Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Ιουν-2014 16:36

  Στα €325 εκατ., με 5,25%, το ομόλογο των ΕΛΠΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη διαδικασία βιβλίου προσφορών και τιμολόγησης για το πενταετές Ευρω-ομόλογο, ύψους 325 εκατ. ευρώ, με σταθερό επιτόκιο 5,25%, ολοκλήρωσε με επιτυχία ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

  Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου, η συνολική ζήτηση ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 3 φορές, ενώ άνω του 60% του βιβλίου προσφορών προήλθε από ξένους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είχε σαν αποτέλεσμα η διαδικασία βιβλίου προσφορών (book building process) να ολοκληρωθεί εντός λίγων ωρών από την έναρξη της διαδικασίας ενώ η απόδοση, στο 5,375%, διαμορφώθηκε σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την αρχικές εκτιμήσεις.

  Σχολιάζοντας την έκδοση, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:

  «Μετά την πρόσφατη έκδοση δολαριακού ομολόγου, η Ελληνικά Πετρέλαια επέστρεψε στις αγορές, ολοκληρώνοντας με επιτυχία την έκδοση Ευρω-ομολόγου €325εκ. πενταετούς διάρκειας, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαιαγορών και των ιδιωτών επενδυτών στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Εταιρείας.

  Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για διαφοροποίηση του χρηματοδοτικού μίγματος και μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, καθώς και την ουσιαστική επιμήκυνση της μέσης διάρκειας των δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου, ισχυροποιώντας περαιτέρω τον ισολογισμό μας».

  Οι ομολογίες, έκδοσης HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC, είναι πλήρως εγγυημένες από την Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ. Η εκκαθάριση της συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Ιουλίου και οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Σκοπός της έκδοσης είναι η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια.

  Οι τράπεζες Credit Suisse Securities (Europe) Limited και Barclays Bank PLC είχαν ρόλο διοργανωτριών τραπεζών (global coordinators) ενώ οι τράπεζες Alpha Bank A.E., Citi group Global Markets Limited, Deutsche Bank AG London Branch, Eurobank Ergasias S.A., NBG Securities S.A. και Piraeus Bank S.A. ενήργησαν ως συνδιοργανώτριες (Joint Lead Arrangers) της Έκδοσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων