Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιουν-2014 09:40

  Τι σημαίνει το ενδιαφέρον του ΟΤΕ για τη Forthnet

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Σε πλήρη μετασχηματισμό βρίσκονται οι τηλεπικοινωνίες, με τις εξελίξεις που κυοφορούνται στην Forthnet να εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα που θα φέρει τη μεγάλη ανατροπή σε μία ιδιαίτερα δυναμική αγορά.

  Χθες, κατά την ετήσια γενική συνέλευση του ΟΤΕ, ο διευθύνων σύμβουλος του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet, συμμετέχοντας, με τον τρόπο αυτό, στο «άρμα διεκδίκησης» της εταιρείας που διαθέτει μία συνδρομητική βάση που αποτελείται από συνολικά 1 εκατομμύριο (1.084.693) συνδρομητές.

  Όπως αναφέρουν στην αγορά, ο ΟΤΕ δεν θα μπορούσε να μην δηλώσει «παρών» στη μάχη της διεκδίκησης της Forthnet την οποία ελέγχουν, ήδη, με 33% και 6,51% οι Wind Hellas και Vodafone Hellas, αντίστοιχα.  Ταυτόχρονα, οι δύο εταιρείες με στόχο την απόκτηση του ελέγχου της εισηγμένης έχουν συστήσει κοινό μέτωπο, το οποίο ο ΟΤΕ επιθυμεί να «διαρρήξει», δεδομένου ότι η Forthnet έχει αναδειχθεί σε λυδία λίθο του εν εξελίξει consolidation στον εγχώριο τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

  Το ερώτημα όμως, που τίθεται σχετίζεται με το κατά πόσο θα ήταν εφικτή η «συνύπαρξη» υπό την ίδια σκέπη των τριών μεγαλύτερων παικτών των telecoms, της Wind, της Forthnet και του ΟΤΕ. Όπως, βέβαια, και κατά πόσο ενδεχόμενη είσοδος του ΟΤΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet θα λάμβανε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

  Επίσης, το ενδιαφέρον του ΟΤΕ για τη Forthnet, που ελέγχει με 45% η αραβική Emirates International Telecommunications, γίνεται αντιληπτό, εάν διαβάσει «πίσω από τις γραμμές» όσα ανέφερε, χθες, ο κ. Τσαμάζ. Ό,τι έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη νέων πηγών εσόδων και οι υπηρεσίες παροχής οπτικοακουστικού περιεχομένου όπου η Forthnet έχει τα ηνία αποτελούν την «κότα με τα χρυσά αυγά» των τηλεπικοινωνιών. Αλλά και στην περίπτωση αυτή, το ερώτημα που τίθεται έχει να κάνει με το κατά πόσο είναι εφικτός ενδεχόμενος «γάμος» της NOVA με την OTE TV της οποίας οι συνδρομητές διαμορφώνονται σε 250.000.

  Αν και όλα θα εξαρτηθούν από το τίμημα και κατά πόσο οι μεγαλομέτοχοι του ΟΤΕ, η Deutsche Telekom θα ενέκριναν ένα πιθανό deal, η απόκτηση της NOVA από τον ΟΤΕ θα αποτελούσε κίνηση-ματ για τον όμιλο που θα μετατρεπόταν σε πρωταγωνιστή στην παροχή οπτικοακουστικού περιεχομένου.

  Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στην αγορά τηλεπικοινωνιών αναμένεται ότι θα είναι καταιγιστικές, καθώς εκτός από τις κινήσεις των μεγάλων παικτών (OTE, Wind, Vodafone, Forthnet) και οι μικρότερες εταιρείες, ήτοι η Hellas Online, η Cyta βρίσκονται σε θέση ετοιμότητας. Άλλωστε, όπως προβλέπουν οι παράγοντες της αγοράς, σύντομα οι τηλεπικοινωνίες θα μετεξελιχθούν σε αγορά δύο ή τριών παικτών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων