Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Αυγ-2015 07:48

  Πολιτική σκοπιμότητα πίσω από το αναίτιο λουκέτο στις Σκουριές

  Πολιτική σκοπιμότητα πίσω από το αναίτιο λουκέτο στις Σκουριές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου
   
  Αλγεινή εντύπωση στην εγχώρια, διεθνή επενδυτική κοινότητα, τον καναδικό όμιλο Eldorado Gold και βέβαια τους περίπου 2.000 εργαζομένους στα Μεταλλεία Κασσάνδρας προκαλεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη για την ανάκληση των τεχνικών μελετών που αφορούν το έργο στις Σκουριές. Και αυτό διότι η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση, που φαίνεται να μην διαθέτει επαρκώς αιτιολογημένη βάση, οδηγεί σε αναστολή την μεγαλύτερη επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. δολαρίων, που υλοποιείται σήμερα στον ελληνικό ορυκτό πλούτο. 
   
  Έτσι, στην απόφαση αυτή που ανακοίνωσε, πρώτα στα τηλεοπτικά συνεργεία ο Π. Σκουρλέτης και την οποία ο άμεσα ενδιαφερόμενος, η Ελληνικός Χρυσός (θυγατρική της Eldorado) πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, παράγοντες της αγοράς διαβλέπουν πολιτική σκοπιμότητα. Και θεωρούν ότι η επένδυση θυσιάζεται στο βωμό της μικροπολιτικής και του εξευμενισμού ή προσέλκυσης - ενόψει πιθανών εκλογών / ενδεχόμενης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης  - βουλευτών, όπως η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη που είναι διακριτή για τους "αγώνες” υπέρ του κλεισίματος των μεταλλείων χρυσού.
   
  Στο πλαίσιο αυτό εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για το εάν η βάση στην οποία στηρίζεται η απόφαση Σκουρλέτη είναι επαρκώς αιτιολογημένη, με την Ελληνικός Χρυσός να εξετάζει νέα προσφυγή στο ΣτΕ.
   
  Η απόφαση...
   
  Η απόφαση Σκουρλέτη βάσει της οποίας σταματά σχεδόν το σύνολο της εξορυκτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική λαμβάνει ως παραδοχή ότι η εταιρεία, μέσα σε τρία χρόνια από την έγκριση των τεχνικών μελετών για τα υποέργα των Σκουριών και της Κασσάνδρας αντί να εκτελέσει το πρόγραμμα δοκιμών σε ημιβιομηχανική μονάδα στην περιοχή που βρίσκεται το έργο, το υλοποίησε σε ερευνητικό κέντρο του εξωτερικού. Το πρόγραμμα δοκιμών αποσκοπεί στο να αποδειχθεί ότι η μέθοδος κατεργασίας της ακαριαίας τήξης (flash melting), που αποκλείει τη χρήση κυανίου, είναι συμβατή με το μετάλλευμα στην περιοχή.

  Επίσης, η απόφαση λαμβάνει ως παραδοχή ότι η εταιρεία δεν προσκόμισε, κατά την τριετία, δύο προσαρτήματα για την έγκριση των τεχνικών μελετών της  μεταλλουργίας χαλκού, χρυσού και του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου.
   
  ...και τα ερωτήματα
   
  Ωστόσο, όπως αναφέρουν από την εταιρεία οι παραπάνω φερόμενες παραλείψεις δεν υφίστανται. Συγκεκριμένα, οι απαιτούμενες πειραματικές δοκιμές με μετάλλευμα της Ολυμπιάδας και των Σκουριών πραγματοποιήθηκαν για διάστημα έξι μηνών σε πιστοποιημένο ερευνητικό κέντρο στο εξωτερικό. Σκοπός, άλλωστε, όπως εξηγούν, των πειραματικών αυτών δοκιμών είναι να αποδειχθεί ότι η μέθοδος κατεργασίας της ακαριαίας τήξης (flash melting), που αποκλείει τη χρήση κυανίου, είναι συμβατή με το μετάλλευμα στην περιοχή. Και ο σκοπός αυτό επιτεύχθηκε με τη διεξαγωγή των πειραματικών δοκιμών εκτός Ελλάδας.
   
  Αρκεί αυτό, λοιπόν, δηλαδή η διενέργεια των πειραματικών δοκιμών σε ερευνητικό κέντρο του εξωτερικού για να σταματήσει η επένδυση;

  Όπως προκύπτει από την απόφαση του ΥΠΑΠΕΝ αρκεί.  

  Το ερώτημα όμως, που θέτουν παράγοντες της αγοράς είναι "γιατί η κυβέρνηση δεν ζήτησε από την εταιρεία να πραγματοποιήσει τις πειραματικές δοκιμές εδώ και τώρα, εντός Ελλάδας, στις περιοχές όπου πραγματοποιείται η μεταλλευτική δραστηριότητα αντί δηλαδή να προχωρήσει στην ανάκληση των τεχνικών μελετών” που οδηγούν ουσιαστικά σε αναστολή των εργασιών.
   
  Ένα ακόμη ερώτημα, που θέτουν όσοι διακρίνουν ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα στην απόφαση Σκουρλέτη, είναι γιατί η δημόσια διοίκηση δεν προχώρησε στην επιβολή προστίμου ή άλλου είδους διοικητικών μέτρων για τις φερόμενες παραλείψεις, με δεδομένο ότι θεωρεί ότι υπάρχει παράλειψη. Συμπληρώνουν επίσης, ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν έλαβε χώρα ούτε επί των ημερών του επικεφαλής της αριστερής πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη και σφοδρού πολέμιου της επένδυσης χρυσού.
   
  Τα ερωτήματα γίνονται εντονότερα εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στις 22 Δεκεμβρίου 2014, η εταιρεία υπέβαλε, όπως ήταν υποχρεωμένη, τα δύο προσαρτήματα που το ΥΠΑΠΕΝ αναφέρει στην απόφασή του ότι απουσιάζουν και γι’αυτό προχώρησε στην ανάκληση των τεχνικών μελετών.
   
  Όπως, λοιπόν, διευκρινίζουν από την Ελληνικός Χρυσός, τα εν λόγω προσαρτήματα - μελέτες υποβλήθηκαν και επειδή το υπουργείο Περιβάλλοντος:

  - δεν τα ενέκρινε μέσα σε 60 ημέρες (από τις 22 Δεκεμβρίου) όπως ορίζει ο νόμος

  - αλλά ούτε αμφισβήτησε την πληρότητα του φακέλου (με τα προσαρτήματα-μελέτες) στις 24 Απριλίου κατατέθηκε αίτηση στο ΣτΕ κατά του ΥΠΑΠΕΝ για παράλειψη νόμιμων ενεργειών.
   
  Μάλιστα, στο κείμενο της αίτησης ακυρώσεως επισημαίνεται ότι "η στάση του αρμόδιου υπουργείου συνιστά παράβαση της αρχής της ασφάλειας δικαίου και της συνέχισης του κράτους, με δεδομένο ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν κατέθεσε αίτημα για διευκρινίσεις ή οποιαδήποτε προσθήκη".

  Εξάλλου, τέσσερις ημέρες, μετά την προσφυγή της Ελ. Χρυσός στο ΣτΕ, το ΥΠΑΠΕΝ επέστρεψε τα προσαρτήματα στην εταιρεία για "συμπλήρωση και διόρθωση ελλείψεων” που αυτό διαπίστωσε. Και η επιστροφή των προσαρτημάτων  -μελετών δεν φανερώνει παρά το ότι η εταιρεία προσκόμισε τα "επίμαχα" παραρτήματα, όπως αναφέρουν από την εταιρεία.
   
  Με άλλα λόγια, η φερόμενη μη προσκόμιση των προσαρτημάτων που συνιστά αιτία, βάσει της υπουργικής απόφασης, για τον "τορπιλισμό” της επένδυσης, εκ των πραγμάτων, δεν υφίσταται, όπως σημειώνουν από την εταιρεία. Εξάλλου, το ΣτΕ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδώσει την απόφασή του για το εάν πράγματι υπήρξε κωλυσιεργία ως προς την εξέταση των προσαρτημάτων από το ΥΠΑΠΕΝ.
   
  Οι αποφάσεις του ΣτΕ
   
  Παράλληλα, όσοι βλέπουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση Σκουρλέτη σημειώνουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αναστείλει την επένδυση μέσω της "οδού” των τεχνικών μελετών για τον εξής λόγο. Επειδή αδυνατεί να ακυρώσει τις περιβαλλοντικές μελέτες του έργου, όπως και τη σύμβαση παραχώρησης, καθώς αυτές συνοδεύονται από τρεις θετικές αποφάσεις του ΣτΕ και από έγκριση από το Κοινοβούλιο, θεμελιώνοντας τη νομιμότητα της επένδυσης.

  Ας σημειωθεί εν παρόδω ότι για την "κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης και της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ)" είχε δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των προγραμματικών δεσμεύσεών που έγιναν γνωστές τον περασμένο Ιανουάριο.  
   
  Όλα αυτά χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι πρόσφατα, το ΣτΕ εξέδωσε δύο ακόμη αποφάσεις υπέρ του έργου. Για τη νομιμότητα της παραχώρησης έκτασης δάσους 4.166 στρεμμάτων (3.339 στρέμματα στις Σκουριές και 827 στο Μαντέμ Λάκκο) στην Ελληνικός Χρυσός. Και για το μπλόκο -το οποίο κρίνει άκυρο- του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στη διαδικασία υλοτόμησης στην περιοχή Λάκκος Καρατζά.
   
  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη: 

  P. Wright: Είμαστε απογοητευμένοι και μπερδεμένοι από τον Π. Σκουρλέτη 

  Π. Σκουρλέτης: Δεν μπορούμε να παίζουμε με το περιβάλλον 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ