Υπεγράφη σήμερα το μεσημέρι από τα ΕΛΠΕ η σύμβαση παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο West Obayed στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από αιγυπτιακής πλευράς υπέγραψαν ο υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου Eng. Sameh Fahmy και ο πρόεδρος του Κρατικού Οργανισμού Πετρελαίων της Αιγύπτου (EGPC) Eng. Abdelaleem Taha. Από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια κ. Πάνος Καβουλάκος.
Η σύμβαση υπεγράφη στο υπουργείο Πετρελαίων της Αιγύπτου και παρέστησαν, μεταξύ άλλων, τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΠΕ κ.κ. Δημήτριος Ματθαίου και Ιωάννης Κωστόπουλος καθώς και στελέχη του τομέα Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή West Obayed της Δυτικής Ερήμου κατακυρώθηκε στα Ελληνικά Πετρέλαια ως διαχειριστή (operator), έχει έκταση 1.841 τετ. χλμ. και συνορεύει με την περιοχή Obayed, στην οποία βρίσκεται σε παραγωγή κοίτασμα φυσικού αερίου το οποίο διαχειρίζεται η Shell.
Σημειώνεται πως τα ΕΛΠΕ ανέλαβαν συνολική δέσμευση για 7ετή περίοδο έρευνας, με 5 γεωτρήσεις κόστους 26 εκατομμυρίων δολαρίων.Τα τρία πρώτα χρόνια της ερευνητικής περιόδου στο West Obayed περιλαμβάνουν την εκτέλεση σεισμικών καταγραφών και τριών ερευνητικών γεωτρήσεων.
Την τελετή υπογραφής της σύμβασης, ακολούθησαν τα εγκαίνια του γραφείου του ομίλου στο Κάιρο παρουσία του Σεβασμιώτατου Eπισκόπου Νιτρίας Νικοδήμου, και αργότερα δεξίωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, των ελληνικών πρεσβευτικών και προξενικών αρχών καθώς και διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο.
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Π. Καβουλάκος, στην ομιλία του μετά την υπογραφή της σύμβασης και την τελετή των εγκαινίων, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου του Δ.Σ. της εταιρείας κ. Ε.Ν. Χριστοδούλου, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα επισημοποιήθηκε η “είσοδος” του Ομίλου στην Αίγυπτο τονίζοντας παράλληλα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της η εταιρεία αναλαμβάνει την αποκλειστική διαχείριση μιας παραχώρησης.
Ο κ. Π. Καβουλάκος αναφέρθηκε ακόμη στον ευρύτερο σχεδιασμό του Ομίλου που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου που θα περιλαμβάνει κοιτάσματα και ερευνητικές περιοχές.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παραχώρηση –μέσω κοινοπρακτικού σχήματος –στην περιοχή Mesaha της Άνω Αιγύπτου, που αναμένεται ότι θα υπογραφεί σύντομα.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Π. Καβουλάκος επεσήμανε ότι "η Αίγυπτος είναι μία χώρα με σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο υποστηρίζει τις επενδύσεις ξένων εταιρειών, με αρκετές ακόμη ευκαιρίες στον χώρο της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων".