Η ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων σε Ελλάδα και Τουρκία σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτοκιακά περιθώρια, ειδικά της Finansbank, αποτέλεσαν όπως όλα δείχνουν το "κρυφό ατού" της διοίκησης Αράπογλου για την εντυπωσιακή αύξηση κερδών της Εθνικής Τράπεζας που έφθασαν τα 381 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 52% και υπερβαίνοντας τις συγκλίνουσες προβλέψεις της αγοράς.
Τα έσοδα του ομίλου ξεπέρασαν τα 705 εκατ. ευρώ γεγονός που οφείλεται στο υψηλό επιτοκιακό περιθώριο κέρδους που ανηλθε στο 4,19% σε σχέση με 4,11% του προηγούμενου 3μήνου του 2006.
Ο όμιλος της ΕΤΕ διατηρεί αυτή τη στιγμή τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους από τις άλλες τράπεζες εξαιτίας της Finansbank η οποία δανείζει τους πελάτες της με επιτόκια που σε μέσα επίπεδα αγγίζουν το 7,09%.
Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα περιθώρια κυμαίνονται μεταξύ 2,5% και 3,3%.
Τα δάνεια στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 21%
Στη στεγαστική πίστη τα δάνεια αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με το Μάρτιο του 2006, επιβεβαιώνοντας την υπεροχή της Εθνικής Τράπεζας στην αγορά στεγαστικών δανείων στην οποία διατηρεί μερίδιο 24%. Τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων και καρτών ανήλθαν σε 4,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 17% σε σχέση με το Μάρτιο του 2006.
Οι χορηγήσεις της Τράπεζας προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες προσέγγισαν τα 3 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2007 αυξημένες κατά 37% σε ετήσια βάση.
Παράλληλα, οι χορηγήσεις προς μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ανήλθαν σε 12 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 14% σε ετήσια βάση. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις αυτές είχε το χαρτοφυλάκιο των μεσαίων επιχειρήσεων το οποίο καταγράφει αύξηση της τάξης του 20%.
Έκπληξη η Τουρκία
Το χαρτοφυλάκιο της Finansbank αυξήθηκε κατά 47,4% σε ετήσια βάση υπερβαίνοντας στο τέλος του α΄ 3μήνου τα 13,5 δισ. τουρκικές λίρες, διαμορφώνοντας το μερίδιο αγοράς της στο 6%.
Η λιανική τραπεζική αναδεικνύεται ως ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της τράπεζας. Οι χορηγήσεις λιανικής της Finansbank αυξήθηκαν στο σύνολό τους με εντυπωσιακούς ρυθμούς και ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο σε 4,9 δισ. τουρκικές λίρες, σημειώνοντας αύξηση 55% σε ετήσια βάση και κατά 8% στους τρεις πρώτους μήνες του έτους.
Το μερίδιο της Finansbank στις νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 14,5% με αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς να διαμορφωθεί στο τέλος του α΄ 3μήνου του 2007 σε 9,3%. Εντυπωσιακή άνοδος σημειώνεται και στην καταναλωτική πίστη όπου τα υπόλοιπα παρουσίασαν αύξηση κατά 48% σε ετήσια βάση με αποτέλεσμα η Finansbank να αντιπροσωπεύει πλέον το 5,6% της συνολικής αγοράς.