Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 01-Φεβ-2007 09:20

    Κάτι φαίνεται να αλλάζει στη ΔΕΗ

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Χάρη Φλουδόπουλου


    Η έγκριση της τοποθέτησης του Π. Αθανασόπουλου από τη Βουλή, στις 13.00 σήμερα, επισφραγίζει και τυπικά την έναρξη της θητείας του νέου διοικητή της ΔΕΗ. Ο ούριος άνεμος της αλλαγής, μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει μια θετική ατμόσφαιρα προσδοκίας, η οποία παραμένει βεβαίως εξαρτημένη από την πολιτική βούληση σε σχέση με την επιχείρηση.

    Το βασικό ερώτημα σε σχέση με το μέλλον είναι εάν η ΔΕΗ θα παραμείνει υπό τον ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό και θα συνεχίσει να πορεύεται ως μονοπωλιακός οργανισμός της κυβέρνησης με λογικές κρατισμού, "βολεύοντας" εκείνους που θέλουν να μην αλλάξει τίποτα, έστω και αν βουλιάζει το καράβι. Σε περίπτωση βεβαίως που η απάντηση στο ερώτημα είναι καταφατική τότε απλά η "φασαρία" για τον κ. Αθανασόπουλο θα αποδειχθεί "πολύ κακό για το τίποτα".

    Όμως είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο μετά την κατά τα φαινόμενα καθοριστική εμπλοκή του Υπουργείου Οικονομίας τόσο στην απομάκρυνση Μανιατάκη όσο και στην τοποθέτηση του νέου επικεφαλής (που συνδυάστηκε με συνολική αλλαγή του διοικητικού σχήματος);


    Σίγουρα η επιθυμία Αλογοσκούφη για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, δε μπορεί και δε θα υλοποιηθεί μέχρι τις εκλογές, για τον πρόσθετο λόγο ότι δε φτάνει ο χρόνος για κάτι τέτοιο. Όμως, υπάρχουν δύο νέα δεδομένα στο περιβάλλον της επιχείρησης, που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις για τη ΔΕΗ. Το πρώτο είναι το άνοιγμα της αγοράς των καταναλωτών τον Ιούλιο και το δεύτερο η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας.

    Διακινδυνεύοντας λοιπόν μια πρόβλεψη, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η απόφαση να απογαλακτιστεί η ΔΕΗ, από τον κρατισμό είναι ειλημμένη. Σε αυτό συνηγορούν και οι αυξημένες αρμοδιότητες του νέου επικεφαλής, από τη θέση του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου. Η εποχή Αθανασόπουλου μπορεί λοιπόν να είναι και μια νέα εποχή για τη ΔΕΗ, κατά την οποία θα τεθούν οι βάσεις για το αύριο της επιχείρησης σε μια ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά. Με τη στήριξη και τη συνεργασία εκείνων που έφεραν τον νέο διοικητή, δηλαδή των υπουργείων ανάπτυξης και οικονομίας.

    Η σφραγίδα που μπορεί να βάλει μέχρι τις εκλογές ο κ. Αθανασόπουλος είναι η ανακοπή του πνεύματος κρατισμού και η αλλαγή της φιλοσοφίας που διέπει τη ΔΕΗ. Η σφραγίδα αυτή μπορεί να έχει ακόμη πιο καθοριστική συνέχεια μετά τις εκλογές. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι και το υπουργείο ανάπτυξης θα μεταβάλει τις ισορροπίες σε αυτήν την ετεροβαρή σχέση (εάν βεβαίως δεν έχει ήδη αποφασιστεί από αλλού αυτή η αλλαγή...).

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ