Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 17-Δεκ-2014 08:28

    Happy end (;) για την Cosco στο "και 5’"

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Ηλία Γ. Μπέλλου
     
    Δυο χρόνια μετά την έναρξη των συζητήσεων μεταξύ Cosco και ΟΛΠ  για την νέα επενδυση των 230 εκατ. ευρώ στο δυτικό τμήμα του λιμανιού και την αναθεώρηση της μεταξύ τους σύμβασης και ενάμιση χρόνο αφού οι πρωθυπουργοί Κίνας και Ελλάδας την εξήγγειλαν πανηγυρικά κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή για επικύρωση η σχετική συμφωνία. Με τη συμφωνία αυτή ο ΟΛΠ υπολογίζεται ότι θα εισπράττει μετά την ολοκλήρωση των έργων ετησίως ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή ο σημερινός του κύκλος εργασιών. 

    Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται να ψηφιστεί το Σάββατο , κυριολεκτικά στο «και πέντε», δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων. Η συγκεκριμένη συμφωνία που έγινε γνωστή και ως φιλικός διακανονισμός εχει περάσει από σαράντα κύματα. Χρειάστηκαν επίπονες διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΟΛΠ και τη θυγατρική τςη Cosco Pacific στον Πειραιά, διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνική κυβέρνησης και ευρωπαϊκών επιτροπών ανταγωνισμού  και εσωτερικής αγοράς, αλλεπάλληλα διοικητικά συμβούλια, περιπετειώδεις γενικές συνελεύσεις, «σκληρή άμυνα» απέναντι σε ξένα ανταγωνιστικά λιμενικά συμφέροντα (κυρίως από τα λιμάνια της βόρειας Ευρώπης) και αέναες κόντρες με ελληνικες συνδικαλιστικές οργανώσεις για να φτάσουμε τώρα -και ενώ η χώρα βρίσκεται σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας-  να περιμένουμε την ψήφισή της από την Βουλή.

    Η όλη διαδικασία -που δεν σχετίζεται με την παράλληλη και εν εξελίξει διαδικασία πώλησης του 67,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης ΟΛΠ ΑΕ- έλαβε χώρα ενώ άλλαξαν υπουργοί ναυτιλίας, το Managment του ΤΑΙΠΕΔ και ακόμα και αυτό το management της μητρική  Cosco είναι χαρακτηριστική της ελληνικής πραγματικότητας: ξένος επενδυτής θέλει να υλοποιήσει έργο εγνωσμένου οφέλους καταβάλλοντας κεφαλαία από την τσέπη του που θα αναπτύξουν μια ολόκληρη νεα βιομηχανία στη χώρα και θα αναβαθμίσουν τον γεωπολιτικό της ρόλο, αλλά εμείς χρειαζόμαστε κυριολεκτικά χρόνια για να αποφασίσουμε.

    Η θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ Α.Ε. με την συμφωνία με τον ΟΛΠ, που κατατέθηκε νύχτα ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για κύρωση από την Βουλή, αναλαμβάνει όχι μόνον να κατασκευάσει και το δυτικό τμήμα του Προβλήτα ΙΙΙ αλλά και να κατασκευάσει για λογαριασμό της ΟΛΠ Α.Ε. το νέο τερματικό σταθμό Προβλητών Πετρελαιοειδών και τα δίκτυα του. Έχει επίσης αναλάβει να αναβαθμίσει τον Προβλήτα ΙΙ με εξοπλισμό (12 E-RTG’s), ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητά του. Επίσης η κινεζική πλευρά εχει δεσμευθεί να αναβαθμίσει τον Ανατολικό και Δυτικό Προβλήτα ΙΙΙ με εξοπλισμό κατ’ ελάχιστον 7 γερανογέφυρες Super Post Panamax και 16 RMG’s, ώστε να δέχεται τα νέας γενιάς πολύ μεγάλα πλοία.

    Η Cosco θα χρηματοδοτήσει όλα τα πιο πάνω έργα με ποσά ύψους 230 εκ. ευρώ.

    Επί των εσόδων που θα προκύψουν συνολικά από τη λειτουργία των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων υπό τη διαχείριση της ΣΕΠ Α.Ε., λόγω της αύξησης του όγκου εμπορευματοκιβωτίων (TEU) από 3,7 εκατ. ΤΕU σε 6,2 εκατ. TEU τουλάχιστον, συν τις λοιπές υπηρεσίες logistics ο ΟΛΠ θα εισπράττει το 24,5%, ήτοι το 2021 βάσει των προϋπολογισθέντων μεγεθών ποσό 109,3 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή ο σημερινός του κύκλος εργασιών. 

    Η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης παραμένει αμετάβλητη για όλα τα έργα μέχρι το 2044. Ο νέος δυτικός Προβλήτας ΙΙΙ προβλέπεται να είναι λειτουργικά έτοιμος το 2020. Όμως κύκλοι σε γνώση των ρυθμών που έχουν δουλέψει τις επενδύσεις τους στο πρόσφατο παρελθόν οι Κινέζοι, πιθανολογούν πολύ ταχύτερη ολοκλήρωση των έργων.

     
    Διαβάστε εδώ τη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή
     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ