13:26 02/11
Η Nexperia καλωσορίζει την άρση των εμποδίων στις εξαγωγές τσιπ από τη θυγατρική της Kίνας
Ωστόσο, δεν σχολίασε τις ανακοινώσεις της κινέζικης θυγατρικής της ότι επιταχύνει τις διαδικασίες για να γίνει ανεξάρτητη.
Την πρόθεση του ομίλου Πειραιώς να καταστεί ισχυρός περιφερειακός χρηματοοικονομικός οργανισμός στη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε ο πρόεδρος του ιδρύματος Μ. Σάλλας στη σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο τετραετές επιχειρηματικό σχέδιο της τράπεζας, το οποίο προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό των μεγεθών της έως το 2010. Συγκεκριμένα, κύριος στόχος του ομίλου είναι να υπερδιπλασιασθεί μέσω οργανικής ανάπτυξης το ενεργητικό του ομίλου φθάνοντας τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας.
Ακόμη, το ύψος των χορηγήσεων να φθάσει τα 52 δισ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη το 1 δισ. ευρώ και το δίκτυο καταστημάτων να υπερβεί τα 900 καταστήματα εντός και εκτός Ελλάδος.
Σχολιάζοντας το τετραετές επιχειρηματικό σχέδιο της Τράπεζας, ο Μ. Σάλλας ανέφερε ότι "ο μόνος τρόπος για να καταστεί η Πειραιώς μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα είναι μέσω σοβαρής και ισχυρής οργανικής ανάπτυξης".
Στους στόχους του ομίλου για την τετραετία 2007 – 2010 έχουν ακόμη τεθεί, η μέση ετησιοποιημένη αύξηση των καθαρών κερδών κατά 24%, η μέση ετησιοποιημένη αύξηση των οργανικών κερδών κατά 30%, η μείωση του δείκτη κόστους / εσόδων κάτω του 44% και η βελτίωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 2%.
Ερωτηθείς εάν η ανάπτυξη του ομίλου θα επιτευχθεί και μέσω εξαγορών ή απορροφήσεων, ο Μ. Σάλλας απάντησε: "εάν χρειασθεί να κάνουμε εξαγορές ή απορροφήσεις θα το εξετάσουμε σοβαρά. Γνώμωνας, όμως, θα είναι εάν αυτές μεγιστοποιούν το όφελος των μετόχων και το επίπεδο των υπηρεσιών του ομίλου".
Αναφορικά με τα καθαρά κέρδη του ομίλου το 2007, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς εκτίμησε ότι θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα καθαρά κέρδη ύψους 153 εκατ. ευρώ από την πώληση του πακέτου των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου".
Σχετικά με το "ειδύλλιο" Πειραιώς - Κύπρου, ο πρόεδρος του ομίλου σχολίασε ότι "ότι είχαμε να πούμε το είπαμε δημοσίως. Εμείς καλόπιστα κάναμε μία πρόταση προς την Τράπεζα Κύπρου, που για λόγους οι οποίοι είναι απόλυτα σεβαστοί απορρίφθηκε".
Τέλος, το ΔΣ της Τράπεζας σε συνέχεια διανομής μερίσματος 0,32 ευρώ αποφάσισε τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,64 ευρώ / μετοχή για τη χρήση του 2006. Η καταβολή του υπόλοιπου μερίσματος, δηλαδή 0,32 ευρώ θα αρχίσει την Τρίτη 17 Απριλίου.
Νίκος Χρυσικόπουλος