Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Ιουλ-2015 09:12

  Στροφή 180 μοιρών στην Ελλάδα βλέπει ο Τιτάνας

  Στροφή 180 μοιρών στην Ελλάδα βλέπει ο Τιτάνας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σε δύο πυλώνες στηρίχθηκε η βελτίωση των μεγεθών του Τιτάνα όπως ανέλυσε χθες η διοίκηση στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές. Ο πρώτος ήταν η αύξηση σε όγκο των πωλήσεων στις ΗΠΑ, που συνδυάστηκε με τις ευνοϊκές τιμές πώλησης, αλλά και την ισχυροποίηση του δολαρίου. Ο δεύτερος ήταν η αύξηση της ελληνικής παραγωγής. Μάλιστα στην Ελλάδα είχαμε τόσο αύξηση της ζήτησης από τα δημόσια έργα (αυτοκινητόδρομοι) όσο και ενίσχυση των εξαγωγών που υποστηρίχθηκαν πρωτίστως από τη μείωση του κόστους παραγωγής. 

  Τώρα ειδικά για την Ελλάδα, η διοίκηση του Τιτάνα βλέπει αντιστροφή της τάσης εκτιμώντας ότι η ζήτηση για το επόμενο διάστημα θα καταγράψει σημαντική μείωση.

  Σε κάθε περίπτωση ο όμιλος πρωτίστως λόγω της μεγάλης γεωγραφικής διασποράς χαρακτηρίζεται ως πλήρως "απεξαρτημένος" από το ελληνικό ρίσκο, κάτι που φάνηκε και από την ουσιαστικά ανύπαρκτη επίπτωση των capital controls στη λειτουργία του το προηγούμενο διάστημα. Έτσι η λειτουργία των εργοστασίων ήταν απρόσκοπτη αφού είχε εξασφαλιστεί η προμήθεια πρώτων υλών ενώ και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής απευθύνεται σε εξαγωγές. Αλλά και χρηματοοικονομικά ο όμιλος έχει τη δομή εκείνη που του επιτρέπει να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα παρά την κρίση ενώ και σε επίπεδο ρευστότητας δεν υπήρξε πρόβλημα όπως φάνηκε και με την κανονική πληρωμή του μερίσματος. 

  Στα highlights του conference call η διοίκηση μεταξύ άλλων σημείωσε την αναβάθμιση σε ΒΒ με θετική προοπτική του ομίλου από την S&P ενώ για την Αίγυπτο ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα το πρόβλημα του καυσίμου (έλλειψη φυσικού αερίου) που οδηγεί τα εργοστάσια να λειτουργούν με εισαγόμενο κλίνκερ, επιβαρύνοντας τα κόστη. Υποτονική παραμένει και η δραστηριότητα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου παρά τα σημάδια μικρής ανάκαμψης, οι τιμές παραμένουν σε πίεση. 

  Τέλος οι ισχυρές χρηματοροές έφεραν νέα μείωση στο χρέος που από 660 εκ. ευρώ έπεσε στα 630 εκ. ευρώ στο πρώτο μισό του 2015.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ