Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 25-Απρ-2014 08:41

    Eurobank: Ξεπερνούν τις προσδοκίες οι "long" επενδυτές

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:30

    του Κωνσταντίνου Μαριόλη 

    Με τις συμμετοχές των επενδυτών στο σκέλος που αφορά την προσφορά στο εξωτερικό να καλύπτεται πλήρως και το ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων επενδυτών να αφορά σχεδόν στο 50% της ιδιωτικής τοποθέτησης (χωρίς να συνυπολογίζεται η ομάδα Fairfax) εξελίσσεται η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές που μπαίνουν στην Eurobank ξεπερνούν κάθε προσδοκία με αποτέλεσμα η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας να θεωρείται πλέον "διαδικαστικό" θέμα.

    Το Capital.gr νωρίτερα ανέφερε τα εξής:

    Στην τελική ευθεία της ιδιωτικοποίησής της εισέρχεται η Eurobank, καθώς οι «υποσχέσεις» των επενδυτών ξεπερνούν ακόμη και τα 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το ενδιαφέρον από μακροπρόθεσμους (long only) επενδυτές και hedge funds είναι τέτοιο που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για άνετη κάλυψη των 1,25 δισ. ευρώ που απαιτούνται, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε επενδυτές εκτός Ελλάδας, αλλά και των σχεδόν 286 εκατ. ευρώ που αφορούν στη δημόσια προσφορά μετοχών στο ελληνικό επενδυτικό κοινό.

    Το βιβλίο προσφορών ανοίγει σήμερα παράλληλα για Έλληνες και ξένους επενδυτές, ενώ χθες ανακοινώθηκε ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας όρισε το εύρος τιμών για τον τελικό καθορισμό της τιμής διάθεσης μεταξύ 0,30 και 0,33 ευρώ. Ήδη η επενδυτική ομάδα των «anchor investors» που έχει συστήσει η Fairfax έχει προσφέρει 1,33 δισ. ευρώ στην τιμή των 0,30 ευρώ για να καλύψει το 46,5% της αύξησης. Στην περίπτωση που η τιμή διάθεσης διαμορφωθεί υψηλότερα από τα 0,30 ευρώ, τότε η ομάδα της Fairfax θα αναγκαστεί να λάβει λιγότερες μετοχές που θα αντιστοιχούν το ποσό της αρχικής δέσμευσης.

    Υπενθυμίζεται ότι από τα 2,86 δισ. ευρώ της αύξησης, τα 1,33 δισ. ευρώ καλύπτονται από τους «anchor investors», τα 286 εκατ. ευρώ, ή το 10%, από επενδυτές στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 1,25 δισ. ευρώ από επενδυτές στο εξωτερικό.

    Η διοικητική ομάδα της Eurobank που βρίσκεται στις ΗΠΑ πραγματοποιεί τις τελευταίες συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές και παρουσιάζει τις προοπτικές και το επιχειρηματικό πλάνο της τράπεζας σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια από μακροπρόθεσμους και εγγυημένα σοβαρούς επενδυτές. Στην περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά, το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα θα μειωθεί σημαντικά έως το 35%, καθιστώντας την Eurobank την πρώτη τράπεζα που περνάει κατά πλειοψηφία σε χέρια ιδιωτών.

    Την διαδικασία του book building έχουν αναλάβει να συντονίσουν οι Barclays, Deutsche Bank και JP Morgan, ενώ η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και το placement για ξένους επενδυτές θα ολοκληρωθούν την προσεχή Τρίτη, με την τελική τιμή διάθεσης και την κατανομή των προσφερόμενων μετοχών να λαμβάνουν χώρα την Τετάρτη 30 Απριλίου. Οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από την ΑΜΚ αναμένεται να ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας στις 8 Μαΐου.

    Εκτός από την «ομάδα Fairfax», στην οποία συμμετέχουν ορισμένα από τα πιο ηχηρά επενδυτικά ονόματα στις ΗΠΑ, τον Καναδά αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η Capital Funds και η Fidelity, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και άλλα σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια – σε μεμονωμένη ωστόσο βάση. Σύμφωνα με αναλυτές, τα κεφάλαια που δεσμεύονται για επενδύσεις στις ελληνικές τράπεζες μπορεί να αντιστοιχούν μόνο σε μικρό ποσοστό των κεφαλαίων που διαχειρίζονται αυτοί οι παγκόσμιοι επενδυτικοί κολοσσοί, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι «βλέπουν» ξανά Ελλάδα δείχνει ότι οι ελληνικοί πιστωτικοί όμιλοι έχουν μία ευκαιρία να ξεφύγουν για τα καλά από την απαξίωση των προηγούμενων ετών.

    Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της Eurobank θέλουν τους νέους βασικούς μετόχους να εγκρίνουν τόσο τη διοίκηση του κ. Χρήστου Μεγάλου, όσο και το επιχειρηματικό πλάνο που τους έχει παρουσιαστεί. Όλα αυτά, ωστόσο, θα εξεταστούν σε δεύτερο χρόνο και αφού θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η αύξηση κεφαλαίου, χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ.

    Διαβάστε ακόμη:

    - Eurobank: Οι όροι της δημόσιας προσφοράς για την Ελλάδα

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ