Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Σεπ-2014 18:48

  Το ΣτΕ επικύρωσε το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο στοίχημα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Παναγιώτη Στάθη

  Με ένα σκεπτικό που στηρίζεται στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχήματος και τις τυχόν εγκληματικές ενέργειες που συνδέονται με αυτό η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας διατήρησε το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στις στοιχηματικές υπηρεσίες της χώρας.

  Μετά από μια μακρά δικαστική διαδικασία το ΣτΕ απέρριψε ως αλυσιτελείς τις προσφυγές που είχαν καταθέσει οι εν λόγω εταιρείες με το σκεπτικό ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αποβλέπει στην  καταπολέμηση του παράνομου στοιχήματος και της τυχόν εγκληματικής δραστηριότητας που συνδέεται με αυτό. Με τις προσφυγές τους οι εταιρείες Stanleybet, William Hill και Sportingbet, ζητούσαν να ακυρωθεί η σιωπηρή απόρριψη αιτημάτων που είχαν υποβάλλει από  το 2004 έως 2007 για την χορήγηση από τις ελληνικές αρχές άδειας παρόχου υπηρεσιών στοιχημάτων  την οποία ήδη διέθεταν στο εξωτερικό.

  Τι έλεγε ο ΟΠΑΠ και το Δημόσιο

  Οι εταιρείες στοιχηματισμού υποστήριζαν ότι η ισχύουσα τότε ελληνική νομοθεσία που έδινε αποκλειστικό δικαίωμα στον ΟΠΑΠ προσέκρουε στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που κατοχυρώνει την ελευθερία εγκατάστασης και την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών. Υπέρ του κύρους των προσβαλομένων πράξεων άσκησε παρέμβαση η ΟΠΑΠ ΑΕ. Η πλευρά του ΟΠΑΠ είχε τονίσει επίσης , ότι απουσία ευρύτερου ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου που να ρυθμίζει την αγορά τυχερών παιχνιδιών στην Ε.Ε., δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι δύο εταιρείες τα πρακτορεία τους στην Ελλάδα άμεσα μέχρι να ρυθμιστεί το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο γιατί δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός νόμος σύμφωνα με τον οποίο να λειτουργήσουν.

  Από τα σημαντικά επιχειρήματα της πλευράς του Ελληνικού δημοσίου, ήταν επίσης ότι ο ΟΠΑΠ δεν έχει μονοπώλιο διεξαγωγής του στοιχήματος, καθώς το μονοπώλιο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Μέχρι το 2020 έχει παραχωρηθεί με κρατική σύμβαση στην ΟΠΑΠ Α.Ε., έναντι σημαντικότατου οικονομικού τιμήματος και κανείς -ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- δεν είχε αμφισβητήσει εγκαίρως τη διαδικασία εκείνη και συνεπώς είναι έωλο κάθε αίτημα αδειοδότησης.

  Προδικαστικά ερωτήματα

  Η Ολομέλεια ΣτΕ απέστειλε το 2010 προδικαστικά ερωτήματα προς το Ευρωπαϊκό δικαστήριο που άφησε στην κρίση του ελληνικού δικαστηρίου το ζήτημα της συμβατότητας του μονοπωλίου. Στην απόφασή της η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τονίζει ότι το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισαν οι νόμοι 4002/2011 , 4038/2012 και 4141/2013 διατηρώντας το μονοπώλιο της ΟΠΑΠ ΑΕ θέτουν πλέον ένα κανονιστικό πλαίσιο που είναι συμβατό με τις επιταγές του δικαίου της Ε.Ε. Στην απόφαση αναφέρεται ότι από το σύνολο των νεώτερων ρυθμίσεων η ελληνική νομοθεσία διατηρώντας υπέρ της ΟΠΑΠ ΑΕ το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης και διαχείρισης τυχερών παιγνίων αποσκοπεί προέχοντος στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού και της εγκληματικής δραστηριότητας στον τομέα των τυχερών παιγνίων μέσω της κατεύθυνσης των σχετικών δραστηριοτήτων προς ένα νόμιμο και ελεγχόμενο πλαίσιο.  Οι σύμβουλοι Επικρατείας επικαλούνται επίσης  την ανάθεση της εποπτείας και του ελέγχου του συνόλου των τυχερών παιγνίων σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, ακόμη αν γίνονταν δεκτές οι προσφυγές οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν θα αποκόμιζαν κάποιο όφελος «αφού δεν θα ήταν δυνατόν να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις τους μετά την εισαγωγή των νεώτερων και συμβατών με ενωσιακό δίκαιο νομοθετικών ρυθμίσεων»

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων