Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Σεπ-2014 08:39

  Εθνική Ασφαλιστική όπως... Finansbank

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Κωνσταντίνου Μαριόλη

  Εξαίρεση στη δέσμευση που έχουν αναλάβει οι ελληνικές τράπεζες προς την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp), να “ξεφορτωθούν” τις μη αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες, θέλει να αποτελέσει η Εθνική Ασφαλιστική. 

  Όπως αποκάλυψε το "Κεφάλαιο" στο φύλλο του Σαββάτου, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επιθυμεί να διατηρήσει στις τάξεις του ομίλου ένα σημαντικό ποσοστό της μεγαλύτερης εταιρείας του εγχώριου ασφαλιστικού κλάδου. Η συνεχώς ανοδική πορεία της εταιρείας, η οποία αντικατοπτρίζεται και στα αποτελέσματα εξαμήνου έχουν κάνει την ΕΤΕ να έχει δεύτερες σκέψεις ως προς τη διάθεση της ασφαλιστικής. 

  Η Εθνική Ασφαλιστική εμφάνισε στο α’ εξάμηνο κέρδη προ φόρων της τάξης των 52,4 εκατ. ευρώ και αύξηση της παραγωγής στα 360 εκατ. ευρώ, έναντι 324 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενισχύοντας μάλιστα την κεφαλαιακή της επάρκεια ενόψει των συνεχών εξετάσεων που θα λάβουν χώρα στον ασφαλιστικό κλάδο μέχρι το 2016. Μάλιστα, η νέα παραγωγή στον κλάδο ζωής αυξήθηκε κατά 27,3% στα 25,2 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα.  

  Βάσει των κανόνων του Solvency I η Εθνική Ασφαλιστική έχει βελτιώσει τον δείκτη κεφαλαικής επάρκειας στο 608%, έναντι 528% στο τέλος του 2013 και θέλει να πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ημέρα του κλάδου, αυξάνοντας περαιτέρω τα μερίδιά της. 

  Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα ενδεχόμενα μοιάζουν πιθανά για την “τύχη” της Εθνικής Ασφαλιστικής, σε μία υπόθεση που σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του κλάδου έχει αρκετά κοινά σημεία με την πώληση της Finansbank

  Διότι η ΕΤΕ έχει μεν δεσμευτεί να μειώσει την έκθεσή της σε μη αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες, ήτοι να διαθέσει προς πώληση ένα μεγάλο κομμάτι της Εθνικής Ασφαλιστικής στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, όμως το “πότε” και κυρίως το “πόσο” θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες.

  Κύκλοι της Εθνικής Ασφαλιστικής αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί: από την ολοκληρωτική πώληση της θυγατρικής μέχρι την διατήρηση πλειοψηφικού ποσοστού. Όλα θα κριθούν από τα αποτελέσματα των stress tests τόσο της τράπεζας όσο και της ασφαλιστικής. 

  Είναι γνωστό ότι βάσει των αναγκών που θα προκύψουν από την πανευρωπαϊκή άσκηση που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι πιστωτικοί όμιλοι θα πρέπει να καταρτίσουν συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης με τις οποίες θα τις καλύψουν. Όπως αποκάλυψε το Capital.gr, οι λίστες με τις εν λόγω κινήσεις είναι έτοιμες και έχουν υποβληθεί στην ΕΚΤ. Σε αυτές, εκτός από την προφανή λύση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η πώληση των “δευτερευουσών” δραστηριοτήτων, όπως των ασφαλιστικών, βρίσκεται σε αρκετά υψηλή θέση.

  Όμως, αν τα αποτελέσματα είναι “διαχειρίσιμα”, τότε οι τράπεζες θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους να υλοποιήσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχει εγκρίνει η DGComp. Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανό να υπάρξουν ευνοϊκές για τους πιστωτικούς ομίλους προσαρμογές, σε συνάρτηση πάντα με την βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία. 

  Όπως, λοιπόν, αναμένεται να συμβεί και με την Finansbank, δεν αποκλείεται η Εθνική να καταφέρει να διατηρήσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό συμμετοχής στην Εθνική Ασφαλιστική, όμως θεωρείται δύσκολο να συνεχίσει να ενσωματώνει τα κερδοφόρα αποτελέσματά της σε αυτά του ομίλου μετά το 2016. Στα πιθανά σενάρια, εξάλλου, δεν αποκλείεται η Εθνική να ακολουθήσει τη χρηματιστηριακή οδό, όπως αναμένεται να συμβεί και με την Finansbank. Ετσι ώστε και να ενισχυθεί κεφαλαιακά αλλά και να διατηρήσει τον έλεγχο η ΕΤΕ.

  Βέβαια, οι επιδόσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής στον τον “Γολγοθά” των stress tests, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον κλάδο θα επηρεάσουν την πορεία της, καθώς το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την ελληνική αγορά μπορεί να φέρει προτάσεις που δύσκολα θα αγνοηθούν. Την ίδια ώρα, η διοίκησή της, απολαμβάνοντας την πλήρη εμπιστοσύνη της μητρικής, έχει καταρτίσει συγκεκριμένο πλάνο για να δώσει μεγαλύτερη αξία στην εταιρεία, μέσω της κεφαλαιακής της ενίσχυσης και της περαιτέρω ενδυνάμωσης της θέσης της στην αγορά

  Eurolife
  Την... χρηματιστηριακή οδό αναμένεται να πάρει η Eurolife, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Eurobank έχει επιλέξει – κυρίως για λόγους ενίσχυσης της διαφάνειας - την εισαγωγή της θυγατρικής της στη Λεωφόρο Αθηνών. Με αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξει να διευρύνει τη μετοχική της βάση και να μειώσει παράλληλα το δικό της ποσοστό, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί προς την DGComp. 

  Όλα αυτά μετά τα stress tests… Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η Eurobank να μην υλοποιήσει πιστά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, στο οποίο προβλέπεται η διάθεση ποσοστού 80% των ασφαλιστικών της δραστηριοτήτων. Στην Eurobank προβλέπουν πως οι συνθήκες θα αλλάξουν προς το καλύτερο με ρυθμό πολύ πιο ευνοϊκό από τις παραδοχές που έχουν ληφθεί υπόψη στα σχέδια αναδιάρθρωσης, κάτι που αναμένεται να φανεί από τα φετινά στοιχεία για την ανάπτυξη. Μία τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα οδηγούσε σε τροποποιήσεις του αρχικού σχεδιασμού και μάλιστα με τη... βούλα της DGComp. 

  Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό να εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές που ενδεχομένως θα έχουν ως αποτέλεσμα την πώληση μικρότερου ποσοστού. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να διατεθεί το 51% της Eurolife μέσω του χρηματιστηρίου και η “τύχη” του υπόλοιπου ποσοστού να εξαρτηθεί από τις συνθήκες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων