Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 07-Φεβ-2007 09:20

    ΗΛΕΑΘ: Τέλος στο φλερτ με Σαραφίδη

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Αντιόπης Σχοινά

    Χωρίς τη Σαραφίδης θα επιτευχθεί η ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Αθηνών στην αγορά της Βορείου Ελλάδος, καθώς οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας δεν τελεσφόρησαν.

    Η Ηλεκτρονική Αθηνών, επιλέγει πλέον την αυτόνομη ανάπτυξη στις εκεί αγορές, καθώς δεν επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο μερών τόσο ως προς την τίμημα, το οποίο επρόκειτο να κυμανθεί στα 2,25 εκατ. ευρώ, όσο και ως προς την παροχή μετοχών της εισηγμένης προς τους ιδιοκτήτες της Σαραφίδης.

    Η Σαραφίδης αποτελούσε ένα σημαντικό όχημα για την ανάπτυξη της εισηγμένης στη Β. Ελλάδα, δεδομένου ότι κατέχει μερίδιο 27% της αγοράς της Θεσσαλονίκης όπου διαθέτει 5 καταστήματα και ακόμη 4 σε Βόλο, Τρίκαλα, Κοζάνη και Έδεσσα. Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις για την εξαγορά της Σαραφίδης ξεκίνησαν στα τέλη του 2005 και σε αυτές συμμετείχε και η Τράπεζα Πειραιώς. Η τράπεζα κατέχει το 35% των μετοχών της Σαραφίδης, ποσοστό το οποίο άνηκε στην Ράδιο Κορασίδης που είχε διεισδύσει στη Σαραφίδης ως στρατηγικός επενδυτής το 1998 και περιήλθε στην τράπεζα ύστερα από την οικονομική κατάρρευση της Κορασίδης. Η Ηλεκτρονική Αθηνών βρισκόταν επίσης σε συζητήσεις με την οικογένεια Σαραφίδη για την απόκτηση επιπλέον συμμετοχής στην εταιρεία.

    Ο σχεδιασμός της διοίκησης της ΗΛΕΑΘ μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τη Σαραφίδης για την αγορά της Βορείου Ελλάδος περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων σημειών πώλησης στη Β. Ελλάδα. Το 5ο κατάστημα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να λειτουργήσει τον Απρίλιο, ενώ δύο ακόμη θα λειτουργήσουν εντός του έτους, στη λογική των megastores.

    Παράλληλα, η εταιρεία εισέρχεται στη λιανική πώληση των υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας με το σύστημα shop in the shop εντός του δικτύου της, όπου θα έχουν παρουσία όλες οι εταιρείες του κλάδου.

    Όσον αφορά τη διείσδυση στη Σερβία, γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, αναβάλλουν την έναρξη λειτουργίας του πρώτου καταστήματος, που επρόκειτο να ξεκινήσει τον Ιανουάριο για τους επόμενους μήνες.

    Για τη χρήση 2006-2007, ο τζίρος της ΗΛΕΑΘ αναμένεται να ανέλθει στα 168 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετα φόρων στα 7 εκατ. ευρώ. Στρατηγικός στόχος της διοίκησης της Ηλεκτρονικής Αθηνών μέχρι το τέλος του 2008 είναι να φτάσει το μερίδιο αγοράς στο 16% από 11% περίπου που είναι σήμερα, γεγονός που θα οδηγήσει τον κύκλο εργασιών στα 200 εκατ. ευρώ περίπου. Για το ίδιο διάστημα, η Διοίκηση έχει θέσει ως στόχο την αύξηση των μετά φόρων κερδών κατά 15% κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ