Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Μαϊ-2015 01:27

  Πάνος Γερμανός: Ο βιομήχανος που συνεχίζει να επενδύει “ελληνικά”

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Το μερίδιο της βιομηχανίας στο ελληνικό ΑΕΠ είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και βαίνει διαρκώς συρρικνούμενο. Η ελληνική παραγωγή, ιδιαίτερα η εξωστρεφής βρίσκεται, υπό την πίεση της υποτονικής της ζήτησης, σε διαρκή υποχώρηση, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην αντέχουν και να οδηγούνται σε ζημιές και λουκέτα. Απέναντι σε αυτή την εικόνα μαρασμού, υπάρχουν ακόμη και σήμερα, κάποιες επιχειρήσεις, οι οποίες στηριζόμενες στην καινοτομία, την επιμονή αλλά και το επενδυτικό δαιμόνιο των μετόχων τους, καταφέρνουν όχι απλά να συντηρούνται, αλλά να αναπτύσσονται εντός και εκτός των συνόρων. Είναι οι βιομηχανίες που αποδεικνύουν ότι υπάρχει και ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη χώρα. Μια τέτοια περίπτωση είναι η εταιρεία Συστήματα Sunlight, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την ενίσχυση όλων των οικονομικών της μεγεθών, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων που «τόλμησε» ο βασικός της μέτοχος, εν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσης, ποντάροντας για μια ακόμη φορά «ελληνικά».

  Άλλωστε ο κ. Πάνος Γερμανός δεν είναι ένας «τυπικός» βιομήχανος. Μπορεί εδώ και 33 χρόνια να ηγείται του ομίλου Olympia Group, αποτελώντας μια από τις προσωπικότητες του εγχώριου επιχειρείν, ωστόσο ο ίδιος παραμένει άνθρωπος χαμηλών τόνων, που παραμένει προσηλωμένος στη δουλειά, αποφεύγοντας τις κοσμικές συγκεντρώσεις. Εκείνοι που τον γνωρίζουν, λένε χαρακτηριστικά ότι και ακόμη και σήμερα χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του το … μετρό. Εκείνο που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι ο ίδιος ξεκίνησε από ένα κατάστημα 7 τετραγωνικών στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη, από όπου πουλούσε μπαταρίες, για να χτίσει στην πορεία τον πανίσχυρο επιχειρηματικό όμιλο, με ευρύ portfolio δραστηριοτήτων, όπως τα καταστήματα Public, τη Συστήματα Sunlight, που πλέον έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο παίκτη στον τομέα της βιομηχανίας αποθήκευσης ενέργειας, την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας PLAY, η οποία καταγράφει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη με περισσότερους από 12 εκατομμύρια συνδρομητές, αλλά και τη Westnet Distribution, που δραστηριοποιείται στον κλάδο διανομής προϊόντων τεχνολογίας.

  Sunlight

  Η «ναυαρχίδα» των επιχειρήσεων του Πάνου Γερμανού, πάντως, παραμένει η Συστήματα SUNLIGHT ΑΒΕΕ, η οποία σε μια χρονική στιγμή που σχεδόν το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας δοκιμάζει τις αντοχές του, είδε το 2014 τα μεγέθη της να καταγράφουν εντυπωσιακή ανάπτυξη, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων σημαντικών επενδύσεων. Συγκεκριμένα πέρυσι ξεκίνησε τη λειτουργία της, η πλέον σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης συσσωρευτών μολύβδου της Ευρώπης, για τη δημιουργία της οποίας επενδύθηκαν 31 εκατ. ευρώ.

  Και εάν το κλειδί για τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα είναι η συνεχής επένδυση στην καινοτομία, πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των άλλων επενδυτικών δαπανών η εταιρεία διοχετεύει κάθε χρόνο το 5% του τζίρου της σε επενδύσεις έρευνας και τεχνολογίας.

  Και βέβαια τα αποτελέσματα αποτυπώνονται στον ισολογισμό της εταιρείας: πέρυσι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 25% στα 125 εκ. ευρώ έναντι 95 εκ. το 2013, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) διαμορφώθηκαν στα €10,2 εκ., ενισχυμένα κατά 32%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, η εταιρεία αύξησε κατά 28% την ποσότητα των παραγόμενων βιομηχανικών μπαταριών, ενώ ενίσχυσε τις πωλήσεις της σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες (βιομηχανικές μπαταρίες έλξης και εφεδρικής χρήσης, αμυντικές μπαταρίες, καταναλωτικές μπαταρίες).

  Σε ό,τι αφορά τη νέα μονάδα ανακύκλωσης που ξεκίνησε πέρυσι να συνεισφέρει στον όμιλο, με δυναμικότητα 25.000 τόνων χρησιμοποιημένων μπαταριών ετησίως, αποτελεί την πλέον σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης συσσωρευτών μολύβδου στην Ευρώπη. Τα οφέλη από τη λειτουργία της δεν περιορίζονται μόνο σε οικονομικό επίπεδο, όπου μεταξύ άλλων μειώνει δραστικά την εκροή συναλλάγματος κατά € 40 εκατ. αλλά εκτείνονται και στο περιβάλλον. Σημειώνεται ότι η νέα μονάδα καθετοποιεί την παραγωγική διαδικασία της Sunlight, συνεισφέροντας στην αύξηση της κερδοφορίας της, ενώ δημιούργησε 50 νέες θέσεις εργασίας, που προστέθηκαν στους 600 συνολικά εργαζόμενους της Sunlight.

  Εξαγωγές - Πελάτες

  Η ελληνική βιομηχανία κατάφερε να ενισχύσει τα μεγέθη της, βασιζόμενη στην ενδυνάμωση του εξαγωγικού προφίλ της, καθώς μέσα στο 2014 αύξησε τις πωλήσεις της σε όλες τις ηπείρους.  Υπενθυμίζεται ότι η Sunlight κατέχει ηγετική θέση διεθνώς στον τομέα των βιομηχανικών συσσωρευτών έλξης στην Ευρώπη (πχ μπαταρίες περονοφόρων), που αντιπροσωπεύει ποσοστό κοντά στο 70% του τζίρου. Επίσης κατέχει την πρώτη θέση στους συσσωρευτές προηγμένης τεχνολογίας (τορπίλες, υποβρύχια κλπ) ενώ είναι ο μεγαλύτερος διανομέας μπαταριών Toshiba στον κόσμο. Επίσης δραστηριοποιείται στον τομέα των ενεργειακών λύσεων  για αυτόνομα συστήματα παραγωγής.

  Ωστόσο, καθοριστική για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, είναι η επιχειρηματική στρατηγική που βασίζεται στην 

  • πελατοκεντρική προσέγγιση για την παροχή ολοκληρωμένων και αξιόπιστων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας
  • επιτυχή εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά, απόρροια της δομημένης έρευνας αγοράς και της συνεχούς επένδυσης σε έρευνα και ανάπτυξη (3% του ετήσιου κύκλου εργασιών)
  • υιοθέτηση οργανωτικής δομής, εστιασμένης στις ανάγκες των διεθνών αγορών και στη βιομηχανική μπαταρία, την «καρδιά» της παραγωγής της Sunlight.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες μέρες ο αμερικανικός κολοσσός NACCO Material Handling Group (NMHG), στο πλαίσιο των φετινών «Europe Supplier Awards» βράβευσε τη Συστήματα Sunlight, η οποία ξεχώρισε ανάμεσα σε περισσότερους από 800 προμηθευτές της. Η συγκεκριμένη βράβευση έρχεται ως επιστέγασμα της αμιγώς πελατοκεντρικής στρατηγικής της εταιρείας, η οποία κατάφερε να αναδειχθεί σε στρατηγικό συνεργάτη της αμερικανικής εταιρείας μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια. Άλλωστε το βραβείο που δόθηκε στην ελληνική βιομηχανία, απονέμεται στον προμηθευτή που έμπρακτα επέδειξε τη διάθεση και έκανε κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων