14:13 08/09
Mega deal 17 δισ. δολ. μεταξύ SpaceX και EchoStar
Το deal αφορά στην αγορά φάσματος και είναι μεταξύ μεγαλύτερων συμφωνιών φέτος.
Της Αντιόπης Σχοινά
Κύκλο εργασιών 50 εκατ. ευρώ στην πενταετία, επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ ετησίως για έρευνα και τεχνολογία, δραστηριοποίηση στην αγορά των Ισπανία, Τουρκία, Ιταλία, Μέση Ανατολή και Βουλγαρία με νέα προϊόντα και κατάκτηση μεριδίου της συγκεκριμένης αγοράς 5% το ύψος της οποίας υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει την επόμενη 10 ετία το 1 δισ. ευρώ, αποτελούν την βασική στρατηγική του Αγροτικού Οίκου Σπύρου.
Η εταιρεία, η οποία συμπληρώνει το 2007 60 χρόνια λειτουργίας και 10 χρόνια διαπραγμάτευσης, εστιάζει στην προώθηση βελτιωμένων σπόρων καλαμποκιού, βαμβακιού, κηπευτικών, τριφυλιού και επεκτείνεται με έρευνα στην παραγωγή σπόρων ηλίανθου για την παραγωγή λαδιού με κατεύθυνση την βιομηχανία τροφίμων και βιοκαυσίμων.
Ειδικότερα μετά από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας και αφιέρωσης στην έρευνα για την παραγωγή νέων προϊόντων, που στην τελευταία δεκαετία δαπανήθηκαν 42 εκατ. ευρώ, η εταιρεία προχωρά στο registration προϊόντων που αναμένεται από το 2008 να αποφέρει μεγάλο όγκο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με στόχο σε μία πενταετία το 75% των πωλήσεων της να προέρχεται από τις εργασίες της στο εξωτερικό. Από τις δραστηριότητες του εξωτερικού η εταιρεία αναμένει πωλήσεις το 2007 ύψους 10 εκατ. ευρώ.
Για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, σύμφωνα με πληροφορίες , η εταιρεία αναμένει αύξηση πωλήσεων σε σχέση με το 2005 κατά 22%, ωστόσο τα κέρδη της αναμένεται να παρουσιάσουν κάμψη καθώς η χρήση θα επιβαρυνθεί κατά 3,7 εκατ. Ευρώ που προέκυψαν από φορολογικές διαφορές προηγουμένων ετών, καθώς η εταιρεία δεν είχε ελεγχθεί φορολογικά από το 1999. Αυτό θα έχει ώς αποτέλεσμα η εταιρεία να κλείσει με κέρδη ύψους 1 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 5 εκατ. ευρώ που θα έφθανε χωρίς το συγκεκριμένο έκτακτο έξοδο.
Συγκρίσιμα και αφαιρουμέννων των έκτακτων εξόδων η εταιρεία θα έπρεπε να παρουσιάσει στο τέλος του έτους κερδοφορία αυξημένη κατά 70% σε σχέση με το 2005.
Η Αγροτικός Οίκος Σπύρου, δουλεύει με καθαρό περιθώριο κέρδους 25% επί των πωλήσεων. Η μετοχική της σύνθεση σήμερα,διαμορφώνεται ως εξής: 58% ανήκει στην οικογένεια Σπύρου, 16 % σε ξένους και έλλληνες θεσμικούς, σε αναλογία 2/3 και 1/3 αντίστοιχα, ενώ 26% είναι το free float. Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας αναμένεται να ξεκινήσει κύκλος παρουσιάσεων στην ελληνική και θεσμική κοινότητα, ωστόσο όπως δηλώνει η οικογένεια Σπύρου οι βασικοίθ μέτοχοι δεν προτίθεται να προχωρήσουν σε πώληση της εταιρείας ή μέρους του ποσοστού τους.
Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η συμφωνία με την ΕΒΖ, η οποία είναι 10ετής, διανύει τον τρίτο χρόνο εφαρμογής της και αφορά στην προώθηση από την Σπύρου, εκτός Ελλάδος των σπόρων ζαχαρότευτλων (7 είδη) που έχει αναπτύξει το τμήμα έρευνας της ΕΒΖ. Το 2007 αναμένονται οι άδειες πώλησης για τις αγορές των Αιγύπτου, Συρίας, Ιράν και Τουρκίας ενώ το 2008 ξεκινά η πώληση.