14:13 08/09
Mega deal 17 δισ. δολ. μεταξύ SpaceX και EchoStar
Το deal αφορά στην αγορά φάσματος και είναι μεταξύ μεγαλύτερων συμφωνιών φέτος.
Αύξηση των εσόδων και μείωση των κερδών -λόγω της αναβαλλόμενης φορολογίας που επηρεάσε θετικά τα αποτελέσματα του περυσινού 9μήνου- ανακοίνωσε ο όμιλος της ΓΕΚ αλλά και της ΤΕΡΝΑ στο 9μηνο του 2006.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση οι ενοποιημένες πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 11,2% στο εννεάμηνο και ανήλθαν στα 217 εκατ. ευρώ, έναντι 195 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2005. Τα EBITDA του ομίλου ΓΕΚ παρουσιάζουν την ίδια στιγμή αύξηση 8,7%, καθώς έφτασαν στα 48,8 εκατ. ευρώ.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων παρουσιάζουν μείωση 8,7%, καθώς κατήλθαν στα 27,8 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 30,6 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2005. Τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, επηρεασμένα κυρίως από την αναβαλλόμενη φορολογία που επηρέασε θετικά τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2005, ανήλθαν σε 11,8 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 19,9 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μειωμένα κατά 40%.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι εργασίες του κατασκευαστικού βραχίονα του Ομίλου (ΤΕΡΝΑ Α.Ε) ενισχύονται σημαντικά, ενώ ο τομέας της ενέργειας αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική, συνεισφέροντας το 43% των λειτουργικών κερδών (EBITDA) του Ομίλου.
Επίσης, τονίζεται ότι η δραστηριότητα της ΓΕΚ στον κλάδο των Παραχωρήσεων είναι εντατική, καθώς εκτός από την υπάρχουσα ενεργή παρουσία στην κατασκευή και εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης, ο όμιλος διεκδικεί συμμετοχή στις μεγάλες οδικές παραχωρήσεις που δημοπρατούνται.
Ήδη έχει κατατεθεί η οικονομική προσφορά για τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας, ενώ η κοινοπραξία HELLENIC AUTOPISTAS στην οποία συμμετέχει η ΓΕΚ έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος για την ανάληψη της κατασκευής και εκμετάλλευσης της Ιόνιας οδού.
Σε ό,τι αφορά το real estate, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 7,7 εκατ. ευρώ. Οι αποδόσεις του χαρτοφυλακίου ακινήτων κρίνονται ικανοποιητικές, ενώ οι προοπτικές αυξημένης κερδοφορίας του Ομίλου από την εν λόγω δραστηριότητα για τα επόμενα χρόνια είναι σημαντικές καθώς οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή αποδίδουν καρπούς, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η καθαρή ταμειακή θέση της μητρικής εταιρείας του Ομίλου ΓΕΚ ανήλθε σε 50,8 εκατ. ευρώ, η οποία –όπως τονίζεται στην ανακοίνωση- και θα χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση των οδικών παραχωρήσεων στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος.
ΤΕΡΝΑ
Σχετικά με τα ενοποιημένα αποτελέσματα της ΤΕΡΝΑ αναφέρεται ότι ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 203,1 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 17,7%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση κατά 33,7%, ανερχόμενα σε 38,8 εκατ. ευρώ έναντι 29 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 25,7%, καθώς ανήλθαν στα 21,5 εκατ. ευρώ έναντι 17,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας κατήλθαν στα 14,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 1%, καθώς κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο υπήρξε αναβαλλόμενη φορολογία που επηρέασε θετικά το αποτέλεσμα. Σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη του εννεαμήνου του 2006 υπερβαίνουν τα καθαρά κέρδη που πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο της περυσινής χρήσης.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του Ομίλου ενισχύεται σημαντικά καθώς στο εννεάμηνο ανήλθε σε 630 εκατ. ευρώ, έναντι 400 εκατ. ευρώ στην αρχή του χρόνου, ενώ αναμένεται η υπογραφή περαιτέρω συμβάσεων ύψους 550 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2006.
Η παρουσία της ΤΕΡΝΑ στις κατασκευαστικές αγορές του εξωτερικού διευρύνεται, καθώς πέρα από τα αναληφθέντα έργα στα Βαλκάνια η εταιρεία ήδη τοποθετείται με επιτυχία στην αγορά της Μέσης Ανατολής. Στο τέλος του έτους η συμμετοχή των έργων του εξωτερικού στο συνολικό ανεκτέλεστο αναμένεται να ανέλθει σε 30%.
Η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανέρχεται σε 109 MW, ενώ στο στάδιο της κατασκευής βρίσκονται επιπλέον 58 MW αιολικών πάρκων και 15 MW υδροηλεκτρικών έργων. Ακόμα, ο Όμιλος λειτουργεί το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα ιδιωτικό θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 147 MW.