18:51 10/09
Τουρκία και Ιταλία ενώνουν δυνάμεις: Η Saipem ξεκινά την γ' φάση του πρότζεκτ φυσικού αερίου στον Εύξεινο Πόντο
Η Τουρκία επενδύει 1,5 δισ. δολάρια στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya.
Ολοκληρώθηκε η εισαγωγή της εταιρείας Globus Maritime, συμφερόντων Γ. Φειδάκη (βασικός μέτοχος F.G. Europe) και του Γ. Καραγεωργίου (πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Stelmar του Στ. Χατζηιωάννου) στο Χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου.
Η εταιρεία συγκέντρωσε 75 εκατ. δολ, ενώ στόχευε στην άντληση 50 εκατ. δολ. Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο θα ξεκινήσει στις 6 Ιουνίου 2007.
Όπως είχε ήδη αναφέρει το Capital.gr σε σχετικό του δημοσίευμα στις 23/5/2007 σύμφωνα με τα επενδυτικά πλάνα της εταιρείας από τα 75 εκατ. δολάρια που συγκέντρωσε ποσό 34 εκατ. δολάρια θα επενδυθεί στην αγορά ενός πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου κλάσης panamax.
Το πλοίο αυτό είναι το Darva Geeth, χωρητικότητας 73.000 τόνων dw, ναυπηγημένο το 1995, το οποίο απέκτησε η εταιρία Feidakis Eolos Shipmanagement τον περασμένο Μάρτιο αντί των 38 εκατ. δολαρίων.
Η Globus διαθέτει ήδη στόλο από πέντε πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου κλάσης handymax, ενώ αναμένει να παραλάβει ένα ακόμη παρόμοιο πλοίο κλάσης panamax τον Ιούνιο.
Ο στόλος των handymax που διαθέτει αποτελείται από τα πλοία Coral Globe, Gulf Globe και Lake Globe, χωρητικότητας 43.000 τόνων dw, ναυπηγήσεως 1994, καθώς επίσης και από τα πλοία Ocean Globe και Sea Globe, ίδιας χωρητικότητας ναυπηγημένα το 1995.
Αυτά τα πέντε πλοία προέρχονται από τον στόλο των 32 πλοίων που είχε αγοράσει ο Όμιλος Ρέστη αντί των 740 εκατ. δολαρίων στην διάρκεια του 2004 από την κρατική ναυτιλιακή εταιρία της Μαλαισίας.
Α. Σχ.