Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιουν-2015 08:33

  Στον αέρα οι ελληνικές εισαγωγές

  Στον αέρα οι ελληνικές εισαγωγές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου
   
  Για τον κίνδυνο της έλλειψης εισαγόμενων προϊόντων και πρώτων υλών ως αποτέλεσμα της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών προειδοποιούν, μέσω του Capital.gr, οι παράγοντες της αγοράς. Και αυτό επειδή από τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα "κατέβασε ρολά”, η ασφαλιστική κάλυψη των ελληνικών εισαγωγών διακόπηκε. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες εισαγωγείς θα πρέπει να προπληρώνουν τοις μετρητοίς για τα προϊόντα που εισάγουν σε μία στιγμή που η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία είναι ανύπαρκτη. Ο συγκεκριμένος εφιάλτης είχε εμφανιστεί το καλοκαίρι του 2012 οπότε η ελληνική οικονομία είχε βρεθεί -ωστόσο με τράπεζες εν λειτουργία- μία ανάσα πριν από τη χρεοκοπία.
   
  "Η αστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και η απειλή εξόδου της οικονομίας από το ευρώ οδήγησε τους οργανισμούς ασφάλισης εξαγωγών ξένων χωρών να θέσουν εκτός κάλυψης τις ελληνικές εισαγωγικές εταιρείες. Οι Έλληνες εισαγωγείς, λοιπόν, θα πρέπει να προεξοφλούν τοις μετρητοίς τις παραγγελίες τους” σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος  του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), Θεμιστοκλής Καλπακτσόγλου.
   
  Και σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που εισάγει από αμύγδαλα και όσπρια μέχρι σιτάρι και καφέ και της οποίας η κυβέρνηση αποφάσισε, εσχάτως, να κατεβάσει ρολά στο τραπεζικό σύστημα, ο περιορισμός των εισαγωγών ισοδυναμεί με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και πρώτες ύλες.
   
  "Το πλήγμα για τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, του οποίου η λειτουργία στηρίζεται σε εισαγόμενες πρώτες ύλες, είναι τεράστιο. Η σοβαρότητα της κατάστασης γίνεται αντιληπτή εάν ληφθεί υπόψη ότι η καθυστέρηση κατά μία εβδομάδα της παραγωγικής δραστηριότητας μίας βιομηχανίας ισοδυναμεί με έξι μήνες αναστολής της δραστηριότητάς της. Τα χημικά και οι πρώτες ύλες απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του εναπομείναντος βιομηχανικού κλάδου. Και βέβαια η μη ασφαλιστική κάλυψη των Ελλήνων εισαγωγέων θέτει σε κίνδυνο την επάρκεια των καταναλωτικών αγαθών. Αυτό όταν η Ελλάδα εισάγει, ετησίως, κρέας αξίας 470 εκατ. ευρώ μόνον από τη Γερμανία και τη Γαλλία” σημειώνει ο Δημήτρης Καραμαλάκος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εμπορικών Αντιπροσώπων Εισαγωγής – Εξαγωγής & Διανομέων.
   
  Εισαγωγική οικονομία
   
  Αυτό που συμβαίνει σήμερα με τις ελληνικές εισαγωγές θα μπορούσε να αποτελεί το προοίμιο του τι θα επακολουθούσε εάν η ελληνική οικονομία επέστρεφε στη δραχμή. Και αυτό επειδή η ελληνική οικονομία στηρίζεται, ως επί το πλείστον, στις εισαγωγές, με τους αριθμούς να είναι αποκαλυπτικοί.
   
  Το 2014 η αξία των συνολικών εξαγωγών (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) διαμορφώθηκε σε 46,7 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ετήσιο κόστος των εισαγωγών κρέατος υπολογίζεται ότι ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι μηχανές, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, οι ελκυστήρες και τα ποδήλατα ανήκουν στους "πρωταγωνιστές” των εξαγωγών αντιπροσωπεύοντας αξία της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων