από το κόμμα Καρυστιανού
-
Λαϊκή εξέγερση στο Ιράν - Ξεπερνούν τους 500 οι νεκροί - Την Τρίτη οι αποφάσεις Τραμπ
-
Λαϊκή εξέγερση στο Ιράν - Ξεπερνούν τους 500 οι νεκροί - Την Τρίτη οι αποφάσεις Τραμπ (46)
-
Γροιλανδία: Ο Τραμπ ζητά σχέδιο εισβολής, αντιδρά ο στρατός – Σε συναγερμό οι Ευρωπαίοι του ΝΑΤΟ (33)
-
Όλες οι καραμπόλες από το κόμμα Καρυστιανού (26)
-
Μ. Καρυστιανού: Δεν θα είναι στο κόμμα ο Φαραντούρης, ποιους άλλους "κόβει" - Ο πιο στενός της συνεργάτης (21)
-
Τι θέλει στη Γροιλανδία ο Τραμπ (15)
-
Μπλόκο στα μετρητά και στον χρυσό στην Τουρκία - Νέα μέτρα για τις αποταμιεύσεις (8)
-
Κ. Μητσοτάκης: Στο νέο άγριο κόσμο που διαμορφώνεται πυξίδα μας η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο (7)
-
Nέα ψηφιακά όπλα κατά της φοροδιαφυγής ενεργοποιεί το 2026 η ΑΑΔΕ (7)
-
Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανών που έτρεχαν με μεγάλες ταχύτητες και έκαναν σούζες σε δρόμους της Αττικής (6)
-
Γ. Παπανδρέου: Οι αγρότες δεν ζητούν προνόμια, αλλά δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, διαφάνεια και λογοδοσία (5)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ