14:40 09/09
Reuters: Το "πάρτι" τέλειωσε για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες
Αντιμετωπίζοντας την αβεβαιότητα από τους δασμούς και τον "πόλεμο" τιμών στην Κίνα
Επτά συναπτές ζημιογόνες χρήσεις συμπληρώνει αισίως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, για την οποία προ εξαμήνου απαιτήθηκε η μνεία στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως του τέως υπουργού Π. Λαφαζάνη, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν (με ΠΝΠ) 30 εκατ.ευρώ από τα αποθεματικά της Αγροτικής Τράπεζας, δηλαδή από δημόσια έσοδα, ώστε η ΕΒΖ να αποφύγει την χρεοκοπία.
Η βαθύτατα προβληματική και λειτουργικά αναποτελεσματική εταιρεία έκλεισε τη χρονιά (ετήσια χρήση 1/7/2014 – 30/6/2015) με ζημιές-ρεκόρ σε ενοποιημένο επίπεδο ύψους 72,4 εκατ.ευρώ, αρνητική καθαρή θέση και καθαρό τραπεζικό δανεισμό 148 εκατ. ευρώ, εικόνα που δεν επιβεβαιώνει τις προσδοκίες οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί για αναστροφή της φθίνουσας πορείας της μέσω υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης .
Για αυτή την βιομηχανία που συνεχίζει να παρουσιάζει υψηλό κόστος παραγωγής ζάχαρης κυρίως λόγω της μικρής παραγωγής και υψηλά σταθερά λειτουργικά έξοδα, είχε προβλεφθεί τον περασμένο Μάρτιο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ("Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε." και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές" - ΦΕΚ 35/27.03.2015) να καταβληθεί από την υπό ειδική εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα (η οποία ελέγχει την ΕΒΖ) ενίσχυση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος της σχετικής κατεπείγουσας ρύθμισης, σύμφωνα με την ΠΝΠ, ήταν να διασφαλισθεί, μέσω της κεφαλαιακής αυτής ενίσχυσης, η συνέχεια της λειτουργίας και η βιωσιμότητα της ΕΒΖ, καθώς και να εξασφαλισθεί η απαραίτητη ρευστότητα προκειμένου να παρασχεθεί η στήριξη στους τευτλοπαραγωγούς κατά την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου και να ολοκληρωθεί η τευτλοκαλλιέργεια και τευτλοπαραγωγή.
Το ποσό αυτό ουσιαστικά αποτέλεσε προκαταβολή έναντι αύξησης κεφαλαίου ύψους έως 36,43 εκατ.ευρώ, με καταβολή μετρητών και παροχή δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Ο βασικός μέτοχος, η Αγροτική, όπως σημειώθηκε έχει προκαταβάλει από τον περασμένο Απρίλιο στον ειδικό λογαριασμό της ΑΜΚ το ποσό των 30 εκατ.ευρώ. Από αυτά, έχουν πληρωθεί οφειλές σε τευτλοπαραγωγούς, μεταφορείς, προμηθευτές, εφορία κ.α.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΒΖ επιχειρήθηκε να πουληθεί από τον βασικό μέτοχο, εκκαθαριστή της ΑτΕ bank, μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού επανειλημμένα χωρίς αποτέλεσμα.
Διαχειριστικός έλεγχος
Μείζον ζήτημα για την ΕΒΖ αποτελεί ο υψηλός ληξιπρόθεσμος και μη εξυπηρετούμενος τραπεζικός δανεισμός. Το υφιστάμενο δάνειο της εταιρείας προς την Αγροτική (μεταβιβάστηκε από την ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς), ανέρχεται σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων α’ εξαμήνου 2015 (1.1 – 30.6.2015) στο ποσό των 159 εκατ.ευρώ. Να σημειωθεί πως στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και ολόκληρη η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Πειραιώς, ύψους 16 εκατ. ευρώ, προς την ΕΒΖ για εξόφληση των παραγωγών της προπέρσινης παραγωγής, προς εξασφάλιση της οποίας έχει ενεχυριαστεί ποσότητα 38.000 τόνων ζάχαρης της συγκεκριμένης παραγωγικής περιόδου.
Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου η ΕΒΖ υπέγραψε με την Πειραιώς standstill agreement ("Συμφωνία Πλαίσιο"), η οποία έληξε χθες, 30/09/2015, με αντικείμενο την εξεύρεση ενδεχόμενης λύσης για τη διασφάλιση των δανειακών απαιτήσεων της τελευταίας και ταυτόχρονης μακροχρόνιας βιωσιμότητας και λειτουργία της. Έχει ανατεθεί σε σύμβουλο η εκπόνηση νέου πλάνου αναδιάρθρωσης, ενώ η ΕΒΖ έχει αιτηθεί την παράταση της συμφωνίας έως το τέλος Οκτωβρίου.
Να σημειωθεί επίσης το γεγονός πως κατά την πρόσφατη Γ.Σ. προ 10ημέρου, η διοίκηση τελούσε εν αναμονή πορίσματος του διαχειριστικού ελέγχου που διενεργήθηκε από τη Lazard, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες ή παραλείψεις παλαιών διοικήσεων της ΕΒΖ, πρώην αλλά και νυν στελεχών, που ενδεχομένως ζημίωσαν την επιχείρηση. Ερευνήθηκε επίσης το ενδεχόμενο τυχόν τριγωνικών συναλλαγών και διακίνησης μαύρου χρήματος, ενώ το πόρισμα θα παραδοθεί και στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Νίκος Χρυσικόπουλος
nikos.chrissikopoulos@capital.gr