Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιουν-2015 08:41

  "Κόκκινος συναγερμός" για τις επιχειρήσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Κόκκινος συναγερμός" για τις επιχειρήσεις

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις που έχουν "στεγνώσει" την αγορά, η δραματική επιδείνωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, και, κυρίως, η βεβαιότητα για μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που μπορεί να διαρκέσει επί μακρόν με τα επακόλουθα μιας ρήξης ή μιας φορολογικής λαίλαπας, ανάλογα με πιο σενάριο θα επικρατήσει, έχουν βγάλει από το συρτάρι σχέδια έκτακτης ανάγκης για τις επιχειρήσεις.

  "Θα ήταν ανεύθυνο να μην προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο", αναφέρει επικεφαλής μεγάλης ελληνικής επιχείρησης με σημαντική παρουσία στο εξωτερικό, συμπληρώνοντας με νόημα πως "δεν μπορεί διαρκώς η ιδιωτική πρωτοβουλία να πληρώνει το λογαριασμό άλλων". Επί της ουσίας, το εγχώριο επιχειρείν βρίσκεται κυριολεκτικά σε "κόκκινο συναγερμό" αναμένοντας την κατάληξη του ελληνικού δράματος προκειμένου να λάβει αποφάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επί μακρόν αναστολή των επενδυτικών τους σχεδίων, νέες πρωτοβουλίες περιορισμού του κόστους τους, μεταφορά της φορολογικής τους έδρας εκτός Ελλάδος, ακόμη και αναστολή/μεταφορά δραστηριοτήτων ή και αποχώρηση από την αγορά. 

  Η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση, το πάγωμα της κατανάλωσης, η "εσωτερική στάση πληρωμών", η επιταχυνόμενη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, η υπέρμετρη φορολόγηση για κέρδη που πραγματοποιούνται εκτός Ελλάδος και τα σενάρια για νέα εταιρική φορο-επιδρομή, έχουν οδηγήσει σε αναζήτηση αντίμετρων τις διοικήσεις των επιχειρήσεων. Σε γνώση του Capital.gr βρίσκονται συζητήσεις που έχουν πραγματοποιήσει πλείστες επιχειρήσεις που αναζητούν τρόπο να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα, στην Κύπρο ή σε άλλες χώρες με ευνοϊκότερο καθεστώς. Εκ των πραγμάτων όμιλοι όπως η Coca Cola, η ΦΑΓΕ, η S&B και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ που προχώρησαν ήδη σε μεταφορά της έδρας τους βρίσκονται πλέον σε μια σχετική απόσταση ασφαλείας, σε σχέση με άλλες που αντίστοιχα πραγματοποιούν το συντριπτικό ποσοστού του τζίρου τους εκτός Ελλάδας και παραμένουν εισηγμένες αποκλειστικά στο Χ.Α.

  Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά δημοσίως οι επικεφαλής του Τιτάνα άφησαν ένα "αλλά" στην πρόθεσή τους να παραμείνει ο όμιλος στην Ελλάδα, καίτοι κατά καιρούς υπήρχαν πληροφορίες – οι οποίες ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν αρμοδίως – περί αναζήτησης εναλλακτικών επιλογών. Ο διευθύνων σύμβουλος Δ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε πως πρόθεσή είναι να παραμείνει στην Ελλάδα, ο όμιλος "όμως υποχρεωμένοι να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα", ενώ ο πρόεδρος του ομίλου Α. Κανελλόπουλος σημείωσε πως έχουν επανέλθει εκ νέου τα προβλήματα με τη χρηματοδότηση, λόγω της ελληνικής έδρας ενώ και άλλα ζητήματα που αφορούν στην υπέρμετρη φορολόγηση για κέρδη που πραγματοποιούνται εκτός Ελλάδος. Υπάρχει και ένα συγκεκριμένο σημείο, ένα όριο, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τη διοίκηση.

  Ανάλογα ζητήματα, ακόμη και προτροπές από επενδυτικά κεφάλαια, έχουν τεθεί και σε άλλες επιχειρήσεις με έντονη εξωστρέφεια. Μόλις προ μηνός ο επικεφαλής της Intralot Α. Κεραστάρης απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή εάν υπάρχουν εμπόδια ή κάποιου άλλου είδους λόγοι για τους οποίους δεν αποφασίζει μια εισαγωγή σε χρηματιστηριακή αγορά εκτός Χ.Α. ανέφερε πως κατά τη γνώμη του η Intralot τιμωρείται λόγω της παρουσίας της στο ελληνικό χρηματιστήριο και πως θα είχε πράγματι νόημα ένα delisting, ωστόσο αυτή είναι η προσωπική του γνώμη και μια τέτοια κίνηση αποτελεί καθαρά θέμα των μετόχων και όχι του management. Ανάλογες συζητήσεις έχουν πραγματοποιηθεί και για άλλες εισηγμένες και αλήθεια είναι πως, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, οι βασικοί μέτοχοι επέμεναν στην παραμονή τους στην Ελλάδα και το Χ.Α. Η διοίκηση μιας εξ αυτών, της βιομηχανία Ε.Ι. Παπαδοπούλου, μόλις προ ημερών ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου πως αν και τα επερχόμενα φορολογικά μέτρα θα είναι βαριά, θεωρεί καθήκον της να μην αλλάξει έδρα και να βοηθήσει την πατρίδα.

  Τα περί Grexit και περιορισμού κεφαλαίων έχουν αγγίξει και τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Προ ημερών εκπρόσωπος της Delhaize, μητρική της ΑΒ Βασιλόπουλος, δήλωσε σε διεθνές πρακτορείο πως η βελγική πολυεθνική δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η πορεία των καταστημάτων της στη χώρα είναι ικανοποιητική, διευκρινίζοντας πάντως ότι έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών. 

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr., η αγορά αφομοιώνει το σοκ από την προτιθέμενη επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500 χιλ.ευρώ (σχετική αναφορά από τον υπουργό Επικρατείας, αν και η αρχική πρόταση ήταν πάνω από 1 εκατ. ευρώ), την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 29% για τα εταιρικά κέρδη, το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία κ.α. 

  Παρά τα δύσκολα μέτρα που θα υιοθετηθούν, όλοι, ωστόσο, στην αγορά ξορκίζουν σενάρια ρήξης καθώς σε διαφορετική περίπτωση το σοκ για τις επιχειρήσεις θα είναι τεράστιο και εκτιμάται ότι μόνο οι πιο ισχυρές και λιγότερες εκτεθειμένες στον πιστωτικό κίνδυνο επιχειρήσεις θα καταφέρουν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον μαζικών χρεοκοπιών. Στο πλαίσιο αυτό, μόλις προ ημερών οι επιχειρηματικοί φορείς της χώρας (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, ΣΕΒ, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) απέστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας να αποφύγει η χώρα τη ρήξη με τους εταίρους και την έξοδο από την Ευρωζώνη.

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων