Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Μαϊ-2014 13:44

  Online o ΟΠΑΠ και με Κανονισμό Λειτουργίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ακόμη πιο κοντά στη δραστηριοποίησή του στη διαδικτυακή αγορά τυχερών παιχνιδιών έρχεται ο ΟΠΑΠ μετά την δημοσίευση στο ΦΕΚ του Κανονισμού Λειτουργία για τα online παιχνίδια του Οργανισμού.

  Στο σχετικό ΦΕΚ (αρ. Φύλλου 1330-26/5/2014) δημοσιεύεται η σχετική απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για τη “Ρύθμιση θεμάτων διεξαγωγής και ελέγχου παιγνίων στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης που προσφέρονται από την ΟΠΑΠ Α.Ε μέσω του διαδικτυου” αποσαφηνίζονται όλα τα θέματα που αφορούν την προσφορά από την ΟΠΑΠ Α.Ε. («ο κάτοχος της άδειας») των παιγνίων στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης, το πλαίσιο λειτουργίας και συμμετοχής, οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ηλεκτρονικού λογαριασμών, πληρωμών, καθώς και την ταυτοποίηση των παικτών.

  Όπως είχε αναφέρει προ ημερών το Capital.gr, δικαίωμα συμμετοχής στα στοιχήματα προκαθορισμένης απόδοσης του ΟΠΑΠ έχουν μόνον άτομα που επιχειρούν πρόσβαση στο διαδίκτυο από την ελληνική επικράτεια (μέσω δηλαδή ελληνικών ΙΡ΄s), ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έκδοση ατομικής Κάρτας Παίκτη, η οποία θα συνδέεται με έναν ατομικό ηλεκτρονικό λογαριασμό, μοναδικό για κάθε παίκτη (προϋποθέτει τη χρήση ονόματος χρήστη (username) και κωδικού πρόσβασης (password), διαφορετικών για κάθε παίκτη).

  Όπως προβλέπει ο Κανονισμός Λειτουργίας, οι παίκτες θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με το υπόλοιπο του ηλεκτρονικού λογαριασμού τους, το ιστορικό της παικτικής δραστηριότητας (συμπεριλαμβανομένων στοιχημάτων, κερδών και ζημιών), τις καταθέσεις και τις αναλήψεις και τις λοιπές σχετικές συναλλαγές. Οι πληροφορίες πρέπει να είναι διαθέσιμες στον παίκτη, στον ηλεκτρονικό του λογαριασμό, για τουλάχιστον 90 ημέρες. Ο ΟΠΑΠ θα πρέπει επίσης, μετά από αίτηση του παίκτη, να παρέχει κατάσταση του ηλεκτρονικού λογαριασμού (του παίκτη) για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες.

  Οι πληρωμές

  Παράλληλα, όπως είχε επισημανθεί, δεν θα επιτρέπονται καταβολές στον ηλεκτρονικό λογαριασμό των παικτών μέσω πιστωτικής κάρτας, ενώ η μεταφορά πιστωτικών μονάδων ή κερδών μεταξύ δύο ή περισσότερων ηλεκτρονικών λογαριασμών παικτών δεν επιτρέπεται. Τα κέρδη από τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου κατατίθενται, αποκλειστικά και μόνο, σε λογαριασμό που τηρεί ο παίκτης σε πιστωτικό ίδρυμα ή ίδρυμα πληρωμών που είναι εγκατεστημένο και λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

  Στο πλαίσιο προβλέψεων για υπεύθυνο στοιχηματισμό, στον ιστότοπο του ΟΠΑΠ (με υποχρεωτική την κατάληξη .gr) θα αναφέρεται ότι δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε παιχνίδια σε άτομα κάτω των 21 ετών. Επίσης θα πρέπει να διευκολύνεται η πρόσβαση σε ένα τεστ αυτοεξέτασης για εθισμό τα τυχερά παιχνίδια και να παρέχονται πληροφορίες και διευθύνσεις επικοινωνίας ελληνικών κέντρων απεξάρτησης. Ο ΟΠΑΠ πρέπει επίσης να θέτει στη διάθεση του παίκτη μια λειτουργία, η οποία να του επιτρέπει να καθορίζει ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία όρια καταβολών.

  Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει θέσει ως στόχο να ξεκινήσει την πιλοτική λειτουργία της διαδικτυακής του πλατφόρμας στις 2 Ιουνίου, δέκα ημέρες πριν από τη σέντρα του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία.

  Εξελίξεις και στην Τουρκία

  Στο μεταξύ, σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της τουρκικής λοταρίας Milli Piyango. Το τουρκικό δημόσιο παραχωρεί την άδεια λειτουργίας της λοταρίας για περίοδο δέκα ετών, με την προθεσμία για τις τελικές προσφορές να έχει οριστεί στις 27 Ιουνίου.

  Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, ενδιαφέρον για τη Milli Piyango αναμένεται να εκδηλωθεί από κοινοπραξία της Gtech, των επενδυτικών ομίλων KKCG Group (ο όμιλος ελέγχει την τσεχική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών SAZKA) και Emma Capital (μετόχων επίσης στο σχήμα που κατέχει το 33% του ΟΠΑΠ) και τουρκικών ομίλων, ενώ και η Intralot (η οποία διαθέτει ήδη δραστηριότητα στη γειτονική χώρα) έχει δηλώσει πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

  Η Milli Piyango εμφάνισε το 2012 καθαρή κερδοφορία της τάξης των 432 εκατ. Τουρκικών λιρών, περίπου 140 εκατ. ευρώ.

  Νίκος Χρυσικόπουλος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ