Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Δεκ-2015 10:30

  Στην αντεπίθεση η Pimara για την Οξυά

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην κατάθεση αγωγής κατά της AA Associates, εταιρείας του γνωστού αρχιτέκτονα Στ. Αγιοστρατίτη, προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες, η καταριανών συμφερόντων Pimara για την υπόθεση της νήσου Οξυά.

  Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αντιδικία με αντικείμενο την αδειοδοτική διαδικασία που είχε αναθέσει το επενδυτικό όχημα Pimara στο αρχιτεκτονικό γραφείο aa Associates. Η υπόθεση χρονολογείται από το 2013 όταν η Pimara - μεγαλομέτοχος της οποίας είναι η καταριανών συμφερόντων Al Rayyan - προχωρά στην αγορά της Οξυάς, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Εχινάδων, κοντά στην τοποθεσία Νεοχώρι Μεσολογγίου, έναντι 5.600.000 ευρώ.

  Τυπικά, η Οξυά αγοράστηκε από την Pimara AE, η οποία διαχειρίζεται επίσης το portfolio πολλών άλλων επενδυτών. Πρόθεση του επενδυτή ήταν (και παραμένει) η δημιουργία ενός πρότυπου "Art Island”, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, που θα αποτελούσε διεθνή τουριστικό πόλο έλξης. Τη μελέτη για το μεγαλεπήβολο αυτό έργο ανέλαβε ο γνωστός αρχιτέκτονας Στέλιος Αγιοστρατίτης καθώς εξαρχής επρόκειτο για ένα εξαιρετικά σύνθετο project. Και αυτό διότι τo ισχύον καθεστώς στο νησί δεν επέτρεπε και δεν επιτρέπει οποιαδήποτε δόμηση, καθώς υπάγεται σε ζώνη Natura.

  H επιλογή της aa Associates έγινε λόγω της μεγάλης εμπειρίας στην προετοιμασία επιχειρησιακών σχεδίων (master plan) επενδύσεων, καθώς και διότι διέθετε μακρόχρονη και στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς (Ανάπτυξης, Τουρισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κλπ). H aa Associates αναλάμβανε την υποχρέωση να ολοκληρώσει τις τυπικές διαδικασίες για την αδειοδότηση των εργασιών που θα γίνονταν στην Οξυά.

  Συγκεκριμένα, προκειμένου τμήμα, έστω, της νησίδας, να πολεοδομηθεί απαιτούνταν, μεταξύ άλλων, η ένταξη του έργου στο καθεστώς αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων, η εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και εν συνεχεία η έκδοση προεδρικού διατάγματος, διαδικασίες, δηλαδή, αρκετά χρονοβόρες.

  Ωστόσο, το γεγονός ότι υπήρξαν διαρροές της τεχνικής μελέτης της aa Associates για το νησί και δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα του γραφείου σχεδίων και μακετών του έργου χωρίς την τυπική έγκριση του επενδυτή αλλά και η αδυναμία υλοποίησης των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη της διαδικασίας οδήγησε -τον Οκτώβριο του 2013- σε τερματισμό τη συνεργασία μεταξύ της Pimara και του αρχιτεκτονικού γραφείου.

  Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε, το γραφείο του γνωστού αρχιτέκτονα, έχει λάβει ως προκαταβολή για τις υπηρεσίες που εφέρετο ότι θα παρείχε, το ποσό των 400.000 ευρώ το οποίο υποτίθεται ότι δαπανήθηκε για τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων και αλλαγής των χρήσεων γης, που όμως δεν προχώρησαν. Από την πλευρά του, ο αρχιτέκτονας διεκδικεί και περί τα 7 εκατ. ευρώ από την Pimara, η οποία με τη σειρά της κατέθεσε αγωγή κατά της aa Associates αναφορικά με την υπόθεση της Οξυάς.

  Αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει καθυστερήσει το project, ωστόσο αποτελεί επιθυμία του επενδυτή, όπως αναφέρθηκε η δημιουργία ενός Art Island, επένδυση από την οποία δεν προσδοκάται όφελος αλλά, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, αποτελεί ένα δείγμα αναγνώρισης των δεσμών που υπάρχουν με την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δικαστική διαμάχη καθυστερεί μια ακόμη επένδυση και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα αναζητά ερείσματα στο εξωτερικό προκειμένου να αποκατασταθεί – λόγω των γεγονότων των τελευταίων μηνων - η εικόνα της ως business friendly προορισμός.

  Ν. Χρυσικόπουλος

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ