Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Ιουν-2014 15:46

  Συνέπειες στην εθελουσία της ΕΤΕ από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Eπιπτώσεις στο πρόγραμμα εθελουσίας της Εθνικής Τράπεζας δρομολογεί εγκύκλιος του υπ. Εργασίας με την οποία εφαρμόζεται στο Ταμείο Αυτασφάλισης των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας το κανονιστικό πλαίσιο των Επαγγελματικών Ταμείων.

  Εκπρόσωπος της ΕΤΕ μιλώντας στο Capital.gr δήλωσε πως μελετάει το θέμα και αναμένεται να προβεί σε παρεμβάσεις από την επόμενη εβδομάδα.

  Αναλυτικά, στις 13 Ιουνίου στο Ταμείο Αυτασφάλισης της Εθνικής Τράπεζας έφτασε εγκύκλιος του υπ. Εργασίας με το οποίο τους γνωστοποιείται ότι σύμφωνα με τον Νόμο 4261 του 2014 το Ταμείο χαρακτηρίζεται Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, ακολουθεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και υπάγεται στη νομοθεσία που διέπει τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

  Συνεπώς από 1η Ιανουαρίου 2014 οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο θα τηρούνται σε ατομικές μερίδες. Επιπλέον τα εν λόγω ταμεία υποχρεώνονται να υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή αναλογιστικές μελέτες και οικονομικές καταστάσεις για τον έλεγχο της βιωσιμότητάς τους. Ακόμα θα υπολογίζουν το εφάπαξ κατά τέτοιο τρόπο που στην περίπτωση του ΤΑΠΕΤΕ οδηγεί σε περαιτέρω μείωση της τάξης του 30%.

  Έτσι, εφόσον το ταμείο θεωρηθεί επαγγελματικό, ο νέος, τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ θα εφαρμοστεί αναδρομικά για όσους εργαζόμενους φύγανε από την 01/09/2013.

  Αρμόδιο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας που κλήθηκε από το Capital.gr να σχολιάσει το θέμα, τόνισε πως «οι νόμιμες υπηρεσίες της ΕΤΕ, μελετούν το θέμα, αλλά δεν έχουν καταλήξει σε οποιοδήποτε συμπέρασμα. Θα ενημερωθεί η διοίκηση και την επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις από πλευράς της Τράπεζας».

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ