Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Μαϊ-2014 08:40

  Μπόρις Μουζενίδης: Ο Πόντιος που φέρνει τους Ρώσους

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη 

  Ξεκίνησε με ένα βουλκανιζατέρ στη Γεωργία. Όταν το 1991 η χώρα αποσχίστηκε και έγινε ανεξάρτητο κράτος, εξαιτίας των ταραχών που υποχρέωσαν χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής εγκαταλείψουν το νεοσύστατο κράτος, ο Ελληνοπόντιος Μπόρις Μουζενίδης έφτασε με μια βαλίτσα στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά εργάστηκε ως γκαρσόνι και στη συνέχεια ως οδηγός λεωφορείου σε ταξιδιωτικό γραφείο. 

  Η πορεία όμως του επιχειρηματία έμελλε να είναι διαφορετική. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, και γνωρίζοντας τη γλώσσα, άρχισε τα ταξίδια των Ρώσων προς την Καστοριά. Λέγεται μάλιστα πως κάθε χρόνο έφερνε 50.000 Ρώσους στην πόλη για να αγοράσουν τα φημισμένα γουναρικά. 

  Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Το 1995 ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη τον ταξιδιωτικό όμιλο Μουζενίδη, ο οποίος σήμερα έχει εξελιχτεί στο μεγαλύτερο «παίχτη» στο χώρο του εισερχόμενου τουρισμού από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως το γραφείο του Μπόρις Μουζενίδη έφερε στην Ελλάδα 500.000 τουρίστες (από 80.000 που είχε το 2009), ενώ για φέτος οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο περαιτέρω αύξηση της τάξης του 35%. Τα σχέδια όμως της εταιρείας για φέτος δεν σταματούν εδώ: σύντομα θα διαθέτει 80 γραφεία στο δίκτυο αποκλειστικών του συνεργατών σε 60 πόλεις του εξωτερικού, σε εννιά διαφορετικές χώρες, όλα υπό το brand name Mouzenidis Travel. 

  Αυτό όμως που ισχυροποίησε τη θέση του ως tour operator, αλλάζοντας στην ουσία τα δεδομένα στο χώρο των μεταφορών από τη Ρωσία, ήταν η ίδρυση της αεροπορικής εταιρείας Ellinair. Το Φεβρουάριο του 2013, βασιζόμενος στην πολυετή εμπειρία της επιτυχημένης συνεργασίας με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, ο όμιλος έκανε το επόμενο βήμα με σκοπό την αύξηση της τουριστικής δραστηριότητάς του. 

  Με έδρα το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε τον ίδιο μήνα πτήσεις προς το Κίεβο, ενώ φιλοδοξεί να αποτελέσει γέφυρα της Ελλάδας με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Ήδη στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναφέρονται ως προορισμοί, εκτός από το Κίεβο, το Καλίνιγκρατ, η Οδυσσός, η Ρίγα, το Λβιβ, το Χάρκοβο, αλλά και το Μπάρι της Ιταλίας. Ο στόλος της Ellinair αποτελείται προς το παρόν από 1 BAe RJ-85. 

  Ο όμιλος είναι την ίδια ώρα ένας από τους πλέον πολυσχιδείς: αποτελείται επιπλέον από τη Grekodom (εταιρεία real estate και διαχειρίζεται ακίνητα, εξοχικές κατοικίες, οικόπεδα και τουριστικές μονάδες της βορείου Ελλάδος) , το ορθόδοξο προσκυνηματικό κέντρο Solun, τα 4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία «Potidea Palace» και «Portes Palace» στη Χαλκιδική, το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και την αίθουσα VIP στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», την εταιρεία παραγωγής κρασιού Mouzenidis Wine και το κελάρι-κάβα Kava Idea, την εταιρεία αερομεταφορών φορτίων CSR Air Services (μεταφορά – αποθήκευση – επισήμανση - συσκευασία & τελωνειακές υπηρεσίες κυρίως από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με πρώτη προτεραιότητα την Ρωσία αλλά και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες) και το portal Grecomania.ru. 

  Η Grekomed από την άλλη αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας σε συνδυασμό με ταξιδιωτικές υπηρεσίες, από τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος Mouzenidis προς την Ελλάδα και αντίστροφα. 

  vicky.kourlibini@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ