Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Φεβ-2014 09:06

  Ένας "ολοκαίνουργιος" ΟΠΑΠ το 2015

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Έναν “ολοκαίνουργιο” ΟΠΑΠ περιμένει η Alpha Finance το 2015, χρονιά που αναμένεται να έχουν διατεθεί στην αγορά όλα τα νέα παιχνίδια που σήμερα βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας, να έχει ισχυροποιηθεί εκ νέου ο ισολογισμός και ο Οργανισμός να έχει απαλλαγεί από το δανεισμό του.

  Η ΑΧΕ αποτιμά τον ΟΠΑΠ ελαφρώς χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών (τιμή-στόχος τα 9,80 ευρώ), με το αιτιολογικό του ρίσκου εκτέλεσης του business plan, των πιθανών αρνητικών νομοθετικών-κανονιστικών εξελίξεων και της ενσωμάτωσης (που ήδη έχει πραγματοποιηθεί, όπως σημειώνει), των νέων ευκαιριών στη τιμή της μετοχής. Παράλληλα, υποστηρίζει πως η αγορά μικρή σημασία θα δώσει στα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου (αναμένει μείωση 3% στα έσοδα δ΄ τριμήνου στα 994 εκατ. ευρώ, πτώση 70% στα καθαρά κέρδη στα 40 εκατ. ευρώ και πτώση 64% πτώση στα EBITDA στα 62 εκατ. ευρώ), αντίθετα θα εστιάσει στην μερισματική πολιτική που αναθεωρείται και στα σχέδια για VLTs, λαχεία και διαδίκτυο

  Στο πολυσέλιδο report που υπογράφει ο αναλυτής της Alpha Finance, Άγγελος Χωραφάς, με πολυετή εμπειρία στην κάλυψη του ΟΠΑΠ, τονίζεται πως ο επόμενος μεγάλος καταλύτης για την πορεία της εταιρείας είναι η ανάπτυξη του δικτύου των VLTs. Μόλις η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) ανακοινώσει τον Κανονισμό Λειτουργίας (αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, αναφέρει η ΑΧΕ), ο ΟΠΑΠ θα μπορέσει να προχωρήσει σε Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για την προμήθεια των παιγνιομηχανημάτων.

  Η Alpha Finance εκτιμά πως τα πρώτα VLTs θα μπουν “στην πρίζα” μέσα στον προσεχή Οκτώβριο και μέχρι το τέλος του έτους θα βρίσκονται σε λειτουργία περίπου 2.500 μηχανήματα. Υπολογίζοντας ένα καθαρό έσοδο (net drop ) της τάξης των 75 ευρώ ανά μηχάνημα στο δ΄τρίμηνο του 2014 και με κορυφή τα 90 ευρώ/μηχάνημα το 2016 (με 85% payout), συνάγεται πως τα VLTs θα συνεισφέρουν περίπου το 40% των EBITDA του ΟΠΑΠ το 2016. Ωστόσο, σημειώνεται πως σημαντικό ρόλο θα έχει ο “κανιβαλισμός” του ΚΙΝΟ (πόσοι δηλαδή παίκτες θα μεταφερθούν από το ΚΙΝΟ στα Vls και τι επίδραση θα έχει αυτό στα μεγέθη του παιχνιδιού). Σημειωτέον πως ο ΟΠΑΠ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες των συζητήσεων με προμηθευτές και παρόχους τεχνολογίας για τα Vlts. Η Alpha Finance θεωρεί πως από τα 16.500 μηχανήματα που θα διαχειρίζεται ο Οργανισμός, περίπου 11.000 VLTs θα βρίσκονται σε λειτουργία στο τέλος του 2015 και η πλήρης ανάπτυξη του δικτύου θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2016. Η διαδικασία για τα υπόλοιπα 18.500 μηχανήματα (οι άδειες θα δοθούν σε 4-10 παραχωρησιούχους) αναμένεται να ξεκινήσει 6-9 μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας των πρώτων VLTs από τον ΟΠΑΠ.

  Σε ό,τι αφορά στα Λαχεία και το Ξυστό, η Alpha Finance προβλέπει πως θα κυκλοφορήσουν εκ νέου στην αγορά τον προσεχή Μάιο και εκτιμά πως ο τζίρος του παιχνιδιού θα φθάσει τα επίπεδα των 336 εκατ.ευρώ το 2015 και θα κορυφωθεί το 2016 στα 463 εκατ.ευρώ. Δεν αποκλείεται, για τα Ξυστό, πέρα από τα “παραδοσιακά” εκτυπωμένα λαχεία, να υιοθετηθεί και ηλεκτρονική μορφή για να ενισχυθούν οι πωλήσεις.

  Όσο για την επέκταση στο διαδίκτυο (σ.σ. σύντομα ανακοινώνεται η επιλογή του συνεργάτη), η ΑΧΕ εκτιμά πως οι δραστηριότητες θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου που ξεκινά στη Βραζιλία στις 12 Ιουνίου. Η επιχειρηματολογία είναι πως, παρόλο που το στοίχημα της διοίκησης είναι να προλάβει τη σέντρα του Μουντιάλ, το χρονοδιάγραμμα είναι απαιτητικό και θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της ΕΕΕΠ αναφορικά με το ρυθμιζόμενο άνοιγμα της ιντερνετικής αγοράς. Επιπλέον, σημειώνει η Alpha Finance, ο ΟΠΑΠ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα για την επέκταση των παιχνιδιών του στο διαδίκτυο, όμως το ζήτημα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών (πιθανή περίπτωση κρατικής ενίσχυσης).

  Ενδιαφέρον στοιχεία είναι πως στο μοντέλο που υιοθετεί η Αlpha Finance, η εκτίμηση είναι πως ο ΟΠΑΠ θα κατέχει το 70% του διαδικτυακού στοιχηματισμού έως το 2020 (χρονιά που εκπνέει το μονοπώλιο) και το 40% μετέπειτα, καθώς και το 20% στα live casino – poker τουρνουά, το οποίο θα υποχωρήσει στο 10% όταν ανοίξει η αγορά.

  Μείωση λειτουργικού κόστους
  Στο επίκεντρο της πολιτικής της διοίκησης βρίσκεται ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους του Οργανισμού. Στο πλαίσιο αυτό, στο report αναφέρεται πως η διοίκηση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους σε ποσοστό άνω του 40%, στην πράξη όμως ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο. Αντιθέτως, η ΑΧΕ κρίνει αναγκαία την αναθεώρηση του μοντέλου προμηθειών των πρακτόρων, από το σταθερό 8,4% στις πωλήσεις, σε ένα κλιμακωτό ποσοστό επί του GGR (καθαρά έσοδα), κάτι που μπορεί αν επιφέρει 10% μείωση του κόστους λειτουργίας και να αυξήσει την ευελιξία του ΟΠΑΠ στις αποδόσεις που δίνει, ιδιαίτερα στο Στοίχημα.

  Για το μείζον ζήτημα της μερισματικής πολιτικής, η Alpha Finance θεωρεί πως σύντομα θα επανέλθει σε “φυσιολογικά” επίπεδα, ήτοι στο 90% των κερδών της εταιρείας προς τους μετόχους, από 43% το 2011 και 36% το 2012.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ