Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 03-Απρ-2007 10:31

    Ο "Γολγοθάς" της ΔΕΗ, οι αλήθειες και οι υπερβολές

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Χάρη Φλουδόπουλου

    Ο... Γολγοθάς των προβλημάτων για τη ΔΕΗ, από την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 2006 και η μείωση της κερδοφορίας κατά 83%, δείχνει να μην έχει τέλος.

    Το μπαράζ των αρνητικών εκθέσεων από τους οικονομικούς οίκους, έφερε χθες, επιπλέον απώλειες -3,93% για τη μετοχή, η οποία έκλεισε στα 17,6 ευρώ. Την ίδια ώρα που το κλίμα στο χρηματιστήριο ήταν και παραμένει για τη ΔΕΗ αρνητικό, συνέβαιναν τα ακόλουθα:

    *Η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει τον απόλυτο έλεγχο στη διαμόρφωση των τιμολογίων, καθώς και σε άλλα κρίσιμα θέματα (όπως οι επενδύσεις σε νέες μονάδες) που εμποδίζουν τη λειτουργία της επιχείρησης με κριτήρια αγοράς.

    *Η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον πανίσχυρο μηχανισμό που διαθέτει στην επιχείρηση, εξαπέλυε επίθεση κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κρυφό σχέδιο απαξίωσης της ΔΕΗ και πώλησης κομματιών της σε ιδιώτες.

    *Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ αφού χθες το βράδυ έκλεισαν τη Μεσογείων στο ύψος του υπουργείου ανάπτυξης, κατηγορούν την κυβέρνηση για τις ζημιές της εταιρείας.

    *Πάσης φύσεως συντεχνιακά συμφέροντα (αγρότες, έμποροι κοκ) συνεχίζουν να εγκαλούν τη ΔΕΗ επειδή έκοψε το ρεύμα σε όσους "αμέλησαν" να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

    Με λίγα λόγια ο χορός των πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων που είναι συνυφασμένος με κάθε υπό κρατικό έλεγχο μονοπώλιο, δε λέει να σταματήσει.

    Και όμως παρά τις αρνητικές εκθέσεις, το δυσμενές κλίμα αλλά και τις "ασέλγειες" κομμάτων και συνδικαλιστών επί της επιχείρησης, η ΔΕΗ δεν παύει να παραμένει η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας. Μια επιχείρηση που με βάση τη χθεσινή κεφαλαιοποίηση, η αξία της φτάνει μόλις τα 4.083 εκατ. ευρώ, όταν σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2006 τα ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία της φτάνουν τα 11.224,946 εκατ. ευρώ. Δηλαδή χθες η σχέση κεφαλαιοποίησης, παγίων διαμορφώθηκε στο 1 προς 2,74.

    Αλλά και μόνο η αξία των πωλήσεων για το 2006, που διαμορφώθηκε στα 4.442,6 εκατ. ευρώ, είναι μεγαλύτερη από τη χθεσινή κεφαλαιοποίηση της μετοχής.

    Η συρρίκνωση των κερδών κατά 107,7 εκατ. ευρώ ήταν σημαντική όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι:

    * Οι πρόσφατες αποφάσεις για τα τιμολόγια αναμένεται ισοσκελίσουν τις απώλειες φέρνοντας επιπλέον 100 εκ. ευρώ στα ταμεία.

    *Ελληνικές και ευρωπαϊκές εταιρείες συνωστίζονται προκειμένου να πάρουν θέση στην ελληνική αγορά, με το βλέμμα στραμμένο στην περιφερειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς αναμένονται ισχυροί, τότε για την περιφερειακή αγορά τα μεγέθη αναμένονται να είναι φρενήρη. Και σε αυτό το περιβάλλον, η ΔΕΗ συνεχίζει να διατηρεί ισχυρή θέση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Εν κατακλείδι, στην περίπτωση της ΔΕΗ, η αλήθεια από την υπερβολή, χωρίζονται από μια λεπτή γραμμή. Και ίσως θα πρέπει κάποια στιγμή, αφού μιλούν όλοι οι άλλοι, να μιλήσει και η νέα διοίκηση. Έχουν περάσει άλλωστε δύο μήνες από τότε που ανέλαβε...

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ