Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουν-2014 13:27

  Αλ. Τουρκολιάς: Δεν επαρκούν οι οδηγίες της ΤτΕ για τα NPLs

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:02

  Τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας έθεσε ως βασικές προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Αλεξ. Τουρκολιάς.

  Στο πλαίσιο ομιλίας του κατά την τακτική ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, ο Αλ. Τουρκολιάς χαρακτήρισε μη επαρκείς τις οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζοντας ότι χρειάζεται μία βαθύτερη διαδικασία που θα βασίζεται στη συνεχή προσαρμογή στις νέες συνθήκες και όχι μόνο σε κάποιες οδηγίες.

  Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Τουρκολιάς είπε ότι οι τράπεζες φυσικά και θα υιοθετήσουν τις οδηγίες της ΤτΕ, όμως οι συνθήκες σε σχέση με το παρελθόν είναι τελείως διαφορετικές, και η τράπεζα προχωρά σε συνεχή εκπαίδευση των στελεχών της για την καλύτερη διαχείριση των NPLs.

  Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, έχει ξεκινήσει σχολή στην οποία εκπαιδεύονται τα στελέχη της τράπεζας.

  Επίσης, ο Αλ. Τουρκολιάς έθεσε βασικό στόχο την υλοποίηση δύο επενδύσεων μεσαίου τουλάχιστον μεγέθους σε κάθε νομό της χώρας. Έχω περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα και θα συνεχίσω να το κάνω και προτεραιότητα της τράπεζας είναι η ενεργή στήριξη του επιχειρηματικού μετασχηματισμού, τόνισε για να επισημάνει ότι στόχος επίσης είναι η αύξηση της χορήγησης δανείων και η τράπεζα βρίσκεται σε αναζήτηση αξιόπιστων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

  Ρευστότητα έχουμε, συμπλήρωσε. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται «leverage», χρειάζεται «equity». Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ζήτησε τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδας όσο και από το ΥΠΟΙΚ, την στήριξη του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, τη διασφάλιση των εξαγωγών και την βελτίωση των φορολογικών συνθηκών.

  Σε ό,τι αφορά την τράπεζα, ο Αλ. Τουρκολιάς τόνισε ότι με την βέλτιστη διαχείριση των NPLs, την πώληση μη στρατηγικής σημασίας περιουσιακών στοιχείων, και την διατήρηση της κερδοφορίας, οι μέτοχοι της τράπεζας μπορούν να αναμένουν αυξημένες αποδόσεις και ενίσχυση του ιδιωτικού της χαρακτήρα, ενδεχομένως έως την επόμενη τακτική γενική συνέλευση.

  Σημείωσε ακόμη ότι το πρώτο τρίμηνο του 2014, υπήρξε το πέμπτο κατά σειρά τρίμηνο, στο οποίο καταγράφηκε για την Εθνική μείωση στα επίπεδα δημιουργίας εγχώριων επισφαλειών. Ως αποτέλεσμα αυτής της επιβράδυνσης, το 2013 υπήρξε μείωση των προβλέψεων κατά 40%.

  Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε δύο "ιδιαίτερα επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίου. Η πρώτη ήταν τον Ιούνιο του 2013 με τη συμμετοχή ιδιωτών με 1,1 δισ. ευρώ. Εκείνη τη δύσκολη στιγμή, θέλω να σας εξομολογηθώ, με πήρε στο τηλέφωνο ο Πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος και μού είπε: «τι είναι αυτό που βλέπω σήμερα; Στο κτήριο της Εθνικής η σημαία κυματίζει μεσίστια; Τι είναι αυτά τα πράγματα;». Επρόκειτο για ένα τυχαίο γεγονός. Όμως μιλούσε ο ευπατρίδης και, με τον τρόπο του,  μού έδωσε τη δύναμη να συνεχίσω".

  Για την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών κλάδων ο κ.Τουρκολιάς υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόσουν γενναία προγράμματα αναδιάρθρωσης ενώ αναγκαίες είναι και οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο. "Ο χρόνος υλοποίησης μιας αναδιάρθρωσης είναι τεράστιος", είπε, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να μπορεί να ολοκληρώνεται μέσα σε ένα δίμηνο.

  Για τα αποτελέσματα της τράπεζας ο κ. Τουρκολιάς έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνεισφορά της Finansbank, σημειώνοντας επίσης ότι και οι υπόλοιπες θυγατρικές στα Βαλκάνια επέστρεψαν σε κερδοφορία. Έτσι το 2013 η ΕΤΕ ήταν η μοναδική τράπεζα σε κερδοφορία, πρόσθεσε.

  Ο κ. Τουρκολιάς είπε επίσης ότι πριν από ακριβώς δύο χρόνια η διοίκηση ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, ωστόσο με τις δύο επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίου ο δείκτης core tier 1 σύμφωνα με τη Βασιλεία III διαμορφώνεται στο 11,6% όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 10%. Την ίδια ώρα ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις είναι στο 93% για τον όμιλο και 84% στην Ελλάδα που είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη.

  Τέλος, ο Αλ. Τουρκολιάς αναφέρθηκε στην αποχώρηση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Πέτρο Χριστοδούλου, ευχαριστώντας τον για την πολυετή συνεργασία. «Ο Π. Χριστοδούλου δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του, και με πολύ μεγάλη λύπη είμαι υποχρεωμένος να το αποδεχθώ», είπε ο Αλ. Τουρκολιάς, υπογραμμίζοντας ότι η διετία που πέρασε, η διοίκηση της Εθνικής έφερε εις πέρας ένα τιτάνιο έργο που έγινε από ανθρώπους που πέρασαν τα πάντα. Και ο ίδιος λυπάται ότι ασκείται κριτική για τις κινήσεις της τράπεζας.

  Λόγω της αποχώρησης του κ. Χριστοδούλου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης για την εκλογή του νέου αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

  Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι θέλει να ζητήσει "τόσο από την πολιτική ηγεσία της οικονομικής πολιτικής όσο και από τη νέα Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, την καταβολή κάθε προσπάθειας ώστε:
  • Να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ιδιαίτερα τους επόμενους έξι μήνες.
  • Να συνδεθεί η φορολογική πολιτική με την αναγκαιότητα αύξησης και διάχυσης των επενδύσεων.
  • Να διασφαλιστεί η δυναμική των εξαγωγών, διότι αυτή θα μας οδηγήσει στο νέο μοντέλο που θα είναι παραγωγικό και όχι καταναλωτικό".

  Γ. Ζανιάς: Ξύνουμε τον πάτο της ύφεσης

  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς, αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις στην οικονομία στο τελευταίο δωδεκάμηνο, και τόνισε ότι η Εθνική Τράπεζα θα είναι συνδημιουργός για την επόμενη ημέρα της οικονομίας. 

  Ο Γ. Ζανιάς δήλωσε ότι τα θετικά στοιχεία για την οικονομία είναι καταλύτες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η οποία με τη σειρά της εξελίσσεται σε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Επισήμανε δε ότι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. "Είναι το τρίτο και τελευταίο θετικό πρόσημο το οποίο πρέπει να πετύχει η ελληνική οικονομία και το οποίο αποτελεί τον κοινό παρονομαστή για την επίλυση πολλών προβλημάτων, από την κοινωνία μέχρι και τις τράπεζες, τα οποία συσσωρεύτηκαν κατά την μακρά περίοδο της κρίσης. Η άμεση μετάβαση σε θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί επίσης την κρισιμότερη απομένουσα παράμετρο πιστοποίησης της προόδου της χώρας".

  «Ξύνουμε τον πάτο της ύφεσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Ζανιάς, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι πολύ πιθανό να έχει διαμορφωθεί ένας σχετικός ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του έτους.

  Πρόσθεσε ακόμη ότι η παγίωση, τα τελευταία τρίμηνα, μιας εικόνας αποκατάστασης δημοσιονομικής και εξωτερικής ισορροπίας, ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, προσελκύει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια φέρνει τις πρώτες αναβαθμίσεις στο αξιόχρεο της οικονομίας και μετακυλύεται σταδιακά στις συνθήκες ρευστότητας, δημιουργώντας αργά αλλά σταθερά τις προϋποθέσεις οικονομικής ανάκαμψης.

  Προειδοποιεί ωστόσο ότι οι προκλήσεις δεν εκλείπουν και απορρέουν κατά κύριο λόγο από την ανάγκη άμεσης ανακούφισης και σταδιακής επούλωσης του τεράστιου κοινωνικού πλήγματος που επέφερε η κρίση καθώς και από τις έντονες πιέσεις που συνεχίζει να υφίσταται σημαντικό τμήμα του ελληνικού εταιρικού τομέα, η βιωσιμότητα του οποίου συνεχίζει να απειλείται. 

  Τόνισε επίσης ότι θεσμικές εξελίξεις και η νομισματική στρατηγική σε επίπεδο ευρωζώνης δημιουργούν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που αυξάνει την εμπιστοσύνη για την ευρωζώνη στο σύνολό της. Η ΕΚΤ αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις σταδιακά αναγνωρίζουν ότι το διακύβευμα της ισόρροπης ανάκαμψης της ευρωζώνης είναι  εξαιρετικά σημαντικό με την ΕΚΤ να γίνεται  -- με τη βοήθεια και του χαμηλού πληθωρισμού -- όλο και πιο τολμηρή αναγνωρίζοντας ότι η συμβατική νομισματική εργαλειοθήκη έχει εξαντλήσει τα όριά της και δε βοηθά κυρίως αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια του 2014, το τραπεζικό σύστημα αποκαθιστά τη δύναμή του. Τέλος ο Γ. Ζανιάς τόνισε πως είναι αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests.

  Δείτε τις ομιλίες και το Δ.Τ. στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων