Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 25-Ιαν-2007 08:36

    Ο Mr. Toyota στη ΔΕΗ

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Χάρη Φλουδόπουλου

    Αν και συνιδρυτής της Toyota Hellas το 1986 και κορυφαίο στέλεχος της Toyota Motor Europe, το αυτοκίνητο που χαιρόταν να οδηγεί ήταν μια Porsche 911, ενός φίλου του στην Αμερική. Έφτασε μέχρι το νούμερο τρία της ιεραρχίας στο "Ευρωπαϊκό σπλάχνο" του ιαπωνικού κολοσσού και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι από τους ελάχιστους Έλληνες, που κατόρθωσε να αναρριχηθεί τόσο ψηλά σε μια από τις κορυφαίες πολυεθνικές παγκοσμίως.

    Ο νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. Παναγιώτης –Τάκης όπως τον αποκαλούν η οικογένεια και οι φίλοι του– Αθανασόπουλος, μόνο τυχαίο πρόσωπο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Γεννήθηκε στη Δυτική Πελοπόννησο, στο Στάδιο Τεγέας, το 1944 και μετά τις σπουδές του στο Illinois Institute of Technology (Bachelor of Science, Industrial Engineering, Master, Business Administration, Ph.D., Business and Economics), ξεκίνησε ακαδημαϊκή καριέρα, αρχικά σε αμερικανικά πανεπιστήμια (Loyola University του Σικάγο, Wright State University του Οχάιο) και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, όπου διετέλεσε Πρόεδρος των Τμημάτων Οργάνωσης και Διοίκησης των Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής και Πρύτανης.


    Το 1986, μπήκε ενεργά στο χώρο των επιχειρήσεων ως μέλος της ιδρυτικής ομάδας της Toyota Hellas. Αρχικά ανέλαβε καθήκοντα Εκτελεστικού Αντιπροέδρου και τρία χρόνια αργότερα Πρόεδρος και CEO της εταιρείας, θέση στην οποία παρέμεινε για 11 χρόνια μέχρι το 2000.

    Στην πορεία, έφτασε η στιγμή που έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στην ακαδημαϊκή καριέρα και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις στην Toyota. Και η επιλογή αυτή δεν ήταν δύσκολη, καθώς όπως είχε δηλώσει ο ίδιος "ο κόσμος των επιχειρήσεων τον ικανοποιεί περισσότερο". Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς παραμένει ως ομότιμος καθηγητής.

    Στην Toyota Motor Marketing Europe, μετακινήθηκε τον Ιανουάριο του 2001, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου και Chief Operating Officer. Τον Ιούνιο του 2004 και μετά τις οργανωτικές αλλαγές στην εταιρεία προήχθη σε Managing Officer της Toyota Motor Corporation και Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Toyota Motor Europe. Από τη νέα του θέση στα γραφεία της TME στις Βρυξέλλες – δίπλα στο ευρωπαϊκό αρχηγείο του ΝΑΤΟ – ο κ. Αθανασόπουλος είχε από κοινού με τον πρόεδρο της TME Tοκουίτσι Oυρανίσι και τους άλλους δύο εκτελεστικούς αντιπροέδρους, την ευθύνη για την Toyota στην Ευρώπη και το συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων των εταιρειών της (οκτώ εργοστάσια σε έξι χώρες, άμεσο ή έμμεσο προσωπικό, 56.000 ανθρώπων και κύκλο εργασιών στη Γηραιά Ήπειρο που έφτανε τα 15 δισ. ευρώ).


    Τον περασμένο Ιούλιο αποσύρθηκε από την ενεργό δράση της Toyota Motor Europe στην οποία παρέμεινε ως Senior Executive Advisor.

    Περιγράφοντας σε συνέντευξή του την Ιαπωνική φιλοσοφία, είχε πει μεταξύ άλλων: "Οι Ιάπωνες είναι εξαιρετικά εργατικοί και δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με άλλες κουλτούρες, στις λεπτομέρειες. Σέβονται την ιεραρχία και αναζητούν την αρμονία αλλά έχουν και μια άλλη αρετή: Είναι πολύ φειδωλοί στην κριτική. Με άλλα λόγια εάν σε ένα επαγγελματικό meeting ένα στέλεχος έχει αμελήσει να κάνει κάτι πολύ σημαντικό, και παρότι σε μια ευρωπαϊκή χώρα ή στις ΗΠΑ ο επικεφαλής θα είχε εκραγεί, οι Ιάπωνες δε θα σπαταλήσουν χρόνο στην κριτική αλλά θα προχωρήσουν. Είναι στο χαρακτήρα τους. Δεν τους αρέσει να κάνουν λάθη αλλά συνειδητοποιούν ότι οι άνθρωποι κάνουν. Και έτσι το χειρίζονται όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα. Οι Ιάπωνες δίνουν μεγάλη σημασία στον ορισμό του προβλήματος".

    Αγαπημένο του χόμπι είναι το διάβασμα. Του αρέσει επίσης να ασχολείται με τα κτήματα – έχει έκταση στο Άστρος της Kυνουρίας, με πορτοκαλιές, ελιές, μανταρινιές και βερικοκιές – καθώς και να παίζει τάβλι με τους συγχωριανούς του. Η καλύτερη κινηματογραφική ταινία που έχει δει είναι το "Χαμένοι στη Μετάφραση" της Σοφίας Κόπολα.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ