Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Νοε-2015 13:21

  Απορρίμματα: Άμεσα οι υπογραφές για το μεγάλο έργο στην Πελοπόννησο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Στην έγκριση της σύμβασης σύμπραξης μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο ύψους 160 εκατ. ευρώ, προχώρησε σήμερα το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση, επειδή δεν υπάρχει, πλέον, η δυνατότητα άσκησης έφεσης (εναντίον αυτής) είναι άμεση εκτελεστή. Θα πρέπει, δηλαδή, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη συμβασιοποίηση του έργου.

  Όπως πληροφορείται το Capital.gr, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, προσπάθησε, μέσω του υπομνήματος που απέστειλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο να μπλοκάρει το έργο. Ωστόσο, τα επιχειρήματά του, όπως αναφέρουν πάντα οι πληροφορίες, δεν έγιναν δεκτά από τη δικαιοσύνη.

  Το έργο

  Το έργο αφορά στην κατασκευή δύο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), σε Κόρινθο και Αργολίδα και τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά και τριών χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία.

  Η "βασική" σύμβαση του έργου συνοδεύεται με τέσσερις ακόμη συμβάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή, λειτουργία και χρηματοδότηση του έργου.

  Για την αποπεράτωση των εγκαταστάσεων αυτών υπολογίζεται ότι απαιτούνται 24 μήνες, ενώ 10 μήνες ύστερα από την έναρξη κατασκευής ο ανάδοχος θα αναλάβει, σε πιλοτικό στάδιο, τη διαχείριση των πελοποννησιακών απορριμμάτων.

  Η χρηματοδότηση, θα προέλθει από τη συμβολή του Δημοσίου (μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020) ύψους 68,5 εκατ. ευρώ, τραπεζικό δανεισμό (Alpha bank) ύψους 60 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 30 εκατ. ευρώ.

  Τα οφέλη

  Οι ΧΥΤΥ αντικαθιστούν τους ρυπογόνους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), κάτι που αποτελεί επιταγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στους ΣΜΑ θα μεταφορτώνονται και θα συμπιέζονται τα απορρίμματα που πρόκειται να μεταφερθούν στις μονάδες επεξεργασίας, γεγονός που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των οχλήσεων και τη μείωση του μεταφορικού κόστους. Μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων διαχειρίζεται το σύνολο των απορριμμάτων των νοικοκυριών, τα οργανικά υλικά που θα διαλέγονται στην πηγή (πρόκειται για τον καφέ κάδο, που έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του) και τα υπολείμματα από τα κέντρα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών (μπλε κάδος).

  Από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία η μονάδα επεξεργασίας, τα σκουπίδια που θα εισέρχονται σε αυτήν θα "βγαίνουν" με τη μορφή ανακυκλώσιμων υλικών (π.χ., αλουμίνιο ή χαρτί), κομπόστ και πράσινης ενέργειας. Τα υπόλοιπα από την επεξεργασία θα οδηγούνται στους ΧΥΤΥ.

  Οι εισροές της εταιρείας θα προέρχονται από τα τέλη εισόδου των απορριμμάτων, τις πωλήσεις ενέργειας και ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ η ολοκληρωμένη επεξεργασία θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους για τους πολίτες, καθώς εκλείπει ο κίνδυνος επιβολής προστίμων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στους ΟΤΑ και, κατ’ επέκταση, στους δημότες, λόγω της ανυπαρξίας συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ